Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Anket Kuran'ı Kolay Ezberlemek Için Neler Yapıyorsunuz?

DAVA Çevrimdışı

DAVA

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
ve aleykesselam ve rahmetullah kardesim,

ben sahsen birsüreyi veyahut uzun sürelerin bir kismini ezberledigim zaman, o gün bütün rekat naamzlarimda sirf onu okurum ve böylece kuvvetli kaliyor beyinde sonra deneme amacli bir iki gün okumam sonra artik denk ve ayar üzeri okurum öylece sabit olarak beyinde kuvvetli bir sekilde yerlesiyor,
 
İSTİŞHAD Çevrimdışı

İSTİŞHAD

الله لا ينسى أحداً ، هذا أمر كاف ليطمئن قلبك
Admin
ve aleykümselam ve rahmetullah kardeşim,

aslında bu yöntemler kişiden kişiye göre değişir. kimi dinliyerek kimi de okuyarak daha kolay ezberler. hatta hafızlara soracak olursan hepsinin farklı yöntemleri vardır. ben şahsen dinleyerek ezberlediğim bir sureyi kolay kolay unutmam. ama benim gibi hafızlık yapıyorsan dinleyerek ezberlemek pratik bir yöntem değildir. çok zamanını alır. ayet ayet ezberlemek daha mantıklıdır. hafızlık gibi bir niyetin yoksa dinleyerek ezberle daha kalıcı olur.
 
Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبي الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Rabbi yessir diye bilinen dua ayet veya hadis kaynaklarında yok, onun yerine aynı niyetle okunacak sahih bir dua daha hayırlı olur inşaAllah (şu an aklıma bi öneri gelmiyor)

Bir de hafızlıkla ilgili bu konu vardı, muhakkak okunmasını öneririm:

https://www.islam-tr.org/konu/hafizlik-icin-metod-var-mi.28535/
 
عبيد Çevrimdışı

عبيد

إذا لم تخلص فلا تتعب
Rabbi yessir diye bilinen dua ayet veya hadis kaynaklarında yok, onun yerine aynı niyetle okunacak sahih bir dua daha hayırlı olur inşaAllah (şu an aklıma bi öneri gelmiyor)

Bir de hafızlıkla ilgili bu konu vardı, muhakkak okunmasını öneririm:

https://www.islam-tr.org/konu/hafizlik-icin-metod-var-mi.28535/
Tâhâ süresinde Allah'ın (c) Musa' nın(as) firavuna gitmesini emretmesi üzerine Hz Musa (s) Allah'a şu duayı ediyor:
قَالَ رَبِّ ٱشْرَحْ لِى صَدْرِى
وَيَسِّرْ لِىٓ أَمْرِى
وَٱحْلُلْ عُقْدَةً مِّن لِّسَانِى
يَفْقَهُوا۟ قَوْلِى
Tâhâ suresi ,25-26-27-28: Musa: "Rabbim! Göğsümü genişlet, işimi kolaylaştır, dilimin düğümünü çöz ki sözümü iyi anlasınlar...dedi.

Duanın devamı da var. Bu konuyla ilgili olduğu için burayı ekledim.

Assalamu aleykum.

Herkesin kendisi icin kolay bir Kuran ezberleme metodu vardir. Bazilari MP3 dinleyerek, bazilari ayet ayet okuyarak ezberler. Peki siz nasil ezberliyorsunuz. Eger cok pratik bir yontem var ise kendim icin uygulamak istiyorum.

Saygilarla,
Aleyküm selam
Ezber için ise önce tecvid gerek. Yoksa Allah muhafaza çok sıkıntılı ezberler olabiliyor. Helak etti yerine tıraş etti gibi...
Kur'an'ı çokça okumak gerek, Kur'an'da kullanılan kelimeler belli, kulak aşinalığı olması lazım, okurken sesli okuyun ne kadar çok duyu organına hitap ederse ezber kadar kolaylaşır. Bir de Arapça bilmek ezberde büyük kolaylık sağlıyor.
Çok iyi Arapça olmasına gerek yok temel Arapça ve kelimeleri bilmek yeterli,
Allahu alem.
 
Pangea Çevrimdışı

Pangea

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
selamunaleykum ve rahmetullah ve berekatuhu her vakit namazı sonrasında aynı ayeti 3 kere okuyunca ister istemez 2 3 güne ezberlemiş oluyorsun. belki hızlı bir yöntem değil ama alışkanlık haline getirilirse devamlılığı olan bir ezber olur.
 
Sena Haydali Çevrimiçi

Sena Haydali

اللهم إني أسألك حسن الخاتمة.
Frm. Yöneticisi
Birine ezberlediğini okuma olmayınca ezberlemek zor oluyor.
İmamhatipte 1-2 haftada ezberlerdik 2sayfa kuranı. Ama sonra unutuyorduk tabi kısa sürede ezberlenen kalıcı olmuyor.

Ayetin arapçasını kağıda yazın. 1 defa olması da yeterli. Her ayeti üçer beşer defa okuyun. Ezberlediklerini ses kaydı da yapabilirsiniz. Kaydettiğiniz sesi dinleyip Kur'an'dan takip ederek nerede hata yaptığınızı da çözebilirsiniz.
Rabbim cümlemizin fehmini kolaylaştırsın.
 
mefhum Çevrimdışı

mefhum

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Temel sıkıntı ezberlemekten ziyade ezberlediğini unutmak.. Tefekkür etmek, namazımızı güzelleştirmek gibi hikmetlerle değilde ezberimizin artması gayesi ile ezber yaptığımızdan olsa gerek bazılarımızın ezberi pek bereketli olmuyor.. Arapça bilmiyorsak bile özellikle ezbere bildiğimiz surelerin kırık meal çalışmasını yapmak gibi sadece ezbere dönük değilde anlamaya dönük gayretler içine de girmemiz hem ezberlememiz hemde unutmamamız için vesile olacaktır..
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt