Konyaya Has Bid'at; Şivlilik

bahakar Çevrimdışı

bahakar

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
BİR YAŞIMA DAHA GİRDİM, BU DA KONYA YA ÖZEL BİDAT...
17.06.2010 tarihli zaman gazetesinden;
Konya'da yüz yıllardır yaşatılan geleneklerden biri olan Şivilik, çocukları sevindirirken komşuluk bağlarını da güçlendiriyor. Yaşlısıyla genciyle yüzlerce Konyalı, üç ayların habercisi Regaip Kandili öncesi Şivilik gününü hep birlikte kutluyor.

Ev hanımları toplu halde pişi, kandil simidi ve lokma hazırlıyor. Gündüz komşular ziyaret edilip şivilikler dağıtılıyor. Bu gelenek en çok çocukların yüzünü güldürüyor. Apartmanlarda çocuklar için çikolata, şeker, gofret, kuruyemiş hazırlanıyor. Mahalledeki çocuklar ise ellerinde poşetlerle apartman zillerine basarak hazırlanan şivilikleri topluyor. Geleneğin yaşatılması market ve pazarlarda şivilik malzemelerinin satışını da artırıyor.
Şivilik üzerine araştırmalarıyla tanınan Tarihçi-Yazar Mehmet Ali Uz, geleneğin yüz yıllardır sadece Konya'da yaşatıldığını söyledi. Recep ayının ilk Perşembe'sini Cumaya bağlayan gece idrak edilen Regaib Kandili öncesi Şivlilik günü ilan edildiğini ifade eden Uz, halkın genelinde gündüz şivilik için gece de fener alayı için hazırlıkların yapıldığını belirtti. Market, çarşı ve pazarın şivlilik için hazırlandığını anlatan Mehmet Ali Uz, "Yaptığımız araştırmalarda şivliğin tarihi tam olarak bilinmiyor. Ancak eski Türklere kadar gittiği söyleniyor. Şivilik, sadece Konya'da yaşatılan bir gelenek. Regaib kandiline sayılı günler kala tüm evlerde hazırlıklar tamamlanır. Kadınlar evlerde kandil simidinden, pişi denilen yufka türü ekmeğe, lokma tatlısına kadar imece usulü hazırlık yapar. Çocuklar için ise bu günün ayrı bir anlamı vardır. Çünkü her aile çikolata, kuruyemiş gibi çeşitli hediyeler hazırlarlar. Akşamında ise fener alayları yapılır. Ateşler yakılır eğlenceler olur" dedi.
Öte yandan Konya'da faaliyet gösteren Ender Gençlik Eğitim ve Kültür Derneği de okullarda şivlilik paketi dağıtıyor. Dernek yetkilileri şivlilik geleneğinin gelecek nesillere aktarmak için 11 okulda 5 bin öğrenciye şivlilik paketi dağıtımının sürdüğünü açıkladı. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özkonyalı, şivliliğin toplumun örf ve adetlerinin en güzel örneklerinden biri olduğunu dile getirdi. Bu örf ve âdeti yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarılması için çabaladıklarını anlatan Özkonyalı, "İnsan hayatında sevinç ve üzüntülerini hiçbir zaman unutmaz. Dernek olarak 14-17 Haziran 2010 tarihleri arasında okullarda şivlilik paketi dağıtımına başladık. Birçok örf ve âdetimiz gibi bu da unutulmasın" diye konuştu.
ŞİVİLİK ŞEKERCİLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR Mehmet Emin Türkhan isimli esnaf şivilik günleri öncesi satışlarda artış yaşandığını açıkladı. Özellikle Çarşamba ve Perşembe günü yoğunluğun arttığını anlatan Türkhan, "Satışlarımız eski şivilik günleri gibi hareketli değil. Zamanla bu gelenekte zayıflıyor. Eskiden hazırlıklar bir hafta önceden başlardı. Şimdi ise vatandaş son gün geliyor, şekerini alıp gidiyor. Şeker ve çikolata fiyatları ise 3-15 TL arasında değişiyor." açıklamasında bulundu. (CİHAN)

bahakar Çevrimdışı

bahakar

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
KONYADA KUTLANDIĞINI ÖĞRENDİĞİM BU BİDAT BAYRAM DA ÇOCUKLAR ATEŞİN ÜZERİNDEN ATLAYIP FENERLER YAKIYORLAR.. KÖKENİ ESKİ TÜRKLERE DAYANIYORMUŞ, BANA DAHA ÇOK CADILAR BAYRAMINI HATIRLATTI, VEYA BELKİ DE ŞAMANİST BİR BAYRAM ASLINI ASTARINI BİLEN YOK AMA KUTLAMA HEVESLİSİ ÇOK .. AMA BİR GERÇEĞ BURADA DA HATIRLADIM, BÜTÜN BİDATLER KAPİTALİST.. ŞEKERİYLE SİMİDİYLE TUR SEFERLERİYLE...

