Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Kur’an-ı Kerîm’deki Evren Ne Kadar Büyük?

Alketa Çevrimdışı

Alketa

1 Milyoncu : )
İslam-TR Üyesi
1. Kur’an-ı Kerîm’deki Evren ne kadar büyük?

Bildiğimiz üzere, Kur’an-ı Kerîm’deki Evren devâsâ büyüklüktedir. Bunu gösteren ayetlerden birine göz atalım:

20220520_161818.jpg


2. “Melekler ve Ruh, O’na, miktarı ‘elli bin yıl’ olan ‘bir gün’de yükselir.” (Mearic- 40)
Meleklerin, madde için üst sınır olan ışıktan daha hızlı olduğu gerçeğine baktığımızda elbette ayetin ifade ettiği büyüklüğü düşünmemize gerek yok.

20220520_162021.jpg


3. “Göklerin yedi katman olduğu, üzerinde de arş olduğunu ifade eden ayetler”den de, üstteki ayet ışığında bahsedilen bu arşın “yakında” olmadığı kendiliğinden anlaşılabilir.

20220520_162140.jpg


4. Tabii, bu devasa evrenin sürekli genişleme içinde olduğunu da es geçmemek gerekir:
“Göğü biz kurduk, genişletici de biziz.”
(Zariyat – 47)

Peki elimizdeki veriler ışığında evren ne kadar büyük?
20220520_162300.jpg



5. Bu büyüklüğü anlamak için, uzay-zamanda pratik olarak tespit edilen en büyük hız, “ışık hızı“nı esas alalım. Şimdi de bir insanın bu ışık hızına ulaştığını kabul edelim.

6. Işık hızına ulaşan bu kişi, dünyayı bir saniyede 7 kez turlayabilir. Şimdi ise, dünyamız ve “bildiğimiz o meşhur” gezegenlerin bulunduğu samanyolu galaksisinin bir ucundan diğer ucuna ne kadar ışık yılıyla gideceğimize bakalım.

7. Samanyolu galaksisinin çapı, 100.000 ışık yılıdır. yani bu galaksiyi turlamak için hem ışık hızında parçalanmamamız, hem de bu hızda 100.000 yaşına gelmemiz gerekiyor


8. Peki ya gözlemleyebildiğimiz Evren? Gözlemleyebildiğimiz evrende, Samanyolu galaksisi gibi, en az 10 milyarlarca galaksi olduğu tahmin ediliyor.

IMG_20220520_162455.jpg


9. Turlamak için 100.000 yaşına gelmemiz gereken samanyolu galaksisi gibi, 10 milyarlarca galaksi! Şimdi ise gözlemleyebildiğimiz evrenin bir ucundan bir ucuna yine ışık hızı ile gittiğimizi var sayalım.
10. Bu sınıra gelmek için tahmini olarak 93 milyar yıl süren yol gitmemiz gerekiyor. Evet, ışık hızı ile 93 milyar yıl!
Evrenimizin gözlemlenemeyen kısmı ise tam bir muamma.Bu kısım, gözlemlenebilir evrenden onlarca, yüzlerce hatta milyonlarca kat büyüklükte olabilir. Bilemiyoruz

IMG_20220520_162649.jpg




11. PEKİ… ATOMLAR NE KADAR KÜÇÜK?

Kur’an-ı Kerîm’de –Arapçada atom kelimesinin karşılığı olan– “zerre” ذرة kelimesi ile ifade edilen atomlar, elbette evrenin mucizevi yönlerinden biri niteliğinde.

20220520_162928.jpg


20220520_163011.jpg


12. Allah, evren hakkındaki ilmini ifade ederken, “atomlardan bile haberdar olduğunu” vurguluyor:

“Göklerde ve yerde zerre miktarı bir şey bile O’ndan gizli kalmaz. Bundan daha küçük ve daha büyüğü de şüphesiz, apaçık Kitap’tadır.”
(Sebe – 3)

20220520_163452.jpg



13. Ayetin ikinci cümlesinde ise, atomlardan daha küçük parçacıkların var olduğunu ifade ediyor ki, bu bilgi bilim için çok yeni!

