Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

KURAN OKUMAK MI YAŞAMAK MI NE İÇİN İNDİ

A Çevrimdışı

Ahmed1

Üyeliği İptal Edildi
Banned
sitede var

ALAK SURESİNE
bir nazar edip,
İKRA kavramını tezekkur ederek,
muhabbete ve tefekküre devam edelim, değil mi.

Hadis: Beş şey ibadettir: Az yemek, camide oturmak, Kâbe’ye, Mushafa(Kur'an)'a ve âlimin yüzüne bakmak.(Deylemî,Müsnedul Firdevs)

Alimlerimiz de Kuranı Kerime bakmanın dahi sevap olduğunu söylemişlerdir.

Kur'anı anlamadan okuyun demiyorum.İmkanı olan herkesin Kur'anı muhakkak anlaması gerekir.Ama anlamadan okuyana ecir yoktur demek tamamen cahilliktir.
 
A Çevrimdışı

aldemira

Üye
İslam-TR Üyesi
Hadis: Beş şey ibadettir: Az yemek, camide oturmak, Kâbe’ye, Mushafa(Kur'an)'a ve âlimin yüzüne bakmak.(Deylemî,Müsnedul Firdevs)

Alimlerimiz de Kuranı Kerime bakmanın dahi sevap olduğunu söylemişlerdir.

Kur'anı anlamadan okuyun demiyorum.İmkanı olan herkesin Kur'anı muhakkak anlaması gerekir.Ama anlamadan okuyana ecir yoktur demek tamamen cahilliktir.

üzümle uğraşalım bagcıyla değil.

gelin ikra yapalım

İKRA emrini anlamaya çalışalım, değil mi,
 
E Çevrimdışı

Ebu & Dücane

Misafir
arapçayı konuşup anlayabilen bir kişi,kuranı okuduğunda zikir yapmış olur.Bu zikir ile düşünme aşamasına geçtiği zaman tefekkür olur.Sonra tefekkür edildikten sonra Allah insana anlayış ve kavrayış yeteneği verir.Bu yetenek ile kuranı amellerine yansıtır.

Fakat burada bir sorun var ki,arapçayı bilmeyen ve okuduğunu yada okunanı anlamayan kardeşler,kuranı sadece dinlemiş olmakla sevaba giriyorlar ama,bu dinledikleri kuran onları anlamadıkları yada anlamaya çalışmadıkları için tefekkürden mahrum bırakıyor,ayrıca okunan kuran bu kişilerde amelen bir değişikliğe yada teslimiyete sevk etmiyor.Bu durumda okunan kuran onlara bir fayda vermemiş oluyor,yani okudukları gırtlaklarından aşağı geçmemiş oluyor ve onu anlamadan okuyup bıraktıkları için hadisteki tehdide maruz kalıyorlar.İşte burada okumanın sevabına,onu tefekkür ederek düşünmemenin ve amellerine yansıtmamanın günahına girmiş oluyorlar.Bizler türkiye halkı olarak,harf inkilabından sonra kuranı kendi dilinden anlayarak okuma kabiliyetimiz çok büyük ölçüde darbe aldı.Bizim yapmamız gereken kuranı kendi dilinden anlayamıyorsak,okuduğumuz ve dinlediğimiz sureleri mealinden tekrar okuyup anlamaya ve tefekkür etmeye,sonrada kendimizi bu ayetlerden hesaba çekmeye çalışmamız gerekiyor ki kendimize amel bakımından bir fayda sağlasın.Ameller niyetlerden on kat daha faziletlidir.Ama niyetler de amellere göredir.
 
A Çevrimdışı

aldemira

Üye
İslam-TR Üyesi
aldemira

alak suresini
ikrayı
tefekkür edelim.

KURAN, Allaha vahyettiği sözleri tekrar etmek için inmediğiaçık değil mi,
okumak okumak kullanıp duruyoruz ya,
KURANDAKİ karşılığı,
İKRA dır.
BU sitede var,
veya esas kaynagında da bulunuyor,

aldemira

alak suresini
ikrayı
tefekkür edelim.
 
A Çevrimdışı

aldemira

Üye
İslam-TR Üyesi
arapçayı konuşup anlayabilen bir kişi,kuranı okuduğunda zikir yapmış olur.Bu zikir ile düşünme aşamasına geçtiği zaman tefekkür olur.Sonra tefekkür edildikten sonra Allah insana anlayış ve kavrayış yeteneği verir.Bu yetenek ile kuranı amellerine yansıtır.

