Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Müslümanın Hayatı Imtihanlarla Doludur

hamza01 Çevrimdışı

hamza01

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Allah (c.c) müslüman kimseleri daha iyi bir şekilde ortaya çıkarmak için onları imtihanlara tabi turar. Oysa Allah (c.c) herşeyi, hatta insanların nefislerinde gizlediklerini ve açığa vurduklarını ezelden beri en ince ayrıntısına kadar bilmektedir. Buna rağmen müslümanlar içerisinde ihlas sahibi kimselerle, ihlaslı olmayan kimseler açık bir şekilde ortaya çıksın diye onları dünyada bir takım imtihanlara tabi tutar.

İşte Allah (c.c)’ın yaptığı imtihanlardan bir tanesi... İnsanın arzuladığı, sevdiği, zorla elde edebileceği herhangi bir şeyi kolaylıkla elde edebileceği bir duruma sokması. İşte bu gerçekten ağır bir imtihandır. Böyle bir imtihanın sonucunda Allah (c.c)’tan gerçekten korkan kimse ile bunu sadece sözde söyleyen kimse, Allah (c.c)’ın emirlerini ihlal ederek nefsinin arzularını tatmin etmek ve gerçekleştirmek isteyen ile nefsinin isteklerini sadece Allah (c.c) için isteyen ve bu konuda Allah (c.c)’ın emirlerini ihlal etmeyen kimse ayırt edilir.

İmtihanda; nefsinin hoşlandığı, arzuladığı ve kolayca yapabildiği şeyleri Allah (c.c) için terkeden kimseler ancak başarılı olurlar. Buna rağmen nefsinin arzulamadığı, kolayca elde edemeyeceği şeyleri Allah (c.c) için bırakan kimseler imtihanda başarılı olanlardan değildirler.

Her müslüman, pratik hayatta değişik imtihanlara tabi tutulacağını çok iyi bilmeli, bu imtihanlara hazırlıklı olmalı, hangi durumda olursa olsun, hangi şartlarda bulunursa bulunsun Allah (c.c)’ın emirlerine sımsıkı tutunmalı ve böylece şeytana ve nefsine asla yenilmemelidir.

Allah (c.c)’ın, kendisine has ilimle kullarının durumlarını bilmesine rağmen böyle imtihanlarla mü’minleri imtihan ederek kimlerin itaatkar kimlerin itaatsiz olduğunu ortaya çıkarmak istemesinin hikmeti; hem kullar yaptıkları iyi veya kötü amellerde kendi nefislerine şahid olsunlar, kendi iyi ve kötü, kuvvetli ve zayıf yönlerini tesbit ederek güzel yönlerini daha da geliştirmeye, kötü ve zayıf yönlerini de düzeltmeye gayret sarfetsinler, hem de diğer müslümanlar birbirlerini iyice tanısınlar, böylece kimlere güvenip kimlere güvenemeyeceklerini iyice anlasınlar, güvenilir olanlarla dost, güvensiz olanları eğitmeye, hatalardan sıyrılmalarına ve iyi birer müslüman olmalarına yardımcı olsunlar, kendisini düzeltmeye yanaşmayanlara karşı da uyanık ve tedbirli olsunlar, onlara asla güvenmesinler, böylece içlerinden yalancılarla doğru sözlüleri bilsinler diyedir.
 
Üst Ana Sayfa Alt