İSTİŞHAD Çevrimdışı

İSTİŞHAD

الله لا ينسى أحداً ، هذا أمر كاف ليطمئن قلبك
Admin
Dini bir ritüel olarak değil örfi bir adet olarak uygulanıldığı kanatindeyim.

Sadece insanlara üç ayların başladığını farkettirmek için o gün çocuklara çikolata, gofret, bisküvi gibi şeyler dağıtılır. Kadınlarda komşularına pişi denilen hamur işinden yapılmış yiyecekleri ikram ederler. Toplu halde oturulup bir şeyler yapmalar ve kutlamalar olmaz. En azından ben daha bu yaşıma kadar hiç görmedim. O yüzden bayram olarak addedilme ve kutlama kelimeleri bana çok abes geldi.

bahakar Çevrimdışı

bahakar

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
yalnız dikkat edilirse bu iş din adına yapılıyor, ki temelinde çocuklara 3 ayları sevdirmek varmış.. ayrıca o güne özel ritüeller de var, ateş üzerinden atlamak fener yakıp sokaklarda dolaşmak gibi.. bu size zerdüşt bayramı olarak kutlanan nevruzdaki sahneleri anımsatmıyor mu.. sadece örfi olarak kutlansa mesele yok ama insanlar bu işten sevap bekleyerek kutluyor kaç kişiyle konuştum.. ayrıca insanlar bu iş için özel törenler şekerler fenerler vs hazırlıyor ve sokaklarda herkes bu olayı konuşur hale geliyor... kutlama bu değilse nedir bayram bu değilse nedir bidat bu değilse nedir???

bahakar Çevrimdışı

bahakar

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Gofret yemek mi bidat !?
HAYIR GOFRET YEMEK BİDAT DEĞİL... 3 AYLAR DENİLEN ZAMAN DİLİMİ ALLAHTAN SEVAP BEKLEYEREK BÖYLE TÖRENLERLE KUTLAMAK VE BUNU YAPARKEN ZERDÜŞTLER GİBİ ATEŞTEN ATLAMAK VE CADILAR BAYRAMINA BENZER FENERLERLE ÇOCUKLARIN SOKAKLARDA DOLAŞMASI BİDAT VEYA UCUBE BİR İŞ İŞTE NE İDİĞÜ BELİRSİZ... MESELEYİ FIKHETMEYE ÇALIŞALIM...

İSTİŞHAD Çevrimdışı

İSTİŞHAD

Admin
Kardeş anladığım kadarıyla Konyalı değilsin. Okumuşsun zaman gazetesinden haberi hemen gelip “konyaya has bir bidat” diyerek başlığı atmışsın. Şimdi de kendini savunmak adına din adına yapıyorlar sevap kazanmak niyeti ile yapıyorlar diye ibareler kullanıyorsun.İlk mesajımda söylediğim gibi Dini bir ritüel olarak değil örfi bir adet olarak uygulanıldığı kanatindeyim.

Kardeş her toplumun kendine göre örf ve adetleri vardır. Ve bunların yapılabilirliği İslam süzgecinden geçirilerek kabul edilir. Din adına yapılmadığı ve islama aykırı olmadığı sürece bu örf ve adetlerin uygulanmasında sakınca yoktur değil mi?

İki mesajında da çocuklara sevdirmek adına yapıyorlar ibaresini kullanmışsın.Bak bu doğru. O zaman burada şu soru ortaya çıkar. Bu soruya cevap ver ondan sonra tekrar devam edelim inşallah. Hatta üye kardeşlerimiz ve diğer yönetici kardeşlerimizde cevap versin yanlış biliyorsak düzeltiriz.Soru şu:

Çocuklara herhangi bir ibadeti sevdirmek adına yapılan etkinlikler bidat hükmüne girer mi? Özellilkle çocukları olan aileler bunu daha iyi bilirler. Çocuk kendine farz olan herhangi bir ibadeti yapmıyorsa ya da islamdan uzaklaşıyorsa onu tekrar kazanmak adına birçok şey yapıyorlar.

