Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Makale ''La Havle ve La Kuvvete İlla Billah'' Sözünün Anlamı

Ahıskalı Çevrimdışı

Ahıskalı

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Bismillahirrahmanirrahim

Değerli arkadaşlar, bu sözün manasını epeydir düşünmekte ama kendi bildiklerim çerçevesince idrak edememekteydim. Faziletine dair nice hadisler okumama rağmen önemini kavrayamamaktaydım. Allahın izniyle bu sözle alakalı şu hadisi aktarmak istiyorum;

Bu hadis;
Müsnedü'l-Bezzar da geçmektedir ve isnadının hasen olduğunu tesbit etmiş bulunmaktayım. Senette Mesudi denen zat her ne kadar ömrünün sonlarına doğru hafızasının değiştiği cerhu tadil alimleri tarafından belirtilse de, Yahya bin Muin Kasım ve Avn'dan aktardığı rivayetlerin sahih olduğunu belirtmiştir. Bu hadiste de Mesudi bu rivayeti Kasım bin Abdurrahman'dan aktarmıştır.

Hadis şöyle;

حَدَّثَنَا عُبَيْدُ اللَّهِ ، رَجُلٌ مِنْ وَلَدِ الْمُغِيرَةِ بْنِ مُسْلِمٍ جَلِيسًا كَانَ لإِبْرَاهِيمَ بْنِ مُحَمَّدٍ التَّيْمِيِّ ، وَكَانَ رَجُلا لَهُ سِتْرٌ وَأَمَانَةٌ ، قَالَ : نا مُوسَى بْنُ دَاوُدَ ، قَالَ : نا الْمَسْعُودِيُّ ، عَنِ الْقَاسِمِ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ ، عَنْ أَبِيهِ ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ ،

قَالَ : كُنْتُ عِنْدَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ، فَقُلْتُ : لا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ إِلا بِاللَّهِ ، فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : تَدْرِي مَا تَفْسِيرُهَا ؟ قُلْتُ : اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَعْلَمُ ، قَالَ : لا حَوْلَ عَنْ مَعْصِيَةِ اللَّهِ إِلا بِعِصْمَةِ اللَّهِ ، وَلا قُوَّةَ عَلَى طَاعَةِ اللَّهِ إِلا بِعَوْنِ اللَّهِ "

(Abdullah ibn Mesud radıyallahu anhu aktarıyor) Nebi sallallahu aleyhi ve sellem'in yanındaydım ve ''la havle vela kuvvete illa billah'' dedim. Bunun üzerine Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem, ''Tefsirini biliyor musun? diye sordu? Ben de Allah ve Rasulu bilir dedim. Bunun üzerine (tefsirini şöyle açıklayarak) dedi;

Masiyet halinden yüz çevirebilmek ancak Allahın korumasıyla mümkündür. Bir taati de ikame etmek dahi ancak Allahın yardımıyla mümkündür.