Fakat burada bir sorun var ki,arapçayı bilmeyen ve okuduğunu yada okunanı anlamayan kardeşler,kuranı sadece dinlemiş olmakla sevaba giriyorlar ama,bu dinledikleri kuran onları anlamadıkları yada anlamaya çalışmadıkları için tefekkürden mahrum bırakıyor,ayrıca okunan kuran bu kişilerde amelen bir değişikliğe yada teslimiyete sevk etmiyor.Bu durumda okunan kuran onlara bir fayda vermemiş oluyor,yani okudukları gırtlaklarından aşağı geçmemiş oluyor.İşte burada okumanın sevabına,onu tefekkür ederek düşünmemenin ve amellerine yansıtmamanın günahına girmiş oluyorlar.Bizler türkiye halkı olarak,harf inkilabından sonra kuranı kendi dilinden anlayarak okuma kabiliyetimiz çok büyük ölçüde darbe aldı.Bizim yapmamız gereken kuranı kendi dilinden anlayamıyorsak,okuduğumuz ve dinlediğimiz sureleri mealinden tekrar okuyup anlamaya ve tefekkür etmeye,sonrada kendimizi bu ayetlerden hesaba çekmeye çalışmamız gerekiyor ki kendimize amel bakımından bir fayda sağlasın.Ameller niyetlerden on kat daha faziletlidir.Ama niyetler de amellere göredir.

evet,

burada da okumak diye kullandığımız kelime İKRA dır.
gelin İKRA YAPALIM
alak suresine.
iKRA yapanlara selam olsun.
 
A Çevrimdışı

aldemira

Üye
İslam-TR Üyesi
Bırak tartışmayı şimdi Kardeş sen nerelisin?

sevgili dost,

bagcılarla uğraşmak,
KURAN erlerinin işi olamaz.

Türkçeye okumak diye aldığımız İKRA yı
düşünelim.
alak suresine bakalım.

KURAN ne için indiğini müzakere edelim.

Ben memleket söylerdim,
ihvanlar ben de dünyalı derdi,
birgün bir ihvan da nerelisine,
ahretlik cevabını verdi,
kimse, bundan başka ses vermedi bu konuda.
 
A Çevrimdışı

aldemira

Üye
İslam-TR Üyesi
Senin sitene niye güvenelim.Birçok güvenilir Tefsir kitabı var.

Arkadaşlar sitesine girerseniz temkinli olarak girin.Herkese güvenilmez.Kaynaksız vermiş herşeyi

bu sitede ALAK SURESİ VAR.

İLİM NERDE OLURSA KAYIP MALIMIZDIR.
ESAS OLAN,
ALLAHIN KELAMIDIR.
 
A Çevrimdışı

aldemira

Üye
İslam-TR Üyesi
ALAK SURESİ

1-İkra' bismi rabbikellezi halak.
İkra, Oku.
Okumak, anlamadan Arapçasını tekrar etmek olmasa gerek.
Kelimeleri yüzünden okumak, tekrar etmek bir anlamda telaffuz etmek, okumak olabilir mi?
Anlamını dahi bilmeden seslerin tekrarı ancak telaffuz olabilir.
Okumak, telaffuz edilen seslerin kelimelerin anlamını bilmeyi de gerektirir.
Oysa, ikrada bu da yetmez. Telaffuz edilenlerin anlamının düşünülmesi, ders çıkarılması, ibret alınması, yaşanılması, anlatılması elzemdir.
Zira, Kuran, akledenler, düşünenler için ibretler vardır; hala düşünmeyecek misiniz, böyle kolaylaştırdı ki düşünüp ibret alasınız; kafa patlatırcasına düşünmekten bahseder. Hatta tedebbür düşünmesine yer verir. Yani, temellerini, ilkelerini dikkate almayı, arka planını, satır aralarını düşünmeyi ister.
Öyle ki, Kuran, tertil okumasını; azar azar, yavaş yavaş, tek tek, tane tane, düşüne düşüne, hazmederek, sindirerek, muhakeme ederek, adeta suyunu çıkarırcasına okumayı över.
Aynı zamanda ikra okumasında; bu çıkarımların, elde edilen sonuçların, yaşanılması, hayata geçirilmesi, yaşama nakşedilmesi şarttır.
Böylece, telaffuz edilenlerin anlamının öğrenilmesi, düşünülmesi, ders çıkarılıp ibret alınması, bunların yaşanılması ve insanlığa anlatılmasıdır, ikra.
Takip etmek, ardından gitmek, aralarında hiç kimsenin bulunamayacağı kadar yakın bir şekilde izlemek, ona uymak, okumak ve manayı düşünmek, izlemek anlamına gelen tilavetten farkı da bu çıkarımları yaşamakla yetinmeyip insanlığa iletmektir, sunmaktır, tebliğ etmektir.
Bu nedenle, Kuranı ikra yapmak, ayetleri telaffuz etmenin yanı sıra, mealini anlamını okumak, bunları düşünmek, gerektiğince fikirlerden yararlanarak ibretler çıkarmak, bunları yaşama geçirmek ve insanlığa sunmak, anlatmaktır. Arı misali çiçeklerin özünü alıp, düşünüp, yoğurup Kuran potasında bal yapıp, yemek ve yedirmektir.
Bu amaçla Kurana yaklaşmaktır, yaşamaktır.
Kuranın hakikatlerine ulaşmak, özümlemek, yaşamak ve anlatmaktır.
Bu bağlamda kainat, kuran ve peygamber evrensel hakikatin, farklı tezahürleridir, ikra yapanlara.
“Bu emir "anla" vurgusu taşıyan bir emirdi İkra' emrinin etimolojik anlamı; "birleştirmek, şeyleri yan yana getirerek aralarındaki bağı keşfetmek"tir. Şu halde; "oku emri, kainat, insan ve hadisat ayetlerini, Kur'an ayetleri ışığında bir araya getirerek oku ve aralarındaki bağı keşfet" anlamını taşır.Mİslamoğlu.”