Şimdi de atom boyutu hakkında biraz daha sınırları zorlayalım.

20220520_163504.jpg
 
Ahıskalı Çevrimdışı

Ahıskalı

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
O zaman ben de farklı bir bakış açısı sunayım;

29407

Ebu Zerr رضي الله عنه'nun rivayet ettiği hadiste Rasulullah صلى الله عليه و سلم buyurdu ki;

"Canım elinde olana yemin olsun ki, yedi yer ve yedi gök kürsüye nisbetle çöle atılan halka kadardır ve arşın kürsüye olan büyüklüğüde çölün halkaya olan büyüklüğü gibidir." (İbn Hacer el-Askalani rivayetin isnadına zayıf dedi.)

Başka bir hadiste Rasulullah ص buyurdu ki;
"Yedi kat gök kürsüye nisbetle çöle atılan halka kadardır. Arşın da kürsüye olan hacmen fazlalıgı da çölün bu halkaya hacmen fazlalıgı kadardır." (Elbani bu geçen ibarelerin sahih olduğunu söyledi)
 
Alketa Çevrimdışı

Alketa

1 Milyoncu : )
İslam-TR Üyesi
14. Mevcut bilgilerimize göre atomlar ne kadar küçük? Bir tuz tanesinde, kabaca 17 haneli bir rakam değerinde, yani 10000000000000000 adet atom vardır. Kendi içinde kompleks, düzenli bir şekilde işleyen bu denli miktarda atom!
(mikroskop ile çekilen tuz tanesi)

20220520_163517.jpg
20220520_163533.jpg



15. Peki bir adet küp şekerde ne miktarda atom var?

Bunu anlamak için, küp şekerdeki her bir atomun bir kum tanesi kadar büyük olduğunu hayal edelim.

20220520_163551.jpg



16. Bu kum taneleri ne kadar büyük bir kumsal oluşturacak? ya da çöl? Evet, daha devasa. bir küp şekerdeki her bir atom, bir kum tanesi büyüklüğünde olduğunda, bütün dünyayı saran ve sardığı gibi yarım metre yüksekliğe ulaşan bir kum gezegenine ulaşıyoruz! Durun, daha bitmedi.

17. Bildiğiniz üzere, atom denilen şeyin çekirdeği de var elbette..

Peki bu çekirdek, atomdan ne kadar küçük?

Atom çekirdeği, atomun 1 katrilyonda biridir.. Yanlış duymadınız. küçüklüğünü idrak edemediğimiz bu atomun çekirdeği, kendisinden 1 katrilyon kez daha küçük!

18. İleri gidelim: bildiğimiz üzere, atomun çekirdeğinin etrafında, o küçüklük nispetinde elektronlar var. tıpkı şu resimdeki gibi: Peki bu küçük şeyler arasındaki mesafe nedir?

20220520_163603.jpg




19. Resimlere göre oldukça yakın görünüyor öyle değil mi? oysa bunlar sadece temsil niteliği taşıyan resimlerdir.

Aralarındaki mesafeyi anlamak için, şöyle bir misal verelim:
Eğer atom çekirdeği bir elma büyüklüğünde olsa, bir elektron kendisine 10 kilometre uzakta olabilir.
21. muhteşem bir hassaslıkta ilerleyen; “doğal bozulma” dediğimiz gerilimlerinde bile evrenin işleyişi için faydalı enerjiler açığa çıkmış, bu mucizevi ufaklılar!


20. Evet, maddenin özünü oluşturan o “küçücük atom” dediğimiz şeylerin içinde, birbirleri arasında kendi boyları nispetinde kilometrelerce uzaklıkta seyreden koca bir dünya var. Dünyadaki bütün canlı cansız varlığın -bildiğimiz kadarı ile- özünü oluşturan şeyler,

22. Sonuç:
Gerçekten böyle devasa bir varlık aleminde, “akıl” verilen, kendisine “iyi ve kötüyü seçme hürriyeti” bağışlanan insana bir şeyler düşmüyor mu?

