E
Çevrimdışı
Ebu & Dücane
Misafir
Kimyasal saldırı dışındaki kanlı operasyonların gündeme gelmediği Suriye'de Halep kenti çatışmaların başladığı 2011'den bu yana en şiddetli saldırılara sahne oluyor. Sivil kayıpların tırmandığı 'hayalet kent'te taş üstüne taş kalmadı.
Suriyeli aktivist Yasir Ahmet'e göre, Halep'te bir hafta içerisinde atılan 165 varil bombası 500'den fazla kişinin ölümüne yol açtı. Ahmet, 'Halep'e atılan bütün varil bombalarını sayıyoruz, sadece Halep'e bir hafta içerisinde 165 varil bombası atıldı. Saldırılarda 500'den fazla insan öldü, bu kişilerden bir çoğunun bedenleri parçalandığı için kaydı yok' diye konuştu
AMAÇ DAHA ÇOK KAYIP
Saldırıların sivil yerleşim yerlerini hedef aldığını söyleyen Ahmet, 'Halep neredeyse tamamen viraneye döndü, birçok bölgede altyapı çöktü, okullar kapatıldı ve birçok yol ulaşıma kapandı' diye konuştu. Helikopterlerden atılan ama patlamayan varil bombalarını incelediklerini aktaran Ahmet, 'Bu bombalar tamamen el yapımı. Boyu 1.5 metre, genişliği ise 80 santimetre. İçerisinde TNT tipi patlayıcı bulunuyor, ayrıca değişik yakıcı kimyasallarla güçlendiriliyor.
UÇAK FÜZESİNDEN ETKİLİ
Bunlara ek olarak içerisine kalın metal parçalar yerleştiriliyor. Bu şekilde patladığında saçılan parçalarla daha çok insan ölmesi hedefleniyor' ifadelerini kullandı. Hazırlanan varillerin helikopterlere yüklenerek 5 bin metre yükseklikten yerleşim yerlerine bırakıldığını kaydeden Ahmet, 'Bu variller uçak füzesinden daha etkili, bazen üç binayı birden yerle bir edebiliyor.
Savaşın başından bu yana varil bombası saldırılarında ölenlerin sayısı kimyasal silah saldırılarında ölenlerden kat kat daha fazla' ifadelerini kullandı. 21 Ağustos'ta Guta'da kimyasal silahlarla düzenlenen saldırıda bin 400'e yakın sivil hayatını kaybettiği belirtilmişti.
Esed yine varille vurdu
Halep'te varil bombasının da kullanıldığı dünki iki ayrı hava saldırısında 48 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de yaralandı Halep'e bir hafta içerisinde 165 varil bombası atıldı, 500'den fazla insan öldü
Benzeri görülmemiş bir durum
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, Suriye'de yaşananların şiimdiye kadarki en kötü 'yerinden edilme' olduğunu belirterek, '2014 sonuna kadar çözüm bulunmazsa Suriye nüfusunun yüzde 75'i yardıma muhtaç kalacak. Bu benzeri görülmemiş bir durum' dedi. Batchelor ayrıca, Türkiye'nin Suriye'ye yardım eden diğer ülkelere kıyasla daha iyi durumda' olduğunu vurguladı.