Bismi Rabbikellezi Halak.
Rabbinin isimlerine yapışarak, tutunarak, teslim olarak, güvenerek ikra yapmaktır.
İkrayı, Onun terbiyesine girmek için yapmaktır.
Kuranın terbiyesinde yaşamak, hayat bulmak amacıyla gerçekleştirmektir.
Yeni bir ahlaka, Kuran ahlakına ulaşmak için ikra yapmaktır.
İkra yaptıkça eskiden ayrılmak yeni yepyeni bir ahlakla doğmaktır.
Kuran ahlakıyla yaratılmaktır, yoğrulmaktır.
Ayeti, baştan veya sondan okursak: Şayet, kuran ahlakıyla yaratılmak, yapılanmak istersen; Rabbin terbiyesine girmek, Ona yapışmak, aşkla bağlanmak, tutunmak gerektir. Bunun da tek yolu ikra yapmaktır.
Bilesin ki, ikra yaparsan Rabbin seni terbiye eder ve yeni, yepyeni bir ahlakla, Kuran ahlakıyla yaratır, yapılandırır, cennete layık insan eder.

2-Halekal insane min 'alak.
İnsan alaktan Halak oldu.
Halak olması, ahlakın, hal, hareket, tavır, yaşam biçimi, programı, felsefesinin alakla ilgili, bağlantısı anlatılır.
Kim neye alaka duyarsa, alakasının derecesiyle paralel onun ahlakıyla Halaklanır.
Kuran ahlakında yaratılmak, doğmak; insanın alakına bağlıdır.
Alakası varsa, Kuran insanı terbiye eder ve yeni bir ahlaka ulaştırır.
Alakası ne ölçüde ise halakı, ahlakı, Kuranı yaşamı da o ölçüde olmaktadır.
Kurana sevgisi, ilgisi, alakası ahlakını belirlemektedir.
Alak gibi, döllenmiş yumurtanın, emriyonun rahim duvarına tutunurken gerçekleştirdiği gibi taa atardamarlarına kadar uzanıp, anasının en güçlü damarlarından beslenmesi misali, insan da Kuranın taa temellerine, ilkelerine, evrensel değerlerine, özüne, esasına, manasına ulaşacak şekilde alaka kurarsa, o nispette Kuranla beslenip, ahlaklanır.
Yoksa, ikrası, alakası sadece telaffuzda kalırsa, ahlakının da yüzeysel kalması kaçınılmazdır.
Oysa, öyle bir alaka isterki, tilaveti, tertili, ikra okumasını; tezekkürü, tedebbürü, taakulü, tefekkürü vb düşünmeleri bekler.
Bu alak, alaka, sevgi, istek ne ölçüde ise Kuranda o ölçüde ahlaklandırır.
Peygamber ve arkadaşlarının alakasının büyüklüğü, ahlakının da Kuran olmasını sağladı.
Şayet, Kuran ahlakı istiyorsak, önceliklerimizi ve önem verdiklerimizi sorgulayıp, Kurana alakamızı, ilgimizi, sevgimizi, gözden geçirmeliyiz.
Ahlakımızı Kuranlaştırmak için alaka duyduklarımızı ve alakamızın derecesini yeniden yapılandırmalıyız.
DEVAMI
http://aaldemira.blogspot.com/
 
A Çevrimdışı

aldemira

Üye
İslam-TR Üyesi
KAYNAKLARI ALINTILARI ALT BÖLÜMDEaldemira



ALAK SURESİ ÇALIŞMA NOTLARI
1İkra' bismi rabbikellezi halak.
Yaratan Rabbinin adıyla oku.



