Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Misvak - Misvak ve Ağız Sağlığı

C Çevrimdışı

cendel

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Ebu Musa el-Eş’ari (r.a) şöyle demiştir:

«Rasulullah (s.a.s)’in yanına vardığımda, elindeki bir misvak ile dişini temizlediğjni ve ağzında misvak olduğu halde öğürür gibi (ö,ö) dediğini gördüm.»

(Buhari-Müslim)


HADİSTEN NE İSTİFADE EDERİZ

— Hastalığa sebep olan mikropların büyük çoğunluğu, oral yani ağız yoluyla vücuda girerler. Çünkü, ağız doğrudan doğruya vücudun içine açılan en kolay yoldur. Bu sebeple tıb ağız ve diş temizliğine dikkat edilmesini ısrar ve önemle tavsiye eder. Her yönüyle, insan hayatını düzenleyip kişi için faydalı ve zararlı olan her şeyi açıklayan İslam dini bu konuda da en güzel tedbirlerden birisini tavsiye etmiştir. Misvak. Misvak; dalları lifli yapıya. sahib ağaçlardan -özellikle arak ve zeytin ağaçlarından- alınan bir dal parçasıdır. Lifli yapısı fırçanın işlevini gören bu dal parçası alınan ağaca göre bazı faydalı özellikleri de arzeder. Mesela, arak ağacından yapılan misvakın özsuyu bir çeşid antibiyotiği içerdiği için, ağız içinde zararlı mikrop ve bakterilerin barınmalarını önler. Böylelikle bakteri ve mikropların sebeb olduğu pis kokular ve diş çürümeleri de önlenmiş olur. Ayrıca, doğal bir yapıya sahib olan misvak’ın Ph değeri yani asidik özelliği, ağızın Ph değeri ile aynı olduğu için, vücud açısından yabancı bir madde özelliği arzetmez. Misvakın bunlara benzer faydalı birçok özelliği bilimsel araştırmalarla da isbat edilmiştir. Bunlar, işin maddi yönü. Olayın bir de manevi yönü vardır ki, müslümanı misvak kullanmaya sevkeden de aslında budur. Allah’ın rızası Zira, misvak kullanmak Rasulullah’ın sahih hadislerinde ısrarla tavsiye edilmiş, bunun Allah’ın rızasını kazanmaya vesile olduğu vurgulanmıştır.


MİSVAK KULLANIMI VE FAYDALARI
misvak.jpg


Misvak: halk arasında “Erak ağacı” olarak bilinen ve Avrupa’lıların dilinde “Şecere-i Muhammedî”, İslâm litaratüründe ise bu ağaca Misvak denir.

Eski asırlardan beri insanlar tarafından kullanılan bu harika fırça, Allah (c.c) kullarına ikram ettiği, ölümden başka her derde deva olan, macunu içinde mükemmel bir fırçadır.

Doğu Afrikadan Hindistan’a kadar uzanan bölgelerde yetişen bu step bitkisi bol, iktisatlı, pratik olmakla birlikte taşınması kalem gibi kolay, formalitesi az, kokusu güzel, meyvesi yenen bir bitkidir.

Bilimin, teknolojinin, araştırmaların söz sahibi olduğu araştırmacıların ve bilim adamlarının ifadelerine göre hastalıkların birçoğunun, özellikle romatizmal hastalıkların % 90’nının, Mide ve Kalp hastalıklarının ağzımızla doğrudan ilgili olduğu gerçeğini ortaya koymuşlardır. Bu nedenle tedaviye ağızdan başlanması gerektiğini söylemişlerdir.

Diş aralarında kalan yemek kırıntıları ağzımızın sıcak ortamında hızla asite olup kokuşmakta, diş minelerini delerek çürümelere, iltihaplanmalara, diş eti kanama, çekilme ve hastalıklarına sebep olmaktadır. Ağız yoluyla midemize inen bu kokuşmuş salgı sağlığımızı ciddi boyutlarda tehdid etmektedir.

“Misvak kullanmak ağzın temiz kalmasına ve Rabbın râzı olmasına sebeptir.” (Nesâî)

Kullarının dünya ve ahiret mutluluğunu isteyen Allah(c.c) Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem-’i bizlere örnek olarak göndermiştir. Hazret-i Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz bizlere birçok Hadis-i şerif’lerinde bu konunun önemini hatırlatmış ve bizlere örnek olmuşlardır.

“Misvak kullanmak hakkındaki tavsiyelerimi sizlere çok tekrarladım.” (Buhari)

“Cibril (a.s.) bana her gelişinde misvak kullanmamı emrederdi. Öyle ki dişlerimin zedeleneceğinden endişe ederdim.” (İbn-i Mâce)


“Tırnaklarınızı kesin, kestiklerinizi gömünüz, diş etlerini yemek kırıntılarından temizleyiniz. Misvak kullanınız, sararmış dişle, kokar ağızla yanıma gelmeyiniz.” (Tirmizi)

“Size ne oluyor da dişleriniz sararmış oluduğu halde yanıma geliyorsunuz!.. Misvak kullanınız.” (Beyhaki)

İslâm dini beşeri ilişkilere büyük önem verir. Bir tebessümü, güler yüzü sadaka olarak kabul eder. Tasavvur edin ki karşınızda ağızının kokusuyla, sararmış, kararmış dişlerinin görüntüsüyle sizleri rahatsız eden bir yüz var. Bir an önce bu insandan uzaklaşmak istersiniz.

