Müslümanlar Ortaklaşa İşletme Açmalı mıdır ?

abdurrahman becirmeni Çevrimdışı

abdurrahman becirmeni

Üye
İslam-TR Üyesi
  • Müşareke (Şirket-i İnân): En yaygın ortaklık türlerinden biridir. İki veya daha fazla kişinin sermaye koyarak ticaret yapması ve elde edilen kârı aralarında belirledikleri şartlara göre paylaşması esasına dayanır. Zarar ise genellikle sermaye oranına göre karşılanır.
  • Mudarabe (Emek-Sermaye Ortaklığı): Bir tarafın sermayeyi, diğer tarafın ise emeğini ve iş bilgisini ortaya koyduğu bir ortaklıktır. Kâr, önceden anlaşılan oranlara göre paylaşılır. Eğer zarar meydana gelirse (işi yapanın hatası olmaksızın), zararı sermaye sahibi karşılar, işi yapanın emeği boşa gitmiş olur. Bu model, atıl duran sermayenin üretime kazandırılması ve iş imkanı bulunamayan yeteneklerin değerlendirilmesi açısından önemlidir.
  • Mufâvada Ortaklığı: Ortakların sermaye, kâr, zarar paylaşımı, sorumluluk ve yetki bakımından tamamen eşit olduğu bir ortaklık türüdür. Her ortak diğerinin hem vekili hem de kefili gibidir.
  • Ebdân Ortaklığı (Emeğe Dayalı İş Ortaklığı): İki veya daha fazla kişinin sermaye koymadan, sadece emeklerini birleştirerek kurdukları bir ortaklıktır. Örneğin, iki zanaatkarın birlikte çalışıp kazancı paylaşması gibi.
  • Vücuh Ortaklığı (İtibara Dayalı Kredi Ortaklığı): Ortakların sermaye veya emek değil, ticari tecrübe ve itibarlarını kullanarak mal alıp satmaları ve kârı paylaşmalarıdır.

Neden Müslümanlar Ortak İşletmeler Açmalı?
    • İslami Finansın Temelidir: İslam ekonomisinde faiz yasaklandığı için, sermayenin büyümesinin ve refahın artmasının temel yollarından biri ortaklıklar ve risk paylaşımıdır.
    • Adalet ve Hakkaniyet: Ortaklıklar, kâr ve zararın paylaşımına dayanır. Bu, tarafların riskleri ve getirileri birlikte üstlenmesini sağlayarak daha adil bir sistem sunar.
    • Bereket: Hadislerde ve İslami öğretilerde ortaklığın bereketli olduğu ve Allah'ın ortakların üçüncü ortağı olduğu (birbirlerine haksızlık etmedikleri sürece) belirtilir.
    • Kaynakların Verimli Kullanımı: Atıl duran sermayenin veya iş yapma yeteneği olup sermayesi olmayan kişilerin bir araya gelerek ekonomik faaliyette bulunmasını sağlar, bu da kaynakların daha etkin kullanılmasına yol açar.
    • Sosyal ve Ekonomik Kalkınma: Ortaklıklar, yeni iş sahaları açılmasına, istihdamın artmasına, gelir dağılımının iyileşmesine ve genel olarak sosyal refahın yükselmesine katkıda bulunabilir.
    • Güven ve Dayanışma: İslam'da ticaretin ve iş yapmanın temelinde güven, dürüstlük ve dayanışma yatar. Ortaklıklar bu değerlerin fiili olarak yaşanmasına zemin hazırlar.

Y Çevrimiçi

yuşa01

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Allah razı olsun. Ancak anlamak için soruyorum bazı hoca ve davetçiler ortaklık konusuna kesinlikle sıcak bakmıyorlar vaka da hep olumsuz örneklerin olduğunu ve hatta islamında buna çok sıcak bakmadığını iddia ediyorlar. Bununla ilgili ne söylenebilir vakada olan güzel bereketli sonuçlar veren Müslümanlarının ortaklıklarına örnekler sunulabilir mi

abdurrahman becirmeni

Üye
İslam-TR Üyesi
Allah sübhanehü ve Teala bizlere merhamet etsin InshaAllah bizdeki hasletlerden emin olunamadığı içindir müslümanlarda vehn hastalığı olduğu için ve Alimlerde bizlerin yol göstericileri olduğu için uyarmaktalar dünya malı için kardeşliğimiz zarar görmesin diye ancak bizler sağlam bir şekilde İslam Medeniyet ve Cemiyetini inşa etmek zorundayız bu durumda illaki ortaklıklar olmalıdır .

