Çözüldü Mitolojik, Küfür Sembol ve Resimleri Kullanmak, Oynamak Caiz mi?

B Çevrimdışı

Byaku

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Öncelikle herkese selamınaleyküm.Şöyle bir sorum var.Bunun cevabını hiçbir yerde bulamadım. Zamanında oynamış olduğum bir oyun vardı bazen oynarım.Buradaki karakterlerin birçoğu Çin-Japon mitolojilerinden karakter isimleri.Kimileri onların tanrı diye inandığı bir takım putlardır.Örneğin Nü Wa denen bir karakter.Elbette mitolojik.Çin mitolojisinde tövbe haşaa evreni yaratan tanrıça diye tapıyormuş budist çinliler.(tövbe tövbee)Putu varmıdır yokmudur bilmiyorum.Müslüman insan tövbe haşaa napsın putu felen.(Allah'a sığınırım.)Ben o karakteri bir oyundan gördüm sadece.Fakat ben oyun amacıyla,o karakterlerin oynanış bakımından sevip öyle oynarım.Görünüşü olsun güçlü olması olsun tamamen oyunluk halleri.Gidipde putperestler gibi onu tövbe haşaa üstün tutma,tapınma gibi şeyler yapmam ona.Sadece "birer oyun karakteri,dizi karakteri,film karakteri gibi görürürüm.Zaten hayal ürünü.Her ne kadar isimleri budizmde shintoizmde geçmiş olsada ben onlara değil,sadece Allah'a taparım."diyerek kafamda günah olmaz heralde diyerek kullanmışımdır o karakterleri.Ama bazen ben orda geçen karakter resimlerini bir takım takıldığım anime forumlarında avatarlık resim olarak kullanmışımdır.Elbette kullanma amacım hayali karakter resmi ve de avatarlık bir resim amacıyla kullandım.Ordaki resimler şimdi budizm shintoizm gibi inançların direkmen putu sayılmaz sanıyorum.Çünkü onların kabullendiği heykel vs şeklinde birşey değil.Oyunun içine girdiği an oyun materyali olmuştur,filme konu olmuşsa film karakteri,diziye konu olduysa dizi karakteri olmuştur sanıyorum.Biraz farklı bir soru ama imanımızı korumamız lazım.Yani kısaca bir mitolojide veya bir budizm shintoizm gibi bir dinde geçen ve o inançlarda kutsal sayılan putların,bir filme diziye veya oyuna karakter halinde nakledilip,izleyici tarafından beğenilmesinde,izleyici küfre düşer mi?O karakterize edileni resme çekip,forumlarda sitelerde profil olarak kullanması da küfre düşürür mü?Ayrıntılı yazarsanız sevinirim.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Byaku;288807' Alıntı:
Öncelikle herkese selamınaleyküm.
Şöyle bir sorum var.Bunun cevabını hiçbir yerde bulamadım.
Zamanında oynamış olduğum bir oyun vardı bazen oynarım.Buradaki karakterlerin birçoğu Çin-Japon mitolojilerinden karakter isimleri.Kimileri onların tanrı diye inandığı bir takım putlardır.Örneğin Nü Wa denen bir karakter.Elbette mitolojik.Çin mitolojisinde tövbe haşaa evreni yaratan tanrıça diye tapıyormuş budist çinliler.(tövbe tövbee)Putu varmıdır yokmudur bilmiyorum.Müslüman insan tövbe haşaa napsın putu felen.(Allah'a sığınırım.)Ben o karakteri bir oyundan gördüm sadece.Fakat ben oyun amacıyla,o karakterlerin oynanış bakımından sevip öyle oynarım.Görünüşü olsun güçlü olması olsun tamamen oyunluk halleri.Gidipde putperestler gibi onu tövbe haşaa üstün tutma,tapınma gibi şeyler yapmam ona.Sadece "birer oyun karakteri,dizi karakteri,film karakteri gibi görürürüm.Zaten hayal ürünü.Her ne kadar isimleri budizmde shintoizmde geçmiş olsada ben onlara değil,sadece Allah'a taparım."diyerek kafamda günah olmaz heralde diyerek kullanmışımdır o karakterleri.Ama bazen ben orda geçen karakter resimlerini bir takım takıldığım anime forumlarında avatarlık resim olarak kullanmışımdır.Elbette kullanma amacım hayali karakter resmi ve de avatarlık bir resim amacıyla kullandım.Ordaki resimler şimdi budizm shintoizm gibi inançların direkmen putu sayılmaz sanıyorum.Çünkü onların kabullendiği heykel vs şeklinde birşey değil.Oyunun içine girdiği an oyun materyali olmuştur,filme konu olmuşsa film karakteri,diziye konu olduysa dizi karakteri olmuştur sanıyorum.Biraz farklı bir soru ama imanımızı korumamız lazım.Yani kısaca bir mitolojide veya bir budizm shintoizm gibi bir dinde geçen ve o inançlarda kutsal sayılan putların,bir filme diziye veya oyuna karakter halinde nakledilip,izleyici tarafından beğenilmesinde,izleyici küfre düşer mi? O karakterize edileni resme çekip,forumlarda sitelerde profil olarak kullanması da küfre düşürür mü? Ayrıntılı yazarsanız sevinirim.
Aleykum selam we rahmetullah ;
Mitoloji kelimesi, yunanca mythos (masal - hikaye) ve logos (söz) kelimesinden yapılmıştır. Mitoloji; çok eski zamanlarda (İslam öncesi) gelmiş ve yaşamış olan ulusların inandıkları tanrıların, kahramanların, devlerin ve perilerin hayatının bahsedildiği hikayelerdir.