Ya da şöyle diyelim toplum islamdan uzaklaşmış durumda görüldüğü gibi, çocuklara ve gençlere İslamı anlatmak adına kalplerini islama ısındırmak adına yapılan bir çok şey var. Bunlar bidat hükmüne girer mi?

Sorum anlaşılmıştır umarım bu soruya cevap ver sonra tekrar devam edelim inşallah.

Bu arada şivlilik günü bu gündü. Çocuklar ellerine poşetler alarak kapıları çalıp çikolata, bisküvi, gofret gibi buna benzer şeyler topladılar. Konyanın her yerinde uygulanıyor mu bilmiyorum ama bazı köylerde ya da semtlerde bu olay bayramın birinci günü yapılıyor.

bahakar Çevrimdışı

bahakar

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
muhterem, ben konya merkezde oturuyorum ve kutlama sadece konya merkezde ve bazı beldelerde kutlanıyor konyanın ilçelerinde veya kasabalarının tamamında bile değil... senin soruna şöyle cevap vereyim yanlışım varsa beni düzeltin, mesela farz olan bir vakit namazını sevdirmek adına camiye gelen bir çocuğa gofret versek tabi ki bu bidat değildir, sahabe de küçük çocuklara ibadeti sevdirmek için buna benzer teşvikler yapmıştır, ama bu kutlamalarda araz olabilecek bir çok yön var... mesela bu kutlamaların temelinde regaib kandili yatıyor ki bugünkü şekliyle kandil kutlamak aslen bir bidattır, dolayısıyla çocukları kandilciliğe ve çarpık bir 3 aylar zihniyetine teşvik etttiği için bu iş bidat de3ğilse nedir? kaldı ki bu sadece örfi ise eğer neden her sene reğaib kandilinin olduğu gün kutlanıyor, çocuklara bidat zihniyeti aşılamanın onlara bidatçiliği sevdirmenin neresi güzel olabilir ki??? ben hiç bir zaman camiye gelen çocuğa gofret vermeyi kötü göremem aksine çok güzeldir ama farz namazı sevdirmeyi çalışmakla bidat kandillere özendirmeyi kıyas etmek çok batıl bir kıyas olur gibime geliyor...
kaldı ki konyanın özellikle kenar mahallelerinde her köşede lastik yakıp üzeirnden atlıyor çocuklar bu mecusilerin dini değilde nedir? ellerinde fener dedikleri cadılar bayramındaki içine mum yakılan kabaklara benzer suretlerle caddelerde dolaşıyorlar, bu hristiyanların cadılar bayramına benzemiyor mu nedir??? bu iş sadece örfi bile olsa kafirlerin dinine benzemek yönünden zaten sakıncalı değil midir? o zaman yarın bir gün yahudilerin fötr şapkaları örf haline gelse ona da eyvallah mı diyeceğiz??? bu işler şimdi din adına yapılmıyor mu veya şeriata aykırı bir yönü yok mu??? yaa bugün konya da okulları bile tatil ettiler sokaklar çocuklarla doluydu... Allahın dininde olan Ramazanı Kurbanı bile bu coşkuyla kutlamıyor kimse inan...
bu kadar sözün kafi geleceği kanaatindeyim.. En Doğrusunu Bilen Allahtır...

İSTİŞHAD Çevrimdışı

İSTİŞHAD

Admin
öncelikle net olmayan bu kutlamanın kökeni. eski türklere dayanıyorsa bidat olamaz. ama ki islama girdikten sonra regaip kandili ile özdeşleştirmişlerse gelenekten çıkıp dini bir boyut kazanır. din hususunda da sonradan çıkan her şey bidattir ve sapıklıktır.

-ayrıca bahsedilen uygulamaların hepsi dini (regaip kandiline bağımlı) bir bayram havasında. oysaki bizim bayramlarımız da bellidir: ramazan ve kurban bayramları.