abdurrahman becirmeni

Üye
İslam-TR Üyesi
Küfür Tek millettir onlar yüzlerce ortaklı işletmeler kurup başına birini geçirip bizim ile mucadele edebiliyorlar mesela bir kola markası var Dünya geneli saniyede 8000 Adet satıyor ve Yahudilerin ordusunun belli bir payı var aynı işletme mühimmat üreten bir işletmeyi finanse ediyor ve bize karşı kullanıyor bu sadece bir örnek .

Y Çevrimiçi

yuşa01

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Yani evet güven ahde vefa sağlam akit ihlas ve Allahtan sürekli yardım isteyerek olmayacak bir iş değil tabi ki. Bir Müslümanın sermayesi olur ticaretten çok anlamaya bilir pazarlama yeteneği girişkenliği çok olmayabilir başka bir Müslümanda da bunlar olur sermaye olmaz şartlarına bağlı kalınarak yapılan ortaklıkta iki tarafta kazançlı çıkabilir Allahın izniyle

abdurrahman becirmeni

Üye
İslam-TR Üyesi
Müslümanlar bu alanları boş braktığı için ihtiyaç sahibi kardeşler İslami giyim Kuşam ve yaşantılarından taviz verebiliyor bunu engellemek için Kuranın Taktik ve metoduna uygun Çalışma ortamı oluşturulabilir .
Örneğin endüstriyel olarak kesim yapılan etlerde sıkıntı yaşıyoruz ki Manisada Ateist olan İmamın görev yaptığına tanık olduk köylülerin cenazesini yıkayıp namaz kıldırmaya devam ediyorlardı Davetçileri destekleyecek onların önünü acacak ve onları destekleyecek çalışmalar yapmak gerekir .

Alketa Çevrimdışı

Alketa

1 Milyoncu : )
İslam-TR Üyesi
Ortaklaşma isletme acmak yerine bireysel isletmeler acip birbirlerini destekleyerek pazara girmeleri daha iyi sonuc verir sanki. Zaten sorun birbirlerini desteklemedikleri icin tutanamiyorlar.

abdurrahman becirmeni

Üye
İslam-TR Üyesi
عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ) :

“لاَ تَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ حَتَّى تُؤْمِنُوا، وَلاَ تُؤْمِنُوا حَتَّى تَحَابُّوا، أَوَلاَ أَدُلُّكُمْ عَلَى شَيْءٍ إِذَا فَعَلْتُمُوهُ تَحَابَبْتُمْ؟ أَفْشُوا السَّلاَمَ بَيْنَكُمْ.”

Ebû Hüreyre"nin naklettiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Size, yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir iş göstereyim mi? Aranızda selâmı yayın.”

(M194 Müslim, Îmân, 93)

Mutenakıs Çevrimdışı

Mutenakıs

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Müslümanlar bu alanları boş braktığı için ihtiyaç sahibi kardeşler İslami giyim Kuşam ve yaşantılarından taviz verebiliyor bunu engellemek için Kuranın Taktik ve metoduna uygun Çalışma ortamı oluşturulabilir .
Yüzde yüz gerekli.

Müslümanlar kafirlerin iş yerlerinde çeşitli tavizler ve birçok sıkıntıyla baş başa kalıyor. Bundan dolayı kınamıyorum ki zaten ben de yaşadım. İşte bu sorunun çözümü Müslümanların cemaat olmasıdır. Cemaatin hakkını vermesidir.

Sadece ders halkalarında değil aynı zamanda iş hayatında, maişet temininde yani hayatımızın ciddi bir bölümünü kapsayan bu alanda da cemaat olunmalı.

Ama böylesine zaruri bir meseleyi neden görülmüyor anlamış değilim.
Linkteki yazıyı musait bir vakitte ayrı bir konu olarak açacağım inşaAllah.

Y Çevrimiçi

yuşa01

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Burada tecrübeli ticaret ehli Müslümanlarının varsa güzel iş fikirleri varsa paylaşabilirler mi

abdurrahman becirmeni

Üye
İslam-TR Üyesi
Yüzde yüz gerekli.