K-r-e
(H Yılmaz Tebyinil Kuran İşaret Yayınları) “İkra sözcüğü, karae fiilinin emir kipidir. Bu sözcük İbranice ve Süryanice’de de mevcuttur. Meselâ, şu anda bile Süryanice’de “oku*mak” sözcüğü için kıryono kullanılır. İkri sözcüğü de “adımla, oku” anlamındadır. Araştırmacılar “ikra” sözcüğünün hangi dilden diğe*rine geçmiş olduğu konusunda kesin bir kanaat sahibi değildirler.
Henüz defter-kitap ortada yokken karae sözcüğü, “hayız kanının rahîmde toplanması ve dışarı atılması” anlamına üretilmiş [vaz edil*miş] ve zaman içerisinde de kadınların hayızlı günleri ile hemen arkasından gelen kanamasız günleri kapsayan dönemlerin adı olarak kullanılmıştır. Nitekim sözcüğün Bakara sûresinin 228. âyetin ‘deki kullanımı da bu anlamdadır.
Daha sonra sözcük, istiare [ödünç alma] yoluyla “bir şeyleri biriktirip onu dağıtmak, başka yerlere nakletmek” anlamında kulla*nılmaya başlanmıştır. “Develerin hamile kalarak yavruyu rahîmde ta*şıyıp sonra da doğurmasına” karaet’in-nâkatu denilirdi.
Aynı sözcük, yukarıdakilere ek olarak “harfleri, kelimeleri, cümleleri ya da bilgileri bir araya getirip bir başkasına nakletme” ey*lemi için de kullanılmaktadır. Zaten bu sözcüğün “okumak” anlamında kullanılma nedeni de budur.
Ne var ki, karae sözcüğünü “okumak” diye çevirmek yeterli olmadığı gibi, böyle çevrilmesi onun Kur’ân’da neden kullanıldığını anlamak bakımın*dan da yanlış sonuç verir.
Çünkü Türkçe’de kullanılan “okumak” sözcüğünün karşılığı, Arapça’da “tilâvet “tir. Buna, hazırdaki bir met*ni okumak diyebiliriz.”
İkra “2:222 Ve yes'eluneke anil mehiyd, kul hüve ezen fa'tezilün nisae fil mehiydi ve la takrabuhünne hatta yathurn, fe iza tetahherne fe'tuhünne min haysü emerakümllah, innellahe yühibbüt tevvabine ve yühibbül mütetahhirin
2:222. Sana kadınların aybaşı hâlinden de soruyorlar. De ki: “O, bir eziyettir. Onun için aybaşı hâlinde kadınlardan çekilin ve temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın. Artık iyice temizlendikleri zaman da Allah'ın emrettiği yerden onlara varın. Şüphesiz Allah, çok tevbe edenleri sever, çok temizlenenleri de sever.”
حِيضِ = Hayd = aybaşı
2:228 Vel mütallekatü yeterabbasne bi enfüsihinne selasete kuru', ve la yehillü lehünne ey yektmne ma halekallahü fi erhamihinne in künne yü'minne billahi vel yevmil ahir, ve büuletühünne ehakku bi raddihinne fi zalike in eradu islaha, ve lehünne mislüllezi aleyhinne bil ma7rufi ve lir ricali aleyhinne deraceh, vallahü azizün hakim
2: 228. Boşanmış kadınlar da, kendi kendilerine üç adet süresi beklerler. Eğer Allah'a ve âhiret gününe inanıyorlarsa Allah'ın rahimlerinde yarattığını gizlemeleri, kendilerine helâl olmaz. Ve onların kocaları, barışmak isterlerse o süre içersinde onları geri almaya daha çok hakk sahibidirler. Onların da aleyhlerindeki gibi, ma‘rûf ile kendileri için de vardır. Erkekler için de, onların üzerinde bir derece vardır. Ve Allah azîz'dir, hakîm'dir.
قُرُوَءٍ = Kuru’ = aybaşı halinden sonraki zaman, iki aybaşı arasındaki zaman.
Kuru’ kadınlara yaklaşmanın yasak olmadığı zaman yani birleşme toplama zamanı, spermle yumurtanın birleşmesiyle, toplanmasıyla, bir araya gelmesiyle “İKRA ile” fetus veya cenin oluşur, Yeni bir hayat ortaya çıkar. Kuran’ın toplanmasıyla, Kuran’ı kendimizde toplamamızla yeniden doğarız, yeni bir hayat oluşur.”YB
(TDV Dini Kavramlar Sözlüğü) “kitabı okumak, takip etmek, ardından gitmek, tâbi olmak ve uymak” anlamlarına gelen tilâvet, ıstılahta, Kur’ân’ı usulüne uygun olarak okumak demektir. Kur’ân’da “telâ” fiili 61 defa geçmiş ve takip etmek (Şems, 91/2), okumak (Enfâl, 8/2), ilim ve amel ile tâbi olmak (Bakara, 2/121), indirmek (Âl-i İmrân, 3/58) ve uydurmak (Bakara, 2/102), anlamlarında kullanılmıştır. Bu kelime daha çok âyetleri, Kur’ân’ı okuma anlamındadır.”
