Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Mülk 15 / "O Size Yeryüzünü Boyun Eğer Kıldı" Ayetinin Tefsiri

S Çevrimdışı

selefi

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
O SİZE YERYÜZÜNÜ BOYUN EĞER KILDI" AYETİNİN TEFSİRİ
Yüce Allah'ın "O size yeri boyun eğer kıldı. Haydi onun omuzlarında (dağlarında, tepelerinde) yürüyün ve Allah'ın rızkından yiyin. Dönüş ancak O'nadir." (Mülk, 15) âyeti...
Allah (c.c), yeryüzünü, üzerinde yürümek, kazmak, yarmak, evler inşa etmek İçin boyun eğdirdiğini ve bunları gerçekleştirmek isteyenlere yeri zorlaştırmadığını haber vermiştir. Bununla beraber yeryüzünü bir beşik ve bir döşek kıldığını, karar yeri olarak ve onu yeterlilik olarak takdir ettiğini, yeri yayıp döşediğini, ondan suyunu ve merasını çıkardığını, dağlan onda sabit kıldığını, onda yollar ve tepeler yarattığını, nehirler ve pınarlar akıttığını, onu bereketli kılıp, azıkları takdir ettiğini haber vermiştir. Yerin bereketlerinden birisi de hayvanların ve kendilerinin yedikleri azıkların hepsinin yerden/topraktan çıkmasıdır. Bir bereketi de şudur: Sen bir daneyi ekiverirsin ve sana fazlasıyla kat kat geriye döner. Bir diğer bereketi de; yeryüzü, sırtında eziyetleri taşır ve sana da İçindeki/altındaki en güzel ve en yararlı ürünleri/nimetleri çıkartır. Kendisine bayağı olan şeylerden ekilse bile en güzel ve en hoş nimetleri çıkarır. Bir bereketi de; kulların ayıp ve çirkin yerlerini örtmesi, bedenini muhafaza etmesi, kendisini koruması ve banndırmasidır. Kullara yemeğini ve içeceğini çıkarmasıdır. Kuşkusuz eza ve cefayı en iyi biçimde taşıyan ve en yararlı ürünler sergileyen yeryüzünün bizzat kendisidir. Dolayısıyla topraktan daha hayırlı, ezalardan daha uzak ve hayıra daha yakın olan başka bir nimet yoktur.
Maksat şudur ki; Allahu Teâlâ, bizim için yeryüzünü tıpkı istenilen yere yularını çekip de gitmesini sağladığımız itaatkar ve boyun eğen bir deve gibi kılmıştır. "O'nun omuzlarında" ifadesi; yollarda ve tepelerde boyun eğen olarak" diye tabir edilmiştir. Burada da geçtiği gibi yerin boyun eğmesi, ondaki vasfı ile ilgilidir. Yürüyen kimseye bakarsak, o yerin omuzlarında yürür. Omuzlar ise, en yüksek yeri ifade eder. Zaten bundan dolayı da omuzlar "dağlar" diye tefsir edilmiştir. İnsan omuzlarında olduğu gibi... Nitekim omuz, insanın en yüksek yeri sayılır. Kimisi şöyle demiştir: "Âyet-i kerimede geçen "yerin omuzlarında" sözünden maksat, ovalarında yapılan yürüyüştür; çünkü bunun daha kolay olduğuna dikkat çekilmektedir." Bir grup âlim de: "Bilakis "omuzîarından" maksat, yanlarıdır. Mesela insanın omuzları denilince yanı başlan kastedilir." demiştir.
Açık olarak ortaya çıkan şudur ki; omuzlardan maksat, yüksek yerlerdir. Nitekim canlılar yürürken daha çok yerin yüksek yerlerinde yürürler; buna ters olan istikamette değil. Çünkü küre-i arzın tam düz çizgisi, yerin en yüksek yerleridir. Yürüyen canlılar ise, yeryüzünün tam düz çizgisinde bulunurlar. "Yerin omuzları" olarak buyrulması ve onun özelliklerinden birisinin de boyun eğici olması, ne de güzel tabir edilmiştir.
Sonra Allahu Azze ve Celle, kendilerine yerden çıkardığı, onlara musahhar ve emirlerine amade kıldığı nzıklarını yemelerini ve kendilerine açmış olduğu yollar ve tepeler üzerinde yürümelerini emretmiştir. Kendilerine yerden nzıklar bitirdiğini haber vermiştir. Yararlanmak için meskenlerin durumundan, oralarda yaşamaktan, gezip dolaşmaktan, meskenlerde yaşayanların yiyeceği nimetlerden bahsetmektedir.
Sonra "Dönüş ancak Onadır" âyetiyle de şunlara dikkatleri çekmektedir: Bu meskenlerde devamlı olarak kalmayacak, buraları ebedi yurt edinemeyeceksiniz. Bilakis biz sizleri oraya bir yolcu konumunda soktuk. Sizleri oraya ebedi olarak bırakmak zaten güzel ve doğru olmaz. Sizleri ancak oraya kıyamet gününe kadar geçinmeniz için soktuk. O meskenleriniz ölümlüdür, ölümsüz daimi yerler değildir. İbret yerleri ve geçici gidiş geliş/misafir yerleridir. Vatan da değildir, daimi karar kılacağınız yerler de değildir.
Bu âyet-i kerimenin delaleti; Allahu Teâlâ'nın rabbliğini, tek
oluşunu, kudretini, hikmetini ve cömertliğini içermekte, O'nun nimetlerini ve ihsanını hatırlatmakta ve dünyaya bel bağlayıp onu daimi vatan ve yurt edinmekten sakınmayı ortaya koymaktadır. Hatta âyet-i kerime, bizlerin dünyada iken O'nun (âhiret) yurduna ve cennetine hızlıca koşmamızı da ortaya koymaktadır.
Dolayısıyla bu âyetin içeriğinde; Allah'ın var ve bir olduğunu, O'nun nimetlerini düşünmenin ve yaratana doğru yürümenin teşvik edildiğini görmekteyiz. Yine Allah ile karşılaşılacağının,O'nun huzuruna çıkılacağının ve O'nun bu diyarı olmamış gibi dürüleceğinin, yaşayanların da öldükten sonra diriltileceğinin ve dönüşün ancak kendisine olacağının da bilgisi bulunmaktadır.
 
V Çevrimdışı

vuslatım

Üye
İslam-TR Üyesi
RABBİM MANASINI HAYATINA UYARLAYANLARDAN EYLESIN bu kafırler hala nıye ınat edıyor kı
 
ruveyda Çevrimdışı

ruveyda

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
_mechul_ ' Alıntı:
RABBİM MANASINI HAYATINA UYARLAYANLARDAN EYLESIN bu kafırler hala nıye ınat edıyor kı
aminnnn.....allah razı olsun selefi kardeşim......selametle
 
Üst Ana Sayfa Alt