Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Kolonya Kullanmanın Namaza ve Abdeste Bir Zararı Olur mu?

M Çevrimdışı

morueqq

لا إله إلا الله
İslam-TR Üyesi
Belki abes olacak ama aklımda kalacağına yazayım. Kolonya kullanmak namaza,abdeste manimidir yani necis midir? kullanmakta herhangi bir sakınca var mıdır?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Kolonya Necistir

İspirto ve kolonyanın temizlik, pis kokuyu giderme ve benzeri maksatlarla vücuda, elbiseye sürülmesinin câiz olup olmadığı, bunların namaza mani olan necâset vasfını taşıyıp taşımadıkları günümüzün meseleleri arasına girmiştir.
İslam dini, sarhoşluk veren nesnelerin bu maksatla kullanılmalarını Kitâb, Sünnet ve İcmâ delilleriyle yasaklamıştır. «Muskirât» kelimesiyle ifade edilen «sarhoşluk veren nesneler»in bazılarında ihtilâflar var ise de şarap ve ondan mamûl olan içkilerin içilmesinin haram olduğu da ittifakla sabittir. Bunların dışında kalanların sarhoş olmak amacıyla içilmesinin haram olduğu da ittifakla sabittir. Ne maksatla olursa olsun içilmesinin yine haram olduğu hususu cumhûrun (fukahâ ekseriyetinin) reyidir.
Muskirâtın necis (pis) olup olmadığı hükmünde ise ihtilâf (görüş ayrılıkları) vardır.

Kolonya konusunda Hanefi mezheb muctehidlerinin haricinde diğer mezheb muctehidlerine göre hukmu Haramdır.

Hanefiler, kolonya ve kolonyada bulunan alkolun helalliği hakkında şunları açıklamaktadır :

Kur'an-ı Kerim'in içilmesi haram, kendisi de necis, yani (pis) diye haber verdiği alkol, üzümden elde edilen alkoldür. Yani (hamr)dır. Hamr, üzümden yapılan Şarapın kendisidir. Üzüm ve hurma dışındaki maddelerden yapılan içkiler ise tıpkı şarap gibi içilmesi haram olmasına rağmen necis olduğu kesin değildir. Hanefilerin görüşü budur.

Yani Hanefiler, Kolonyadaki etil alkol için, necis olan alkol cinsinden olmadığından karıştığı kolonyayı da necis, yani pis yapmaz, kullanıldığında bulaştığı yeri kirletmiş olmaz, namaza ve abdeste de mani bir durum söz konusu olmaz demektedirler.

Maliki, Şafii, Hanbeli ve Selefiler ise, alkolun temizi olmaz, hepsi alkol olduğundan kolonyanın (necis olan alkolun) namaza mani olduğu, abdeste ise bedene sürülen alkolden (necasetten) dolayı abdestin bozulmadığı, Namazın şartlarından Necasetten taharetin gerçekleşmediğinden abdeste değil, namaza mani olduğunu buyurmuşlardır. Bu sebeble içeriğinde alkollu maddeler barındıran karışımları kullanmaktan kaçınalım. Bu hem de Takvaya uygun olandır.

Bu sebeble muslumanların , sosyal yaşamlarında (alkollu) kolonya ve parfüm ile işi olmaz.



Kolonyada bulunan Etil Alkol / Etanol Nedir?


Alkoller olarak anılan organik bileşikler sınıfının en önemli üyesi. Etanol olarakda isimlendirilir. Moleküler formülü (C2H5OH) göz önüne alındığında, doymuş bir hidrokarbon olan etanın (C2H6) altı hidrojeninden birinin yerine bir hidroksil grubunun (OH) geçmiş şekli olarak tanımlanır
nokta.png

Saf etil alkol berrak, renksiz, karakteristik kokulu bir sıvıdır. 78,4°C’de kaynar ve -114,5°C’ de donar. Sıcaklıkla hacim büyümesi nispeten muntazam olduğundan, hava sıcaklığını ölçen termometrelerde termometre sıvısı olarak kullanılır. Sıvı seviyesinin rahat görülmesi için bir boya maddesi konur. Özgül ağırlığı 20°C’de 0,789 g/cm3 tür. Etil alkol, aynı miktarda su ile karışık olduğunda bile soluk, mavimsi bir alevle yanar. Etanolun yanma enerjisi 1 gram başına 7,09 kcal verecek şekildedir. Su, eter ve asetonda her nispette karışır. Suyla karışınca bir hacim küçülmesi olur. Mesela, 52 hacim alkol ve 48 hacim su karıştırıldığında 100 hacimlik değil de, 96,3 hacimlik bir çözelti meydana gelir.

Etil alkol, bütün alkollü içkilerde bulunmaktadır. Çoğu da bu yollarla tüketilmektedir. İyi bir çözücü olduğu için, esansların yapımında, parfümeride kullanılır. Kimya endüstrisinde bir çok organik bileşiğin (asetaldehit, asetik asit, etilasetat, etilklorür ve butadien gibi) üretiminde başlama materyalidir.

Endüstriyel etil alkolün çoğu de'naturedir. Yani içilmemesi için, içine piridin ve metanol gibi zehir etkisi yapan maddeler konmuştur. Bunların uzaklaştırılması pek kolay değildir. Endüstride üretilen alkol denatüre olmasa bile saf değildir. Çünkü reaksiyon sonunda meydana gelen ürün damıtılırken etanol sudan tamamen kurtulmaz. Basit damıtma ile, en fazla % 96’lık bir saflıkta elde edilir. Bu kompozisyondaki sulu alkol saf bir maddeymiş gibi kaynar. Bu azeotropu bozmak için, genellikle benzen katılır. Su-alkol-benzen üçlüsü damıtıldığında su bitinceye kadar su-benzen ve alkol karışmı geçer. Daha sonra da benzen bitinceye kadar alkol-benzen karışımı geçer. Geriye saf alkol kalır. Laboratuvar ölçeğindeki saflaştırmalarda suyu uzaklaştırmak maksadıyla kalsiyum oksit, kalsiyum ve magnezyum kullanılır.


İlgili Konu :

Makyaj ve Alkollu Kolonya, Parfümler Kullanılmış Vaziyette Kılınan Namazın Sıhhati Nedir?

 
A Çevrimdışı

Ademoqlu

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
@Abdulmuizz Fida hocam peki bu dönemde de geçerli mi bu fetva? İçeriğinde alkol bulunan el dezenfektanı gibi ürünler namaza mani olur mu? Allah razı olsun.
 
Pangea Çevrimdışı

Pangea

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Elhamdulillah islam ne güzel dindir ne güzel yoldur, biz zaten necasete veya süpheli seylere sag elimizi sürmemeliyiz ve sadece sag elimizle yemek yemeliyiz su icmeliyiz. Tabi günlük hayatta uygulanmasi biraz zor ben de bazen uyamiyorum ama prensip olarak bu virüs agiz burun ve gözle temas ederek vücuda giriyor dolayisiyla temizliginden emin olmadigimiz seyleri sol elimizle tutsak yaterli olur ama tabi telefonu bile iki elle tutuyoruz napalim Allah yardimcimiz olsun
 
Üst Ana Sayfa Alt