“Cuma günü olunca misvak kullanmak, en temiz ve güzel elbiselerini giyinmek, güzel koku sürürmek her müslümanın vazifelerindendir.” (İbn-i Şeybe - Ebu Saîd el Hudri’den)

Görülüyor ki İslâm dini toplum içerisindeki ilişkilerimizin ve görüntümüzün insanları rahatsız edici bir halimizin, tavrımızın olmasını istemiyor.

“Ağızlarınız Kur’an yoludur. Onu misvakla temizleyiniz.” (İbn-i Mâce)

images


Ağzımız; vücudumuzun en önemli organlarından biridir. Hazret-i Allah’ın Kelâmı yüce Kur’an’ı onunla ifade ederiz. Sevdiklerimizle görüşürken duygularımızı onunla ifade ederiz. Onun temizliğini fiziki olarak misvakla temizlediğimiz gibi. Mânen onu Allah(c.c) sevmediği, râzı olmadığı, hoşlanmadığı çirkin, insanları incitici, argo ve alay ifade eden boş sözlerden şiddetle kaçınmalıyız. Ancak temiz bir ağızla Hakk’ın rızâsına ulaşabiliriz.

Bu konuda birkaç şair sözü ilave edelim...

“Ağız sözün fırınıdır, pişirir ondan sonra çıkarır.”

“Sofrada eline, mecliste diline (sözüne) dikkat et.”

“İnsanlar giyimleriyle karşılanır,güzel sözleriyle yollanır.”

Hazret-i Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz misvağı ne zaman ve nasıl kullanırdı?
images


Ashâb-ı kiram’ın anlattıklarına göre Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz geceleyin birkaç defa kullanırdı. Yanında misvak olmadıkça uyumazlardı. Misvak kullanmadıkça hâne-i saâdetlerinden namaza çıkmazlardı. Evine girdikleri zaman ilk önce misvak kullanırlardı. Geceleyin teheccüde kalktıklarında mübarek ağızlarını misvakla temizlerlerdi.

“Ümmetime zorluk vermek korkusu olmasaydı, kendilerine her namaz kılarken misvak kullanmayı emrederdim.” (Buhâri)

“Misvak kullanmak suretiyle kılınan iki rekat namaz, misvak kullanmaksızın kılınan yetmiş rekat namazdan daha efdaldir.” buyururlardı. (Ebu Nuaym)

Gece ve gündüz uykudan uyandıkları vakitte. Abdest almadan evvel, misvak kullanırlardı. Kur’an okuyacağı zaman, açlık zamanlarında, göz kurumalarında, topluluk içerisine ve âile fertlerinin yanlarına girecekleri zaman mübarek dişlerini misvaklarlardı.

images



Bugün yapılan araştırmalar sonucunda Tıp dalı misvağın suni diş fırçalarına oranla üstünlüğünün tartışılmaz olduğunu kabul etmişlerdir.

“Rüyamda dişlerimi misvaklıyordum. Yanıma biri diğerinden daha yaşlı iki kişi geldi. Ben misvağı küçüğüne vermek istedim. Bana: ‘Büyüğüne ver!’ denildi. Ben de büyüğüne verdim.” (Buhâri - Müslim)

Misvağın Faydaları

“Misvakla ağzı temizlemek öümden başka her derde devadır.”
( Hazret-i Âişe radiyallahu anhâ-dan)

1- Ağzı temizler. 2-Allah(c.c) rızâsını celbeder. 3- Melekleri memnun eder. 4- Şeytanı daraltır. 5- Ağzı tatlandırır. 6- Dişleri cilalandırır, güzelleştirir. 7- Göze kuvvet verir. 8- Sünneti edâ eder. 9- Sesi ve yüzü güzelleştirir. 10- Zekâyı artırır. 11- Diş etlerini kuvvetlendirir, ağızda kireçlenmeyi ve dişeti çekilmelerini önler. 12- Konuşmayı kolaylaştırır. 13- Son nefeste Kelime-i şehâdeti hatırlatır. 14- Kocalığı geciktirir. 15- Amellerde sevabı çoğaltır. 16- Sekarat-ı mevti kolaylaştırır. 17- Hazmı kolaylaştırır. 18- Mideyi takviye eder. 19- Aklı artırır. 20- Bedenin rutubetini keser. 21- Bu nebati fırçanın aktif kısmı haftada bir değiştirilerek yeni bir fırça kullanma avantajını sağlar. 22- Diş macunları ileri derecede bazik olduğundan ağız içi dengeyi bozar. Misvakta ise yüksek konsantrasyonlarda asit veya bazik tabiatta maddeler yoktur. 23- Toz haline getirilmiş köklerinden macun yapılır. Kökleri kaynatılıp içilirse gonoreyi (bel soğukluğunu) önler. Dalak bölgesi ağrıları için çorba kıvamında içmek gerekir. 24- Kokusu tükrük salgısını artırdığından dişetlerinin kurumasını önler. 25- Anti Septik (Mikrop kırıcı) özelliği vardır. 26 Eğe Üniversitesinde yapılan bir araştırmada liflerinde baklava dilimi şeklinde anizotrop basit prizmatik bitki kristallerinin olduğu anlaşılmıştır. Bunun ise mekanik temizliğe tesiri büyüktür. 27- Bütün fırçalama metodlarına uygulanabilmesi, ağaçtan elde edildiğinden, istenilen boy, kalınlık ve şekilde temini, fırçalama anında liflerinin elektrikli diş fırçalarında olduğu gibi rotasyon yapması, kuvvet fırçaya dik uygulandığından mumlu diş iplikleriyle yapılan temizliğin eldesi, onu kıyas yapılamaz bir üstünlüğe eriştirir.


