Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Maliki Mezhebine Göre İftitah Tekbirinin Ses Miktarı Nedir?

bismillah-06 Çevrimdışı

bismillah-06

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
İftitah tekbirini sesli almak, imam, cemaat ve tek başına namaz kılan herkes için sünnettir. Simdi maliki mezhebinde bu sunnetse diyelim bir kisi sessiz kiraatte bulunulmasi gerekli olan ogleyi tek basina kiliyor o zamanda mi bu iftitah tekbirini sesli alacak?Yada imamin arkasinda sesli olarak Allahu Ekber mi diyecek ?
Bu anlatimi bana genis olarak acarmisiniz hocam?

Hocam yani ben bunu Vehbe Zuhayliden okumustum yanlis anladim galiba.Demekki dogrusu yalniz basina kilan tekbiri sessiz alir her namazda...

Hocam yani baskalarina isittirecek kadar sesli degilmis bunu anladim hocam mazur gorun yanlismi?

Yani en azi oyleyse baskalarinin duymasi mustehap oylemi hocam?Ama hocam o kaynakta cemaatinde iftitah tekbirini sesli apmasi diyor ya bu benim kafami allak bullak etti.Bu nasip mumkun olcak abes karsilanmazmi?
Hocam hakkinizi helal edin biraz anliyamiyorum galiba?

hocam mazur gorun ama cok azmettim ve artik anladim dimi hocam.Simdi tek basina kilanin iftitah tekbirini baskalarina duyurmasi sunnet degil bunu imamin yapmasi sunnet.Imama uyaninda tekbiri baskalarina duyurmasi sunnet degi.Dogrumu anlamisim hocam?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Tahrime (İftitah Tekbiri) :
Namaz kılan kişinin ayakta ve kendine işittirecek kadar sesli olarak "Allahu ekber" demesidir. (Bu tekbire ihram tekbiri adı verilmesinin sebebi, namazdan önce yemek-içmek, konuşmak gibi helâl olan işleri namaz kılan kişiye haram kıldığı içindir. Bu sözden halis olarak Allah tealâ'yı zikretmek kastedilir. Halis zikir ise, Allah'tan başkası ile meşgul olmayı insana haram kılar.)

Malikî ve Hanbeli'lere göre:
Namaz kılan kişi cemaat olursa:
"Allah" sözü ile "ekber" sözü arasında başka bir söz veya uzun süren bir sukût ile fasıla verilmiş olmamalıdır.
Bu durum namaz kılan kişinin imam olmaması hâline göredir. Bu takdirde tekbirin en azı kendine duyuracak kadardır. Namaz kılan kişi imam olursa:
Arkasındaki cemaate duyurabilmek için tekbiri açıktan alması mustehabdır. (el-Mecmû, III, 258; el-Muğnî, 1, 462)
Tekbir rukûn olub şart değildir. Namaz ancak "Allahu ekber" sözünü söylemekle gerçekleşir. Bir kimse tekbir getirmekten âciz olursa meselâ dilsiz yahut başka bir dilde tekbir getirmekten âciz olursa tekbir getirmek ondan düşer. Tekbirin sadece bir kısmını söylemeye gücü yeterse ve o kısmın bir manası varsa gücünün yettiği kadarını söyler. (Ebu'l-Berekat Ahmed b. Muhammed b. Ahmed El-Adevi Ed-Derdir, eş-Şerhu's-Sağîr ala Akrabi'l-Mesalik ila Mezhebi'l-İmam Malik, 1, 305 vd.; Ebu Muhammed Muvaffakuddin Abdullah b. Ahmed İbn Kudame, el-Muğnî; 1, 460-464; Şeyh Mansûr b. Yûnus b. Salâhaddin El-Hanbeli El-Behûti, Keşşafu'l-Kınâ' an Metni'l-İkna, 41, 451)

Hocam yani ben bunu Vehbe Zuhayliden okumustum yanlis anladim galiba.Demekki dogrusu yalniz basina kilan tekbiri sessiz alir her namazda...
Sessiz alma diye bir şey yok. Ya iyi oku, ya iyi anla
Hocam yani baskalarina isittirecek kadar sesli degilmis bunu anladim hocam mazur gorun yanlismi?
Başkaları duyabilir, en azı kendin duyacak kadar, normali veya en fazlası bildirilmemiş. Örfen normal bir volumde tekbir getirebilirsin.



Kardeşim imamken ayrı, tek kılarken ayrı. İmamlık yaparken tek başına kılıyormuş gibi sadece kendisinin duyacak kadar kısık alması mustehab değil. Mustehab olan arkasındaki cemaate işittirerek onlarında namaza başlama anını ilan etmesidir.
Tek kılarkan arkasındakilere duyurması mustehab değildir.



Ve hocam su da varki Diyelim yalniz basina sessli kiraatte bulunulmasi gereken aksami kiliyorsun Yalniz basinada olsan fatihayi ve zammi sureyi sesli okumak sunnet ya.Peki iftitah tekbirini ve sagdece sag tarafa verilen selamida sesli verebilir dimi maliki birisi?
Hocam bu 2 soruyla bu konuyu sizi daha fazla sıkmadan kapatıyorum.Hakkinizi helal edin...
Malikîlere göre:
İster imam ister imama uyan, ister tek başına kılan olsun namaz kılan kimsenin iftitah tekbirini açıktan alması mendubdur. İntikal tekbirlerine gelince, bunları açıktan almak sadece imam için mendub olub diğerleri için mendub değildir. İmamdan başkaları için en faziletli olan, bu tekbirlerin gizli olarak alınmasıdır. (eş-Şerhu'l-Kebir, 1,244; Ebu'l-Berekat Ahmed b. Muhammed b. Ahmed El-Adevi Ed-Derdir, eş-Şerhu's-Sağîr ala Akrabi'l-Mesalik ila Mezhebi'l-İmam Malik, 1/322)

İftitah tekbirini alan kişi dilini hareket ettirmelidir. Dilini hareket ettirmeksizin içten tekbir alan kişinin tekbiri sahîh olmaz. Tekbir alırken kendisinin duyacağı kadar yüksek sesle alması bu mezhebe göre şart değildir. Dilsiz kişinin tekbir alma zorunluluğu bu mezhebe göre yoktur. Sadece niyet etmesi yeterli olur. Bu görüşleriyle de Mâlikîler, üç mezhebe muhalefet etmişlerdir. Çünkü her üç mezheb de tekbir alan kişinin kendi duyacağı kadar yüksek sesle almasını şart koşmuşlardır. Sadece dilini oynatarak tekbir alan kişinin tekbirinin bâtıl olacağını söylemişlerdir. Ancak dilsiz olan kişi Hanefî ve Hanbelî mezheblerine göre bu yükümlülükten muaf tutulmuştur.
Şâfiîlere gelince, bunlar derler ki: Dilsiz kişi tekbir alırken mümkün mertebe dilini ve dudaklarını hareket ettirmelidir. Şunu da söyleyelim ki; kıbleye yönelme, avret yerlerini örtme, temizlik ve benzeri gibi namazın sıhhati için gerekli olan şartlar, iftitah tekbiri için de gereklidir.
 
Üst Ana Sayfa Alt