Olayı daha iyi anlayabilmek için soruyorum.
Evli olan çiftler anlaşmazlık halinde mahkemeye başvurup resmen boşanıyorlar. Daha sonra tekrar evlenmeye karar veriyor ve dini nikah kıyarak yaşamaya devam ediyorlar.
Böyle ise ;
1- Resmen boşanırken koca - erkek boşanmaya istekle ve kabul ederek (3 talaka niyetlenerek) boşanmış ise; resmen boşandıkları gibi dinen de boşanmış olurlar ki bundan sonra tekrar dönüş yoktur. Koca (erkek) mahkemede boşanırken aksi bir niyet (3 -bain- talak) etmeksizin sadece boşanmayı kastederek mahkemeye başvurulmuş ve Hakimin kararıyla da boşanmaya karar verilmiş olsa bu tek talak (ric'i) sayılır ve tekrar dönülebilen talaktır.
2- Eğer koca - erkek boşanma esnasında istekli değil ve kabul etmemesine rağmen kadının isteği ile hakim resmen boşuyor ve boşanma esnasında da erkek "sen resmen boşuyorsun ama ben karımı boşamıyor nikahı vermiyorum, dinen nikahım devam etmektedir" diyerek hakimin kararına karşı olduğunu söylemiş ise; resmen boşanmış da olsalar dinen nikah devam etmektedir. Bu durumda da tekrar evliliklerinin devam etmesinde bir sakınca yoktur.