Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Miladi Yılbaşının Aslı Neye Dayanır?

Tevhid_ehli Çevrimdışı

Tevhid_ehli

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
"(Miladi) Yilbasi" nin asli neye dayanir?

Hristiyanlarin, 1582 yilina kadar kullandiklari takvimin son günü 24 Aralik idi. Ve o yil Hristiyanlar bir karar almislardi: Cok deger verdikleri, 31 Aralik 335 yilinda vefat eden eski papazlari "Silvester" 'i anmak icin özel bir gün tayin etmek istiyorlardi. Bu tayin edilecek günün de, Papaz Silvester'in ölüm yildönümü (31 Aralik) olmasini arzuluyorlardi. O dönemde yürürlükte olan takvimin son günü 24 Aralik idi ve bu sebeple bir takvim degisikliligine gidilmesi gerekiyordu. Bu noktada Vatikan devreye girdi ve Papa Gregor XIII 'nin talimati ile son günü 31 Aralik olan yeni bir takvim yapildi.
Bu takvimin yürürlüge girmesinden sonra, artik Hristiyanlar cok sevdikleri Papazlari Silvester'in ölüm yildönümünü her yilsonunda, 31 Aralik'da, coskuyla kutluyorlar. Öyleyse su bir gercek ki "Yilbasi", Hristiyanlar'in dini bir bayramidir.


Allah subhanehu ve teala Kurani Kerim'de, baska bircok ayetin yanisira söyle buyuruyor:


"Sakın zalimlere eğilim, yakınlık göstermeyiniz. Yoksa cehennem ateşi yakalar sizi; Allah'dan başka bir dostunuz, bir dayanağınız yoktur. O zaman O'nun yardımını göremezsiniz."
(Hud 113)



Allah azze ve celle, yaratilmislarin en hayirlisi olan Rasulullah (salallahu aleyhi ve sellem)'e bile söyle buyuruyor:

"Eğer biz sana sebat vermiş olmasaydık, az kalsın onlara biraz meyledecektin. İşte o zaman sana, hayatın da, ölümün de katmerli acılarını tattırırdık. Sonra bize karşı kendine hiçbir yardımcı bulamazdın." (Isra 74-75)



Konuyla ilgili bazi Islam alimlerinin görüsleri:


Ömer Ibni el-Hattab (ra):

“Allahin düsmanlarinin bayramlarina katilmayin!“

(Beyhaki Süneni Kübra)


Abdullah Bin Amr Bin El-âs (ra):

“ Kim yabancilarin ülkelerine bina yaparsa, onlarin nevruzlarina ve senliklerine katilirsa ve ölünceye kadar onlara benzerse kiyamet günü de onlarla beraber hasrolunur!“

(Beyhaki Süneni Kübra)


Abdullah ibn Mes'ud (ra):

“Kalpler birbirine benzemeden dis görünüsler birbirine benzemez.“



Ebu Hanife (rh):

“Nevruz günü mecusilere yumurta hediye etmek küfürdür!“

(Fikhul Ekber s. 51)



Seyhul Islam Ibni Teymiyye (rh):

“Müslümanlarin, kafirlerin bayramlarina ait olan seylerden herhangi birinde onlara ne yemek ne giyim ne yikanma ne ates yakma ne günlük bir adeti veya ibadeti iptal etme yönünde benzemeleri helal degildir. Bu maksatla ziyafet vermek, hediyelesmek ve bunlari temin edecek alisverisler yapmak,cocuklar ve benzerlerinin bayram eglenceleri düzenlemelerine imkan vermek helal degildir.“

(İbn Teymiyye, Mecmu'ul Fetava)



Ibni Kayyim el-Cevziyye (rh), kafirleri onlarin usülleri ile tebrik etmenin bile ittifakla haram oldugunu vurguluyor:

“Kafirleri, onlarin kendi sembolleriyle tebrik etmek ittifak ile haramdir!“

(Ahkamu Ehli Zimme)
 
Benzer konular Forum Tarih
Ümmü Yasir Makaleler 0 1K

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt