Çözüldü Küçük Yaştaki Çocuğun Cihad Eğitimi Alması Caiz midir?

Horasan Fedaisi Çevrimdışı

Horasan Fedaisi

Hayye ale'l-cihad
İslam-TR Üyesi
Hadislerde savaşa gitmede yaş sınırının 15 olduğunu biliyorum.

Ancak bunun öncesinde bir eğitim verilebilir mi?

Yani atıyorum 10-15 yaş arası bir çocuğa, yaşı ilerlediğinde daha iyi savaşabilmek için cihad eğitimi verilmesi caiz midir?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
İslam devletinin veya cemaatinin mucâhid eksikliği duyması durumunda; cihad kendilerine farz olduğunda (akil baliğ - 15 yaş) muaskere (askeri eğitim kampı) hızlandırmak için daha küçük yaşta da olsa fiziği ve kabiliyeti olan çocukların durumlarına göre cihad eğitimi verilebilir. Bunlar Emir'in maslahatındadır, ihtiyaç duyulması halinde böyle bir usûl de izleyebilir.

İbn Ömer (r.anhuma)'den gelen rivayet:
"Uhud günü 14 yaşında olduğum sırada Peygamber (a.s.)'e (savaşa girmem için) arzedildim, bana izin vermedi ve Benim baliğ olduğumu kabul etmedi. Hendek günü ise 15 yaşında Ona takdim edildim, baliğ olduğumu ve savaşa katılmamı kabul etti."

(İbni Hibban rivayet etmiştir. Aslı Buharî ve Muslim'dedir. Aynca bu hadis-i şerifi İmam Ahmed b. Hanbel ve Kütüb-i Sitte sahibleri de rivayet etmişlerdir.
Şafiî de şöyle demektedir; Rasulullah (a.s.) Ashab-ı Kirâm'dan on yedi kişiyi geri çevirdi. Onlar o sırada 14 yaşında idiler. Çünkü onların baliğ oldukları görüşünde değildi. Daha sonra 15 yaşında tekrar Ona takdim edildiklerinde savaşa katılmalarına izin verdi. Zeyd b. Sabit, Rafi b. Hadîc ve ibn Ömer bunlar arasındadır)