Anılan Sözlükte, (En’âm, 6/151) ayeti gerekçe yapılarak, “ tilâvet kıraatten daha özeldir. Her tilâvet kıraattır, fakat her kıraat tilâvet değildir. Tilâvette, ittiba, bildirme ve duyurma anlamı da vardır” Görüşüne de yer verilmiş olmakla birlikte, De ki: "Gelin, Rabbinizin size harâm kıldığı şeyleri okuyayım… ayetinden tilavetin kıraatten daha kapsamlı olduğu anlamı çıkarılamaz, aksine Rabbinden gelen ayetin olduğu gibi, değişikliğe uğratılmadan, aynen insanlara aktarılması manası baskın olması nedeniyle tilavet, kıraat/ ikra kavramından daha dardır.
Nitekim, 10/16 قُلْ لَوْ شَاءَ اللّٰهُ مَا تَلَوْتُهُ عَلَيْكُمْ وَلَا اَدْرٰیكُمْ بِهٖ فَقَدْ لَبِثْتُ فٖيكُمْ عُمُرًا مِنْ قَبْلِهٖ اَفَلَا تَعْقِلُونَ Kul lev şaellahu ma televtuhu aleykum ve la edrakum bihi fe kad lebistu fikum umuram min kablihi e fela ta'kilûn.
S. Ateş De ki:"Eğer Allâh dileseydi, onu size okumazdım ve onu size hiç bildirmezdi. Ben ondan önce aranızda bir ömür boyu kalmıştım (böyle bir şey yapmamıştım), düşünmüyor musunuz? " Ayetinde, okuma ile idrak etme aynı zamanda kullanılarak tilavet ile idrak etmenin ayrı ayrı vurgulanmış olması da dikkat çekicidir.
Bu nedenle, tilavetin, idrak etme gereği duymadan da, yüzünden, yazılı olanı okuma, yazıyı takip etmek, yazılı olana uyarak onu seslendirmek, sesli veya sessiz dillendirmek olduğu anlaşılmaktadır. İdrak ise anlamına vararak, düşünerek, ibret alarak okumadır.
Böylece, tilavet ile ikranın farkı ortaya çıkmaktadır. Bu iki kavramı ayıran temel unsur idraktir.
Bu açıdan, (Elmalı) “Hz. Peygamber'in hadisinde söylendiği üzere yüzünden okumanın, sevab ve fazileti, kavrama ve ezberlemeye vesile olmasından dolayıdır.” Derken; tilavetin ikra ile farkını ortaya koymuş ve eğer ikra yapması veya ikraya yardımcı olması halinde tilaveti, yüzünden okumayı teşvik ettiği anlaşılmaktadır.
(M Esed) “İkra’ emri, “oku” yahut “telaffuz et/dile getir” olarak çevrilebilir. Birinci çeviri, bana göre, bu bağlamda daha tercihe şayandır; çünkü “telaffuz etmek/dile getirmek” kavramı, yalnızca o anda yazılı olan veya hafızada bulunan bir şeyi -anlayarak veya anlamadan- dil ile söylemeyi ifade eder; oysa “okumak”, bir dış kaynaktan, burada Kur’an mesajından, alınan sözleri veya düşünceleri, yüksek sesle olsun veya olmasın, ama anlamak niyetiyle bilinçli olarak zihnine nakşetmeyi ifade eder.”
Diğer bir anlatımla, (H Yılmaz) “ Nitekim Biz sana biriktireceğiz ve dağıttıracağız , sen de unutmayacaksın/terk etmeyeceksin (A’lâ sûresinin 6. âyeti ile Kıyâmet sûresinin. 17–19 âyetin ‘de tekrarlanan benzer ifadeler de göstermektedir ki, kıraat , “ön*ce bir şeyleri zihinde, kitapta vs. toparlayıp-hazırlayıp, sonra başka*larına sözlü ya da yazılı olarak aktarmaktır.” Bu durumda, konumuz olan ikra emrinden, Peygamberimizde bir şeylerin biriktirileceğinin ve sonra da bunların yine ona dağıttırılacağının anlaşılması gerekir. Diğer bir ifadeyle, Peygamberimiz Allah’tan bir şeyler öğrenecek; öğrendiklerini de insanlara sözlü veya yazılı olarak öğretecektir. Kendisine ikra ile emredilen [verilen görev] işte budur. Bu konuda şu âyetlere bakılabilir: İsrâ/14.45.93.106; Nahl/98; Şu’arâ/199; A’râf/204; İnşikak/21; A’lâ/6 ve Müzzemmil/20 . Özetle, ikra emri, toplamak ve dağıtmak anlamı ekseninde “vahyolunacakları zihninde toparla/oku/dağıt, tebliğ et” anlamına gelir.”
(F Razi) “Ayetteki, "oku" ifadesi ile, "Kur'ân oku" manası kastedilmiştir. Çünkü "okuma" (kıraat), ancak Kur'ân hakkında kullanılır. Nitekim Hak Teâlâ, "Biz onu okuduğumuz zaman, onun kıraatine '{Kıyame, 75/18) ve "Kur'ân'ı parça parça indirdik ki sen onu insanlara yavaş yavaş kıraat edesin, okuyasın" (İsra, 17/106) buyurmuştur.”
(Elmalı) “"Sen Kur'ân'dan önce bir kitap okumuyordun." (Ankebut 29/48) kitabın niteliğini, imanın esasının neden oluştuğunu bilmezdin... "Sen önceleri kitap nedir iman nedir bilmezdin." (Şurâ, 42/52)”