-bir de kutlamanın tarzı müslüman olmayan toplumlara benzeme içeriyor ki bu da bu yönden yanlış.

sonuç olarak aslen şivlilik bir gelenek olarak başladıysa bile, şuanki haliyle sadece çocukların gözünden bakınca masum. onlar yiyecekleri tatlıların ve oyunların derdinde. gerçekte ise bunları tertipleyen büyükleri regaip kandilini bildiğimiz bayram gibi kutluyorlar. durum bundan ibaret görünüyor.

Kardeş anlaşamadığımız husus şu anladığım kadarıyla sen bu şivlilik olayın temelinde regaib kandilini kutlamanın yattığını söylüyorsun ben de öyle olmadığını düşündüğümü söylüyorum. Yoksa kandillerin kutlanması ve bu günlere has özel ibadetlerin yapılmasının bidat olduğu hususunda hemfikiriz.

Neden aynı gün yapıldığına gelince receb ayının ilk haftası halk tarafından regaib kandili olarak kutlandığı için hepsi aynı güne denk getirilmiş tahminimce.

Fener alayı olayına gelince benim de çok tasvip ettiğim bir olay değil zaten. Kökeninin nerden geldiğinide bilmiyorum. Ama sen dersin ki kökeni şamanizme, zerdüştlüğe dayanıyor bu yüzden örfi bir adet olarak uygulansa bile müslüman olmayan toplumlara benzeme içerdiğinden dolayı bu yönden yanlıştır, yapılmaması gerekiyor. Ben de bu konuda “doğrudur kardeş” der arkanda dururum. Ama bidat dersen durum değişir. Anlatmaya çalıştığım bu.

Kavramları birbirine karıştırmamak gerekir.

Neyse kardeş Allah en iyisini bilir. Rabbim bu hususta bizi doğruya ulaştırsın inşallah…

Selametle…

ser-a Çevrimdışı

ser-a

Üye
İslam-TR Üyesi
Dinlerini bir oyun ve eğlence (konusu) edinenleri ve dünya hayatı kendilerini mağrur kılanları bırak. Onunla (Kur'an'la) hatırlat ki, bir nefis, kendi kazandıklarıyla helake düşmesin; (böylesinin) Allah'tan başka ne bir velisi, ne bir şefaatçisi vardır; her türlü fidyeyi verse de kabul olunmaz. İşte onlar, kazandıkları nedeniyle helake uğrayanlardır; küfre saptıklarından dolayı onlar için çılgınca kaynar sular ve acıklı bir azap vardır. (En'am Suresi, 70)

F Çevrimdışı

fehr

Üye
İslam-TR Üyesi
Şaşırmadım ve daha nice bid'atler çıkacak yine şaşırmayacağım.Çünkü bir toplumun temelinde akidevi bir proplem varsa artık zincirleme olarak diğer sapmalar onu izleyecektir.Davetçi kardeşlerime sesleniyorum:akideyi düzeltmeye çalışın dal meselelerle uğraşmayın...Allah'a emanetsiniz...

-fehr-

K Çevrimdışı

kaankarpur

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Sırf Bu konu için üye oldum cevaplamak istedim.Bahakar kardeşimiz konyalıyım demiş ama tam şivlilik ne anlayamamışl sanırım.
Şivlilik bir rivayete göre Zamanında Sillede yaşayan şibilli baba adındaki muerhum din aliminin rüyasında efendimizi görmesi ile bunun sevinci ile millete müjde diye birşeyler dağıtması ile başlar
şimdi bidata değinelim

Bid’at nedir, ne değildir

Sual: Bid’at nedir?
CEVAP
Bid'at, sonradan çıkarılan şey demektir. Bunlar ya âdette olur veya ibadette olur.

Âdette bid'at, sevap beklenilmeden, dünya menfaati için yapılan şeylerdir. Âdette bid'at, bir ibadeti bozmazsa veya dinin yasak ettiği bir şey değilse günah olmaz. Âdette olan bid'at, ceket, pardesü giymek, çay ve kahve içmek gibi dinin yasak etmediği bir şey ise, günah değildir. Peygamber efendimizin papaz ayakkabısı ve Rum cübbesi giydiği hadis-i şerifle bildirildi. (Tirmizi)
badette bid'at, Resulullahın ve dört halife zamanında bulunmayıp da, dinimizde, sonradan meydana çıkarılan, uydurulan inanışlara, sözlere, işlere, şekillere ve âdetlere denir. İbadetlere bid'at karıştırmak büyük günahtır. Bid’ati sünnet diye işlemek haramdır. Bunların hepsini din diye, ibadet diye uydurmak veya dinin önem verdiği şeyleri dinden ayrıdır, din buna karışmaz demek bid'attir. Bid'atlerin bazıları küfür, bazıları büyük günahtır. Hadis-i şerifte, (Her bid'at sapıklıktır) buyuruldu. (Müslim)