Çeşitli kafir güçlerinin çağımızdaki teknolojinin ilerlemesiyle birlikte kendi küfür ideoloji ve dinlerinin simge, resim ve işaretlerini çeşitli vesilelerle (gazete, dergi, oyun, film, çizgi film, müzik vb) piyasaya sürerek bilhassa muslumanların bilinçaltına yerleştirerek önce gözlerinin daha sonrada fikirlerinin (akide) alışmasına, sevmesine çalışıldığı malumumuzdur.

Bir kişinin küfrü onaylaması veya hoşnutluk göstermesi durumunda kendisinin de küfre düşebileceğini ifade eder. Ancak, bir fiilin küfre rıda sayılması için, o fiilin gerçekten küfür olması ve kişinin bu küfre bilerek, isteyerek radı olması gerekir.
İslam tevhid esaslıdır ve Allah'tan başka hiçbir ilah olmadığına inanmak, iman etmek zarûridir. Kur'an'da muşriklerin uydurduğu sahte ilahlar reddedilmiş ve bu tür inançlar şiddetle eleştirilmiştir. Bir kişi, Yunan, Nors veya Mısır mitolojisindeki sahte ilahları gerçek olarak kabul ederse veya Onlara taparsa, elbette İslam'dan çıkar. Ancak bir kimse, bunların yalnızca mitolojik ve kurgusal karakterler olduğunu bilerek, Onlara hakikatte ilahlık vermeden bir oyunun hikayesi bağlamında bu karakterleri yönetirse veya onlarla savaşıp yok ederse, bu tek başına küfür sayılmaz. Ancak şöyle durumlar tehlikeli hatta kişiyi küfre sokabilir:

- Oyundaki mitolojik ilahları gerçek gibi görmek veya Onlara değer atfetmek.
- Onları yüceltici ifadeler kullanmak veya Onlar adına ibadet ritüelleri içeren sahneleri onaylamak.
- Oyun esnasında veya harici zamanda İlahlar adına küfür niteliğinde sözler söylemek, buna rıda göstermek.
- Oyunda bu İlahları(!) veya sembollerini kutsal görmek ve benimsemek