Müslümanlar kafirlerin iş yerlerinde çeşitli tavizler ve birçok sıkıntıyla baş başa kalıyor. Bundan dolayı kınamıyorum ki zaten ben de yaşadım. İşte bu sorunun çözümü Müslümanların cemaat olmasıdır. Cemaatin hakkını vermesidir.

Sadece ders halkalarında değil aynı zamanda iş hayatında, maişet temininde yani hayatımızın ciddi bir bölümünü kapsayan bu alanda da cemaat olunmalı.

Ama böylesine zaruri bir meseleyi neden görülmüyor anlamış değilim.
Linkteki yazıyı musait bir vakitte ayrı bir konu olarak açacağım inşaAllah.
Cemiyet olabilme Cemiyetin inşaası ve sürdürelebilir olmasının yegane yoludur Örneğin temeli musluman kalıpçı yapar sıvasını elektriğini müslüman yapar içinde musluman çalışır böylece cemiyetin tüm katmanlarına iş olanakları oluşur . burada yazılamayacak binlerce faydası oluşur .

abdurrahman becirmeni

Üye
İslam-TR Üyesi
Burada tecrübeli ticaret ehli Müslümanlarının varsa güzel iş fikirleri varsa paylaşabilirler mi
Aklında bir şey var ise Allah sübhanehü ve tealanın rizası için Fizbilite raporu oluşturabilirim biz her müslümanı Fisebillah severiz ve elimizden gelen bir şey var ise yaparız İnshaAllah ancak içinde olamam ve bundan herhangi bir şey yiyemem Nasihat edebilirim mali tabloların incelenmesinde yardımcı olabilirim InshAllah

abdurrahman becirmeni

Üye
İslam-TR Üyesi
Buda ilmin zekatındandır herşeyin zekatı mukabilinden olması güzeldir . bize bahşedilen herşeyi onun rızasına uygun kullanılması içindir .

Y Çevrimiçi

yuşa01

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Özel değil ise burada olması daha hayırlıdır İnshaAllah Müslüman kardeşlerimizde istifade edebilir biiznillahi teala
Şimdi şöyle söyliyim o zaman benim bir kamyonum var nakliye işi yapıyorum. İşlerim şuan tam olarak istediğim gibi değil elhamdülillah. Kamyonum 6 teker kasası 5 metre uzunluğunda 5 ton taşıma ruhsatı var. Normalde nakliye işi dışında kamyonumu kullanarak ne iş yapabilirim diye düşünüyorum bazen. Yani mesela kamyonun kasasını kapalıya çevirip böyle toptan hırdavat elektrik veya boya malzemesi tarzı şeyler falan veya başka ne olabilir neler tavsiye edersiniz.

abdurrahman becirmeni

Üye
İslam-TR Üyesi
Şimdi şöyle söyliyim o zaman benim bir kamyonum var nakliye işi yapıyorum. İşlerim şuan tam olarak istediğim gibi değil elhamdülillah. Kamyonum 6 teker kasası 5 metre uzunluğunda 5 ton taşıma ruhsatı var. Normalde nakliye işi dışında kamyonumu kullanarak ne iş yapabilirim diye düşünüyorum bazen. Yani mesela kamyonun kasasını kapalıya çevirip böyle toptan hırdavat elektrik veya boya malzemesi tarzı şeyler falan veya başka ne olabilir neler tavsiye edersiniz.
Motoru Büyüktür ve kamyon ile sıcak satış mantıklı değildir İnshaAllah yakıtı düşük size külfet oluşturmayacak sigortası kaskosu vb maliyetleri çok olur aracın bakım masrafı ayrıca çok yüksek olur .

Y Çevrimdışı

Yusuf Culeybib

İslam-TR Üyesi
Konu içeriği bakımdan çok samimi. Mescidle ilk tanıştığımda bir abi demişti ki. Kimseyle ticaret yapma. Ancak daha sonrasında vakaları görünce haklıymış diyorum. Bu bana verilen tavsiye. Yapıp yapmamakla özgürsünüz ancak bir kardeş tavsiyesi hamasi duygularla girmeyin işin içine. Olgun ve ne yaptığını bilen biri olmaya çalışın. Söz uçar yazı kalır derler. Herşeyiniz yazılı ve referanslı olsun ilk başta. Umarım güzel niyetlerinizin karşılığını alırsınız inşallah