Ağız Bakımı ve Önemi ile İlgili Tıbbi Tavsiyeler:

Temizliği yapılmayan ağızda kalan yemek kırıntıları sıcak ağız ortamında hızla kokuşarak, sayısız mikropların üremesine ve hastalıkların oluşmasına sebebiyet verir.

Ağızda kokuşarak asite olan bu salgı başta diş çürümesi, diş eti hastalıkları, mide ülseri, kalp hastalıklarının, özellikle romatizmal hastalıkların % 90’nının başlıca ana kaynağı durumuna geçer.

Bu sebepten dolayı İngiltere ve Almanya’da dahiliye mütehassısları hastanın tedavisine ağızdan başlamaktadırlar.

Müzmin bir göz ağrısına mübtela olan ve gözlerini kaybedecek duruma gelen bir hasta misvakla dişlerini temizlemeye devam edince sağlına kavuşuyor.

Türkiye’den yurt dışına diş eti hastalığı için tedaviye giden bir hastaya çok gariptir ki doktor hastanın tedavisi için misvak tavsiye ediyor ve hasta sağlığına kavuşuyor.
200721714261GVZCWEJYLFKXWLO.JPG

Misvak Nasıl Kullanılmalı?

Misvak geçmiş bütün Peygamber lerimizin de kullandığı çok önemli Sünnet-i seniyedir. Her abdest alışımızda, namazlardan önce, yemek yedikten sonra özellikle yatmadan önce ve uykudan kalkınca misvak kullanılmalı.

Misvağın uzunluğu bir karış, kalınlığı bir parmak kadar olmalı. Misvağı tutuş şeklimiz ise sağ elimizin baş ve küçük parmağımız misvağın altında diğer üç parmağımız üzerinde olacak şekilde olmalıdır.

Misvağı kullanırken fazla baskı yapmadan enine doğru kullanmalıdır.

Gerek yurt dışında ve gerekse yurt içindeki akademilerde yapılan araştırmalara göre hayvan kıllarından yapılan fırçalara oranla suni diş fırçalarının daha sağlıklı olduğu gerçeği ortaya konulmuştur.

Birçok arkadaşımızdan edindiğimiz bilgiye göre diş eti kanama ve rahatsızlıklarının misvak kullanmaya devam ettikleri sürece şifâ bulduklarını ifade ettiler.

Taşınması kolay, külfeti az, faydası ölümden başka her derde deva, macunu içinde Rabbimizin kullarına ikramı olan bu harika fırçayı kullanmayı, Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimizin sünnetini ihya etmeyi Rabbimiz hepimize sevdirsin.

“Misvak kullanmak hakkındaki tavsiyelerimi sizlere çok tekrarladım.” (Buhari)
 
Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
ne güzel bir konuyu,
ne de güzel incelemişsiniz.
 
S Çevrimdışı

Sa'd Bin Ebi Vakkas

Üye
İslam-TR Üyesi
Bir ara çok kullanıyordum, sonra eskisi tükenince yenisini alma fırsatı karşıma çıkmadı, kendimde bizzat misvak almaya gitmedim. Allah bu sevimli aleti cümlemize "doğru" biçimde kullanmayı nasip etsin inşAllah. Benim tercihim -belirtmek istedim- diş fırçasıyla birlikte kullanmak, yani sadece misvak kullanmıyordum, yeri geldiğinde diş fırçasıyla fırçalıyordum..
 
Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
misvak kullanırken, dişeti iltihapları misvağın dibinde depolanır.
misvağınızın sonuna 5 parmak kalınca atınız, yenisini alınız.

misvak fiyatları 2 tl, güneşte kurutulmuşu 3 tl civarındadır.
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Esselamu aleykum, bu bilgiyi neye dayandırıyorsunuz?

Aleykumselam kardeşim birtat abi epeydir foruma girmiyor kendisi aktar işi ile meşgul bir yerde daha okumuştum ama neye dayanarak söylüyorlarsa bende merak ettim
 
Üst Ana Sayfa Alt