Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Melek Mikail'in Doğa Olaylarından Sorumlu Olduğunun Delili Nedir?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullahi we berakatuh;

Cebrâil ile Mîkâil’in Allah ile peygamberleri arasında elçilik yaptıkları, bu çerçevede Mîkâil’in nubûvvetin ilk yıllarında Rasûlullah’a vahiy getirdiği belirtilerek esas vazifesi vahiy getirmekten ibaret bulunan Cebrâil’in Rasûl-u Ekram’a daha yakın olduğu, âyette Cebrâil’in önce zikredilmesinin, ayrıca vahiy ile görevli oluşunun Mîkâil’den faziletli olduğunu gösterdiği nakledilir. (İbn Kesîr, I, 231-232; Âlûsî, I, 334)
Mîkâil Cebrâil, Hârût ve Mârût ile birlikte Kur’an’da ismi zikredilen dört melekten biridir. Cebrâil ile Mîkâil’in özel isimleriyle anılması Allah katında kıymetli ve büyük meleklerden olduklarını gösterir. (Taberî, I, 349; Kādî Abdulcebbâr, VII, 177; Âlûsî, I, 333-334)
Diğer taraftan Rasûlullah’ın gece namaza başlayacağı zaman, ayrıca her namazın arkasından okuduğu dualarda Cebrâil’in ve Mîkâil’in adını anması bu meleklerin Allah katındaki üstün derecesini gösterir. (Ahmed bin Hanbel, Musned, VI, 61, 156; Muslim, “Śalât”, 200; İbn Mâce, “İķāmet”, 180)

Meleklerin çeşitli görevleri vardır. Bunlardan Mîkâil; insan da dahil olmak üzere canlıların rızıkları, dolayısıyla yağmurların yağması ve bitkilerin gelişmesi gibi işlerle görevlidir. (Mahmûd Muhammed es-Subkî, V, 178)
Felsefe geleneğinin etkisinde kalan tasavvuf ehli dört büyük meleğin görevlerini farklı bir şekilde açıklarken altıncı feleğin aklı ve ruhu diye nitelediği Mîkâil’i bütün bitki nefislerine feyiz veren ve mahlûkatın rızıklarını dağıtan melek olarak kabul etmiştir. (Âlûsî, I, 334)

Kur’ân-ı Kerîm’in dört sûresinde, önce İbrâhim (a.s.)’e gelip oğlu İshak’ın ve torunu Yâkūb’un doğacağını müjdeleyen, ardından Lût (a.s.)’u ziyaret edip azgınlaşan kavmini helâk eden bir grup elçi melekten bahsedilir (Hûd 11/69-83; el-Hicr 15/51-71; el-Ankebût 29/31-34; ez-Zâriyât 51/24-37) Cebrâil, İsrâfil ve Meleku'l Mevt (Ölüm meleği) ile birlikte Mîkâil’in de bunların arasında yer aldığı rivayet edilmektedir (Taberî, XII, 42; İbn Kesîr, III, 563; Âlûsî, XII, 93) Allah’ın, üzerlerine yemin ettiği “mukassimât”ın (Zâriyât 4) O’nun işlerini taksim ve tevzi eden Cebrâil, Mîkâil, İsrâfil ve Meleku'l Mevt (Ölüm meleği) gibi emir melekleri olduğu söylenmiştir (Kurtubî, XVII, 21; Elmalılı, VI, 4527)

Bedir Gazvesi’nde mûminlerin yardımına gelen melek ordusunun (Enfâl 9-12) kumandanlarından birinin Mîkâil olduğu rivayet edilmiştir. (Ahmed bin Hanbel, Musned, I, 147; Taberî, IX, 128) Cebrâil ve Mîkâil’in Uhud günü beyaz elbiseli iki insan kıyafetinde Rasûlullah’ın sağında ve solunda durup O'nu bütün güçleriyle korudukları da nakledilmektedir. (Muslim, “Feżâ'il”, 46-47)

Peygamber’in, bir hadisinde şöyle dediği rivayet edilmiştir:
Her peygamberin gök ehlinden iki, yer ehlinden iki veziri olur. Benim gök ehlinden vezirlerim Cebrâil ile Mîkâil, yer ehlinden vezirlerim de Ebû Bekir ile Ömer’dir
(Tirmizî, “Menâķıb”, 17)

Hadislerde Mîkâil genellikle Cebrâil ve İsrâfil ile birlikte zikredilmektedir (Ahmed bin Hanbel, Musned, III, 10; Ebû Dâvûd, “Hurûf”, 1)
Rasûl-u Ekram’in rûyasında Cebrâil ile Mîkâil’i kendisine cennet ve cehennemi gezdiren iki insan şeklinde (Ahmed bin Hanbel, Musned, V, 15; Buhârî, “Cenâ'iz”, 90; “Bed'u’l-ħalķ”, 7), bir başka rûyasında onlardan birini başı ucunda, diğerini ayağı ucunda durup kendisine bir darb-ı mesel söylerken (Tirmizî, “Emşâl”, 1) gördüğü rivayet edilmektedir.
İslâm’ın başlangıcında namazdaki teşehhud esnasında “et-tahiyyât” yerine “... es-selâmu alâ Cibrîle, es-selâmu alâ Mîkâîle ...” denilmekteydi. (Ahmed bin Hanbel, Musned, I, 382, 413, 427; Buhârî, “Eźân”, 148; “İsti'źân”, 3)
 
Üst Ana Sayfa Alt