Kentleşme Matematiği

I Çevrimdışı

isbelvalex7858

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Selamün aleyküm hayırlı akşamlar sayın arkadaşlar. Birkaç sefer karşıma çıkan ve çok mantıklı gelen bir matematiği sizlerle paylaşmak ve düşüncelerinizi almak istiyorum. Biliyorsunuz ki ülkemizde ve dünyada çık yüksek katlı binalar revaçta. Lakin bu matematikten sonra hiç de mantıklı bir şey olmadığını gereksiz bir şey olduğunu göreceksiniz. Yüksek katlı apartman ve gökdelen gibi binaların nüfusu sıkıştırmak dışında daha faydalı bir işi mantığı varsa paylaşırsanız sevinirim. Benim bilgim yok. Fakat bu matematik ile kağıt üzeri çok mantıksız olduğunu gördüm.
Verilenler:

Türkiye nüfusu: 100 milyon (varsayım)

Aile başı kişi sayısı: 4 kişi

Toplam aile sayısı: 25 milyon
Her aileye verilecek arsa: 500 m²
Toplam Gerekli Arsa Alanı: 25milyonx500 = 12milyar 500milyon m²
Bunu km²’ye çevirelim: 1milyar m² = 1000km²
12milyar 500milyon m² = 12.500km²
Sonuç:
> 100 milyonluk nüfusu, her aileye 500 m² arsa ile yerleştirmek için toplamda 12.500 km² alana ihtiyaç var.
Kıyaslama için:
Türkiye’nin toplam yüzölçümü: 780.043 km²
Yani, Türkiye'nin tüm nüfusunu tüm aileler rahat müstakil ve bahçeli evlerde yaşatmak için yalnızca Muğla'nın yüzölçümü kadar bir yer gerekir. Öyle ki, Muğla'nın yüz ölçümü 12.654 km².
Yüzölçümü için kaynak
burasıdır.
Aklı olan her insan tüm insanları Muğla'ya sıkıştıralım demek istemediğimi bilir. Burada anlatmak istediğim koskocaman bir coğrafyaya sahibiz ve tüm insanlarımızı rahat kentleştirecek şekilde yaşatmak yalnızca 12.500 km² ye tekabül ediyor. 25 milyon aileye koskocaman arsalar verilip rahat yaşatabilecekken niçin yüksek yüksek binalara ihtiyaç var anlamış değilim. Yüksek bina ve apartmanların nüfusu sıkıştırmak dışında faydası hakkında cahilim. Aydınlatabilirsiniz. Ancak matematik söylüyor ki bu kadar yüksek binalara gerek olmayabilir. Tabii ki sanayi ve çalışma şartlarından dolayı nüfusun küçük yüzölçümlü İstanbul Ankara İzmir gibi yerlere sıkışması gerektiğini biliyorum. Ancak şehir dışı yaşamını daha kolay hale getirip şehir dışında yaşama teşvik etmek de mümkün değil midir? Görüşlerinizi bekliyorum.

B Çevrimdışı

burak12

Üye
İslam-TR Üyesi
insanlar 90m2 üstüste yaşarken ortalığı böyle fesada veriyor. Birde dediğiniz gibi yayılsalar acaba dünya kaç gün ayakta kalır

B Çevrimdışı

burak12

Üye
İslam-TR Üyesi
insanlar 90m2 üstüste yaşarken ortalığı böyle fesada veriyor. Birde dediğiniz gibi yayılsalar acaba dünya kaç gün ayakta kalır

Horasan Fedaisi Çevrimdışı

Horasan Fedaisi

Hayye ale'l-cihad
İslam-TR Üyesi

Bilakis şehirleşmenin insan ahlakının bozulmasında etkili olduğunu düşünüyorum. Elbette bozuk filmler videolar vs gibi etkenler var ancak
İnsanların koca şehirlerde ailesinden bile kopuk şekilde değil de, küçük evlerde ve yakınları ile aynı bölgede yaşadığı bir yerde, ahlaksızlığa yönelmeleri zorlaşır. Mesela köy gibi ortamlarda mimlenme riski vardır. Bizim ailemiz akrabalarımız muhabbeti vardır. Beraberce geçinmek bir zarurettir.

Büyük şehirlerde kişi, kalabalıklar içinde bir yabancı olduğunun ve hep öyle olduğunun farkındadır, dolayısıyla şehirde ahlaksızlıklar daha kolay yayılıyor. İnsan ailesinden akrabalarından uzak akrabalarından vs hepsinden kopunca, herkes bir yana dağılınca bireyselleşme başlıyor. Bireyselleşme neticesinde ahlâkî sapkınlıkların yayılması aşırı basitleşiyor. Bilhassa da bir takım içeriklerle provokasyonlarla fikir akımlarıyla tetiklenince.

Ayrıca kapısı dışa açılan ve tabiatla iç içe olan evler insanın daha hareketli olmasına sebep olur. Hem sağlık açısından iyidir hem de psikolojik olarak. Kapıyı açınca dışarıya çıkıyorsun ve pencereden bakınca yeri görüyorsun bunun insan psikolojisi üzerinde çok fazla olumlu etkisi var. Misafirliğe gittik bu türden bir evde oturuyorlardı o psikolojiyi ben de hissettim. Şimdi taş üstüne taş yığınları içinde dört duvarı kapalı yerden ve tabiattan uzak yaşıyoruz. Eve böcek girince oha falan aslında şaşırılacak bir şey yok, dünya gezegeninde yaşadığın için o böcek eve giriyor. Sen kendini tabiattan koparttın ve tabiata yabancılaştın.

Kanaatkarlık meselesi elbette önemli evleri malikaneye dönüştürmek insanı şımartabilir, sade ve tek katlı bir ev olması kâfi

I Çevrimdışı

isbelvalex7858

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Ben herkesin kendi halinde olacağını kimsenin sıkıntı çıkarmak istemeyeceğini düşünüyorum. Binada mesela yok ses yaptı yok binada şu kir oldu merdivenler silinmedi kentsel dönüşüme girilsin mi balkonuma halı silkeledin falan filan birçok sıkıntı oluyor. Herkesin kendi evi olunca bana kalırsa herkes daha mutlu olur. Komşuluğun öleceğini zannetmiyorum zaten şimdi de var sayılmaz. Komşusuna gitmek isteyen 10m ilerdeki o eve gidebilir.