Ancak, kişinin kalben bunları reddederek, sadece oyunun hikayesi bağlamında bir karakter olarak ele alıp oynaması ve bu süreçte İslam’a aykırı bir eylemde bulunmaması durumunda, bu doğrudan küfre girme anlamına gelmez. Önemli olan, kişinin niyet ve bilincin açık ve net olmasıdır.
Nûman b. Beşîr (r.anhuma)'dan rivayet edilmiştir; der ki: Rasûlullah (s.a.v)'ı şöyle buyururken duydum:

إِنَّ الْحَلَالَ بَيِّنٌ وَإِنَّ الْحَرَامَ بَيِّنٌ وَبَيْنَهُمَا مُشْتَبِهَاتٌ لَا يَعْلَمُهُنَّ كَثِيرٌ مِنْ النَّاسِ فَمَنْ اتَّقَى الشُّبُهَاتِ اسْتَبْرَأَ لِدِينِهِ وَعِرْضِهِ وَمَنْ وَقَعَ فِي الشُّبُهَاتِ وَقَعَ فِي الْحَرَامِ كَالرَّاعِي يَرْعَى حَوْلَ الْحِمَى يُوشِكُ أَنْ يَرْتَعَ فِيهِ أَلَا وَإِنَّ لِكُلِّ مَلِكٍ حِمًى أَلَا وَإِنَّ حِمَى اللَّهِ مَحَارِمُهُ أَلَا وَإِنَّ فِي الْجَسَدِ مُضْغَةً إِذَا صَلَحَتْ صَلَحَ الْجَسَدُ كُلُّهُ وَإِذَا فَسَدَتْ فَسَدَ الْجَسَدُ كُلُّهُ أَلَا وَهِيَ الْقَلْبُ
"Şurası muhakkak ki, haramlar apaçık bellidir, helaller de apaçık bellidir. Bu ikisi arasında (haram veya helal olduğu) şubheli olanlar vardır. İnsanlardan çoğu bunları bilmez. Bu durumda, kim şubheli şeylerden kaçınırsa, dinini de, ırzını da tebrie etmiş olur. Kim de şubheli şeylere düşerse harama düşmüş olur, tıpkı koruluğun etrafında sürüsünü otlatan çoban gibi ki, her an koruluğa düşebilecek durumdadır. Haberiniz olsun, her melikin bir koruluğu vardır, Allah'ın koruluğu da haramlarıdır. Haberiniz olsun, cesette bir et parçası var ki, eğer o sağlıklı olursa cesedin tamamı sağlıklı olur, eğer o bozulursa, cesedin tamamı bozulur. Haberiniz olsun bu et parçası kalbdir."
(Buharî, İman 39, Buyû 2; Muslim, Musakat 107, (1599); Ebu Davud, Buyû 3, (3329, 3330); Tirmizî, Buyû 1, (1205); Nesâî, Buyû 2, (7, 241), eşribe 50; İbn Mâce, fiten 14; Dârimî, buyû 1; Ahmed b. Hanbel, IV, 267, 269, 270, 271)


Şuur sahibi izzetli, ,"Acaba küfre rıda göstermiş olur muyum?" diye tereddüt eden Muslumanların, böyle mâsumane bahanelerle küfrün önderlerinin olduğu aşikâre bilinen simge, resim ve oyunlardan sakınmaları, terk etmeleri elzemdir.

"(İbrâhim) Babasına ve kavmine: 'Sizin tapmakta olduğunuz bu heykeller nedir?' demişti. Onlar: 'Biz atalarımızı bunların tapıcıları olarak bulduk' dediler. (İbrâhim) dedi: 'Andolsun siz de atalarınız da apaçık bir sapıklık içindesiniz." (Enbiyâ, 52-54)


İlgili Konular :


 
Geri
Üst Ana Sayfa Alt