Gerçekten, bütün bu ahenk karşısında bütün bu şeylerin hepsi, anlamsız olabilir mi? İnsan gözü vs bulutsular (Nebula)..

IMG_20220520_163419.jpg



Kaynak: tw/ AY_BkCaN
 
Ahıskalı Çevrimdışı

Ahıskalı

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
abla atomlar demişken biraz sonra cemaate atomlarla alakalı birşeyler anlatıcam, vahdeti vucutcuların la mevcude illallah tezini sahihleyecem. (Vahdeti vucudu panteizm/Allah=doğa olarak görmeyip sadece mahlukun Allah'ın zatı karşısında bir hiç olduğunu savunanların teorisi yani) İbn Arabiyle alakası yok yani
 
kâtib Çevrimdışı

kâtib

لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ
İslam-TR Üyesi
Konuyla ne kadar alakalı bilemiyorum ama Biiznillâh bunu da ekleyeyim.

"Göğü, kitap dürer gibi dürdüğümüz zaman, yaratmaya ilk başladığımız gibi katımızdan verilmiş bir söz olarak onu tekrar var edeceğiz. Doğrusu Biz yaparız." [Enbiyâ-104]

Karadelikler evreni bir kitap gibi katlanmış şekilde yutabilir. Bazı yıldızlar patlayınca(ölünce)karadelikler oluşur.
big_bang_wormhole.png

"Gök yarılıp da, yanıp kızaran yağ gibi kırmızı gül haline geldiği zaman (hâliniz ne olur?)" [Rahmân-37]

İlk ve tek çekilmiş karadelik fotoğrafı. Tüm yıldızlar patlayınca(ölünce)uzay Âyette geçtiği gibi bir hâl alabilir, ALLAH'u Âlem.
250px-Black_hole_-_Messier_87_crop_max_res.jpg

ALLAH'u Âlem.
 
Alketa Çevrimdışı

Alketa

1 Milyoncu : )
İslam-TR Üyesi
abla atomlar demişken biraz sonra cemaate atomlarla alakalı birşeyler anlatıcam, vahdeti vucutcuların la mevcude illallah tezini sahihleyecem. (Vahdeti vucudu panteizm/Allah=doğa olarak görmeyip sadece mahlukun Allah'ın zatı karşısında bir hiç olduğunu savunanların teorisi yani) İbn Arabiyle alakası yok yani
:D
Tamam
Ya aslında ben benzerlik gördüğüm için genelde öğrenmek maksatli sorarim ya da yorum yaparim. Konuya odakliyimdir şahsa değil. Bazen ayri da olsa ortak payda da bulusma oluyor konular içerikler.
Sormazsam çatlarım yani ondan.:giggle:
 
kâtib Çevrimdışı

kâtib

لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ
İslam-TR Üyesi
Bilmeyenler Biiznillâh mutlaka izlesin
"Klasik deneyde parçacıklar yarıklardan geçtikten sonra, parçacık dedektörünün açık olması durumunda dalga fonksiyonu çöktüğünden, parçacık yoluna parçacık olarak(doğrusal)devam etmekte, dedektörün kapalı olması durumunda ise yoluna dalga olarak devam etmekteydi. Dedektör çalıştığı durumlarda parçacık yarıklardan sadece birinden, dedektör kapalıyken ise iki yarıktan birden geçmekteydi. Bu sebeple, dalga özelliği gösteren bir parçacığın her iki yarıktan da aynı anda nasıl geçtiğini bilim adamları bir türlü gözlemleyemiyordu."

Yani parçacıklar bunu izlendikleri için yapıyorlar deniliyor, peki cansız ve akıl sahibi olmayan bir parçacık izlendiğinin nasıl farkına varabilir?
 
Son düzenleme:
Üst Ana Sayfa Alt