(Kuran Yolu) “Bu ayette “emredilen okumanın konusu belirtilmemiştir; çünkü başta kendisine in*dirilen vahiy ve kozmik evrendeki âyetler olmak üzere, okunması yani üzerinde inceleme yapıp zihin yorarak hakkında bilgi edinilmesi, ders ve ibret alınması ge*reken her şeyi tanıması, hakikatini anlayıp kavraması istenmektedir.”
(A Küçük) “Kur’an’ın okunmasından maksat tedebbürdür. Yani düşünerek onun ne dediğini anlamaya çalışmak ve hayatı onunla düzenlemektir. Hz. Ali efendimiz buyurur ki:“Anlamayarak yapılan ibadette ve düşünülmeden gerçekleştirilen kıraatte hayır yoktur.” Zaten Allah’ın Resûlü bir hadislerinde kişinin okuduğu şeyle kalbinin irtibatının kesildiği ve okuduğu âyetlerden başka şeyler düşünmeye ve dikkati başka taraflara dağılmaya başladığı andan itibaren onun okumaya devamını menetmektedir. Selef âlimlerimizin hepsi böyle düşünür böyle inanırdı. Bakın Süleyman Ed-Dârâni: “Anlamadığım ve kalp huzuruyla okumadığım âyetlerden sevap alacağımı ummuyorum. Ben bir âyeti okurum, sonra dört-beş gece onunla meşgul olurum ve onu iyice anlamadan başka bir âyete geçmem.” der. Öyleyse Okuma = Okuma + Başkasına anlatma + Uygulama, yani okunanı yaşama, okunanla hayatı düzenleme + Samimiyettir diyebiliriz.”
Nitekim, (Mevdudi) “Eğer meleğin maksadı kendi söylediğini Rasulullah'ın sadece tekrar etmesini istemek olsaydı, Rasulullah "Ben okuma bilmem" demezdi.” Açıklamasından da anlaşılacağı üzere; istenilenin, ne telafuz, ne de tilavet olmadığını vurgulamaktadır.
Ikra, vahyedilen Kuran ile birlikte, yaratılan kitabı Kainatı da okumak, incelemek, düşünmek, dersler, ibretler çıkarmak, idrak etmek veya toplamak, içselleştirmek, bunlara uygun yaşamak ve insanları da bu eyleme davet etmektir.
Kitabı yüzünden, manasını bilmeden, kelimeleri tekrar etmekten ibaret olan eylemin adı tilavet dahi değildir. Olsa olsa kelime tekrarıdır. Taklittir. Telaffuzdur.
Tilavette okunan metnin anlamını bilmek vardır. Bu anlamı kavrayıp, toplayıp, düşünerek ders çıkarmak, ibret almak, yaşama geçirmek, anlamak ve anlatmakla ikra gerçekleşmiş olur.
Böylece, ikra yapılınca, Kuranla yoğrulmuş, Kainata, varlık alemine layık, bir insan oluşur.
Bi ismi nin manası, ismine, iradesine, kudretine yapışarak, tutunarak, ona dayanarak, ona bağlanarak, onun rehberliğine uymak anlamındadır.
R-b-b :Alemlerin Yaratıcısı, yarattıklarını, belirlediği programa uygun hedeflere götüren, olgunluk dere*cesine ulaşıncaya kadar aşama aşama, yavaş yavaş inşa eden, kemâle erdiren, terbiye edendir.
H-l-k : Yaratılışıyla ilgili olarak, yaratma anlamının nüansları şeklinde Bedee, fetara, berae, felaka, zerae, enşee, ceale, savvera, sevvâ, ehyâ, sanea, feale, ahrece, eâde, enbete, a'tâ, vehebe, elkaa, vedaa, enzele kelimeleri de Kuranda, zikredilmektedir. Halak kelimesinin bu kelimelerden anlam farkı da; güzelce ölçüp biçip takdir etmektir. Ahlak üzere yaratmaktır. Varlıkların, hal ve hareketlerini, ahlakını, huyunu, fıtratını, davranışlarını belirlemektir. (26/Şuarâ 137 ve 68/Kalem, 4.)
Kuranı, kitabı Kainatı ıkra yapan, yani; okuyan, anlayan, düşünen, ibret alan, ders çıkaran, bunları yaşama geçiren, başkalarına aktaran kişi, Rabbin terbiyesine, okuluna girer, Onun terbiyesine yapışıp tutunarak, ona dayanarak, ona bağlanarak, onun rehberliğine uyar, böylece, Halaka ulaşır, Kurana uygun bir ahlaka, hal ve yaşam biçimine kavuşur. Peygamberin ilan ettiği tamamlanmış ahlakın yolcusu olur.
Ayeti sondan alırsak, Kurana uygun bir ahlaka, hal ve yaşam biçimine kavuşmak, Halak a ulaşmak, ahlaklı kişiliğe sahip olmak için Rabbin terbiyesine girmeli, Ona dayanmalı, Ona yapışmalı, Onun rehberliğine uymalı, Kuran okuluna girmeli ve ıkra yapmalıdır.