Şimdi bu huslara değindikten sonra şunu belirtmek isterim Konya halkının dine yeni bir ibadet katmak yada bir ibadeti bozmak vs.. gibi bir durumu yoktur. Ancak Konya halkı bu geleneği yaşatarak her çocuğun 3 ayların bizim için çok önemli olduğunun idrakine varmasını sağlamak toplum olarak 3 ayların geldiğini müjdelemek adına uyguladığı bir adettir. (burada dine sokulan bir ibadet yoktur, sadece belki dağıtılan ufak tefek şeylerden sadaka sevabı beklenebilir ki bu da bidat değildir.)
Ayrıca çocukların ateşler yakıp üstünden atlaması sadece eğlencedir. Çocuklar bunu bir ibadet değil bir eğlence olarak yaparlar.. ayrıca ateşe ibadette etmezler( konya halkı bu olaya karşı olsada çocuklar dinlemiyor). Burada yapılan hiç birşey bir ibadet olarak yapılmıyor. Sadece üç aylara girdiği için toplumumuzun topluca sevinme biçimidir. Başka yerdede şu yapılıyor olabilir Adam üç aylara girildiğine çok sevinir bir köye komple yemek verebilir.
Şimdi benden size acizane bir tavsiye böyle şeylere altındaki niyeti bilmeden uygulanışını bilmeden geçmişini bilmeden en azından insanların hangi amaçlarla uyguladığını bilmeden bidat demek bidat kavramının altını boşaltmak anlamsız hale getirmek ciddiyetini kaybettirmek gibi bir hal alır.. Sizde bu vebalde kalırsınız. Aman Dikkat...

eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
bize en güzel nasihatı veren ALLAH Resulu (a.s) şöyle buyuruyor:

Helal bellidir,Haram bellidir bunun dışında şüpheli şeyler vardır.Her kim şüpheli şeylerden sakınırsa dinini korumuştur.

Halid el-Kurdi Çevrimdışı

Halid el-Kurdi

Üye
İslam-TR Üyesi
Akhiler bunun temeli nereden geliyor daha iyi anlayabilmek için Celaleddin Vatandaş'ın "Vahiyden Kültüre" adlı kitabını tavsiye ederim...

S Çevrimdışı

sayfullah571

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
size ne! bidat sa bidat size mi kaldı.herşeyi çok iyi biliyorsunuz ya.işiniz gücünüz insanları eleştirmek.laf çok.icraat yok.sanki hiç biriniz bankaları kullanmıyorsunuz.bankalar bidat değil mi..bilen biri tarafsızca kıvırmadan itiraf etsin.

herşeyin bir sözlük anlamı olduğu gibi, dinde bir anlamıda vardır.

örneğin namaz (Salat) kelimesi arapçada dua manasındadır, ama dinde ki anlamı namazdır.

bidatte sözlük anlamı yeniliktir, dindeki anlamıda DİNDE çıkarılmış yeniliktir.

yani bidat denilince aklına dinde çıkarılmış yenilikler gelmeli. bu ümmetten kimse bidat denilince dünyevi yenilikleri kastetmemiştir (uçak,araba,banka vs)

yani Rasulullah s.a.v. diyor ki : "Her bidat sapıklıktır, her sapıklıktır ateştedir"

Yani Rasulullah s.a.v. dinde yeniliği kastediyor, dinde yenilik çıkartmayın, bidat çıkarmayın diyor. Yoksa Peygamber efendimiz s.a.v. dünyevi bakımdan yeni şeyler icad etmeyin, yenilik yapmayın demiyor.

Bunları anlarsan, banka kullanmayın gibi şeyler söylemessin. İnsanlar bidat çıkarmayın derken, Muhammed Mustafa s.a.v'in ve ashabının bu dinde yapmadıklarını yapmayın demek istiyorlar. Şivlilikte dinde çıkarılmış bir bidattır, o yüzden insanlar bidat diyor. Yoksa dünyada kimse uçağa, arabaya binme, banka kullanma demez.