K
Mısır Cumhurbaşkanı, İsrail’e yeni büyükelçi atamasına ilişkin, İsrail devlet başkanına bir mesaj gönderdi. Ancak mesajın baştan sona içeriği büyük tartışmalara neden oldu.
Küresel Haber / Defne Bayrak
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin İsrail’de yeni Mısır büyükelçisinin göreve başlaması münasebetiyle büyükelçi Atıf Salim aracılığıyla İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres’e gönderdiği ‘Azizim ve büyük dostum’ sözleriyle başlayan mektup Mısırlı siyaset ve medya çevrelerinde büyük tartışmalara yol açtı.
El Arabiya Sitesinin haberine göre önce The Time Of İsrail gazetesinde ardından da Perşembe günü El Ahram gazetesinde yayınlanan mektubun fotokopisinde Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin, Dışişleri Bakanı Amru Kamil’in ve Cumhurbaşkanlığı divan başkanının imzası yer alıyor.
İçeriği ve sonu da başlangıcı kadar tepkilere yol açan mesajda şöyle deniliyor: ‘Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’den İsrail Devlet Başkanı Sayın Şimon Peres’e:
Azizim ve büyük dostum; Ülkelerimiz arasındaki sevgi bağlarını geliştirme adına büyük isteğim nedeniyle Atıf Muhammed Salim Seyyid El Ehl’i olağanüstü bir şekilde büyükelçi seçtim. Kendisi, siz ekselanslarınızın elinde benim tarafımdan tam yetkilidir.’
Daha sonra Peres’ten büyükelçiyi şefkat ve iyi takdiri ile karşılaması istenen mesajın sonunda ise şu ibareler yer aldı:
‘Vefalı dostunuz,
Muhammed Mursi’
Öte yandan El Ahram Gazetesi eski dışişleri bakanı yardımcısı diplomat Hani Hilaf’ın şu sözlerine yer verdi: ‘Mesajdaki bu kalıp İsrail’e has bir kalıp değil. Aksine tüm mesajlarda kullanılmaktadır ve yetkililere, idareye ya da gönderileceği mekana göre değişmemektedir.’
Büyükelçi atanması hallerinde mesajların Arapça gönderildiğini ve sonra tercüme edilerek bu tercümenin karşı devlete teslim edilen evraklara eklendiğini de sözlerine ekleyen Hilaf, bunun rutin bir mesaj olduğunu ve o nedenle belki de cumhurbaşkanı görmeden gönderilebilmiş olacağını savundu. Ancak Hilaf’ın bu savunması, devrim sonrası şeriat getirme vaatleriyle başa gelen bir cumhurbaşkanı için yeterli olmasa gerek. Zira akıllara ‘peki içeriği de mi rutin’, ‘neden İsrail’e sıradan ülke muamelesi yapılıp her ülkeye gönderilen matbu mesajlardan gönderiliyor’ gibi sorular getiriyor!