2- Halekal insane min 'alak.
O, insanı alaktan (embriyodan) yarattı.
A-l-k : askıya alınmış, bağlanmış, vb
(Elmalı) “Bunlardan başka "alak", ru*hanî ve manevî olarak, alâka gibi aşk ve muhabbet mânâsına da ge*lir.”
(A Tekin) “O, insanı aşk ve sevgiden, bir ilişkiden, rahim duvarına yapışıp yerleşen döllenmiş hücrelerden yarattı.”
İnsan Alaktan Halak olmuştur. İnsanın Halakı Alaktandır. İnsanın Kuran ahlakına kavuşması alakasına bağlıdır. Alakla ilgilidir. Kuran ahlakına ulaşmak, bunu aşk derecesinde istemekle mümkündür.
Herkesin Halakı, ahlakı Kurana verdiği öneme, alakaya, sevgiye bağlıdır.
Alakası, sevgisi aşkı ne kadar yüksek ise, Halakı, ahlakı da o denli olmaktadır.
Peygamberin Allah’a ve Kurana olan alakası, sevgisi, aşkı, verdiği önem ve öncelik zirvede olduğundan, Onun ahlakı, Halakı da en yüksekti, en üstündü, en zirvedeydi. Bunun için de örnek insandı.Yaşayan Kurandı.

