Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Maliki Mezhebinde Öğle Namazının Zaruri Vaktinin Sınırı Nedir?

bismillah-06 Çevrimdışı

bismillah-06

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Malikiler dediler ki: Bu, öğle namazının ihtiyari vaktidir. Zaruri vaktine gelince bu, ikindinin ihtiyari vaktinin girmesinden, ikindi namazı sığacak kadar bir zaman müstesna olarak günbatımına kadar devam eder.
(El Ceziri)
Orada öyle yaziyor.Benim anlamadigim öğlenin vakti zaruride olsa nasil ikindinin son zamanina kadar suruyor yani ikindi vaktinde kilinip eda sayilabiliyor malikide?Ben mi yanlis anladim?O zaman öğlenin vakti iki namaz vakti kadar uzun mu malikide?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Hanefî mezhebi dışındaki mezheblerde namaz vakitleri ihtiyarî ve zarurî olmak üzere iki kısımda ele alınır.
İhtiyarî vakit vaktin namazın eda edilmesi istenen ilk kısmıdır.
Zarurî vakit ise ancak bir mazeret sebebiyle namazın ertelenebileceği o vakit içindeki son zaman dilimidir.

Mâlikîler ve Şâfiîler bütün namazların birer zarurî vaktinin bulunduğunu kabul ederken Hanbelîler’e göre sadece sabah, ikindi ve yatsı namazlarının zarurî vakti vardır. Bu mezheblere göre gayr-ı muslim bir kimsenin İslâm’ı kabul etmesi, bulûğa erme, hayızlı kadının temizlenmesi, akıl hastasının iyileşmesi, baygın kimsenin ayılması ve -bazı fakihlere göre- uyku gibi mazeretler dışında namazlar zarurî vakitlerine ertelenirse günah işlenmiş olur. Beş vakit namazdan her birinin kendine ayrılan vakit içinde kılınması farz olmakla beraber bazı özel durumlarda öğle ile ikindi ve akşamla yatsı namazlarının birleştirilerek kılınması câizdir.


Bu meyanda sualinizdeki öğlen namazının zaruri vaktinin ikindi namazının ihtiyarî vaktinin girmesi ve ikindi namazı sığacak kadar bir zaman mustesna olarak gün batımına kadar devam etmesi, öğlen namazının cem-i tehir edilmesi durumunda bir mazeret halinde kılınabileceği en son vaktinin hükmüdür. Bu vakitten sonra ikindi namazının tamamlanmasıyla akşam namazı vakti girme durumu söz konusu olur.
 
Üst Ana Sayfa Alt