SONUÇ

Bu iki ayet, insanlığa; değişimin, dönüşümün yolunu yöntemini vermektedir.
Kuranı ıkra yapanların, Rabbin eğitimine terbiyesine girdiklerini, Allah’a ve Kurana verdikleri öneme, önceliğe, alaka, sevgi ve aşk derecesine paralel olarak Halaklandıkları, Kuranın ahlakıyla yenilenip yaratıldıklarını açıklamaktadır.
Yaşayan Kuran olmak, Kuran ahlakıyla değişmek dönüşmek isteyenlerin yapması gereken ıkradır, Kuran okuluna girip terbiye olmaktır, bütün benliğiyle Kurana yönelmektir, önem ve öncelik vermektir, alaka göstermektir.
Alakın döllenmiş zigot anlamını, asılı, askıda vb manalarını da dikkate aldığımızda, bu alaka öyle olmalıdır ki, aynı döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması, ana damarlarına, atardamarlarına ulaşması kadar güçlü ve kapsamlı ve olgunlaşıncaya, kemale erinceye kadar sürmelidir. Haftada bir gün, bir saat vs değil.
Bu alaka ne ölçüde ise, Kuran ahlakıyla Halaklanmak, yaratılmak ta o ölçüde olmaktadır. Bu Allah’ın sünnetidir.
Neye alaka gösterirse insan, alakasını yönelttiği alanda ve alakası ölçüsünde halaklanır, ahlaklanır, o ahlak üzere yaratılır, değiştirilir.
Şimdi şu soruyu sormalıyız: Biz neden gereğince Kuran ahlakıyla ahlaklanamadık? Toplumun yaşamı Kuran ahlakından neden uzak? Kurana alakamızı sorgulayalım, Kuranı ıkra yapışımızı sorgulayalım. Önem verdiklerimizi, yaşamdaki önceliklerimizi, amacımızı sorgulayalım.
 
A Çevrimdışı

Ahmed1

Üyeliği İptal Edildi
Banned
bu sitede ALAK SURESİ VAR.

İLİM NERDE OLURSA KAYIP MALIMIZDIR.
ESAS OLAN,
ALLAHIN KELAMIDIR.

Anlamıyorsun galiba.Yada anlamak istemiyorsun.Sana şunu söylüyorum , İgra' ve'zkur ve'gil (oku,zikret,anla)

Ama kendi kafana göre değil.Kur'an'ın ayetlerinin derin manaları için güvenilir tefsir kitaplarına başvuracaksın.

Kaynak vermeden ilahiyatçıların yazılarını koymuşsun.Birde nerden copyala-yapıştır yapmışsan artık.


Dünyada bi tek sen ikra' herkes ecirsiz,sevapsız dimi.Kur'anın Allah kelamı olduğunu bir tek sen mi biliyorsun.
 
A Çevrimdışı

aldemira

Üye
İslam-TR Üyesi
Anlamıyorsun galiba.Yada anlamak istemiyorsun.Sana şunu söylüyorum , İgra' ve'zkur (oku ve düşün)

Ama kendi kafana göre değil.Kur'an'ın ayetlerinin derin manaları için güvenilir tefsir kitaplarına başvuracaksın.

Kaynak vermeden ilahiyatçıların yazılarını koymuşsun.Birde nerden copyala-yapıştır yapmışsan artık.


Dünyada bi tek sen ikra' herkes ecirsiz,sevapsız dimi.Kur'anın Allah kelamı olduğunu bir tek sen mi biliyorsun.

O güzel sözü yazmak gerekti:
umarım,
bu sitede böyle davrananlar yoktur:

Bağcılarla uğraşmak,
fikir ve düşünce üretemeyenlerin ve İKRA yapmaktan yoksun ve yoksullaşanların
işidir.
 
A Çevrimdışı

aldemira

Üye
İslam-TR Üyesi
KURANI
kulakları, gözleri, ......
aklını
Kapatanlara

DUYURAMazlar.
değil mi,
 
A Çevrimdışı

aldemira

Üye
İslam-TR Üyesi
gelin ikra yapalım.

KURAN ANLAMADAN OKUNMAK İÇİN Mİ,

YOKSA NE İÇİN İNDİ.
 
A Çevrimdışı

aldemira

Üye
İslam-TR Üyesi
AHMET1
SEVGİLİ DOST,

KURANI yaşamak için geldiğini
onca güzel sözlerle
aktardın.

önemli olan bu sözleri de İKRA yapmaktır.

KURANDA beşyüzden ziyade kelime var,
DÜŞÜNMEK, İBRET ALMAKLA,
 
A Çevrimdışı

aldemira

Üye
İslam-TR Üyesi
AHMET1
SEVGİLİ DOST,

KURANI yaşamak için geldiğini
onca güzel sözlerle
aktardın.

önemli olan bu sözleri de İKRA yapmaktır.

KURANDA beşyüzden ziyade kelime var,
DÜŞÜNMEK, İBRET ALMAKLA,

gel ikra yapalım,

ALLAHIN VAHYİNİ
HAYAT KİTABINI,
REHBERİ,
NURA ULAŞTIRANI
ANLAYALIM.
 
G Çevrimdışı

gulyabanii

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
siz hadisleri kabul ediyormusunuz, mesela Ebu Hureyre r.a sizin gözünüzde yeri nedir ?
 
G Çevrimdışı

gulyabanii

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
yada şoyle duzelteyim sorumu, ayetleri incelerken hadisleri baz alıyormusunuz.
 
Üst Ana Sayfa Alt