İlmi Konu Müslümanları Katleden Kâfirlerin, Aslen Helal Olan Ürünlerinin Ticaretini Yapmak Câiz midir?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Müslümanları Katleden Kâfirlerin, Aslen Helal Olan Ürünlerinin Ticaretini Yapmak Câiz midir?
Soru:
Filistin'li Müslümanları katleden işgalci Yahudi devleti olan İsrail ile savaş sürerken; diğer ülkelerdeki müslümanların, Yahudilerle (İsrail) ticaret yapması, ticaretlerine devam etmesi hatta Yahudi ürünlerini alarak maddi destek vermesi câiz midir?
Aslen helal olan o Yahudi ürünlerini, İslam toprakları işgal, müslümanlar katliam altında iken, Hiç bir şey yokmuş gibi bu ürünleri alarak Yahudinin ekonomisini güçlendirmek, silah üretmesine, almasına destek vererek alınan ürünler helal kalmaya devam eder mi?
Cevab:
Fıkıhta "Harbî kâfirle ticaret" ve "Yardım yoluyla düşmana destek vermek" başlığı altında inceleyeceğiz.

Harbî Kâfirle Ticaret
Cihad devam ederken harbi (Yahudi) kâfirlerle ticarette bulunmak câiz değildir. Çünkü Yahudiler İslam’a, Müslümanlara karşı fiilî savaş içindeyse (yani harbî statüsündeyse), o durumda onlarla alışveriş yapmak, ticaret yapmak, ürünlerini satın alarak maddi destek sağlamak haramdır.
"Ey iman edenler! Yahudileri ve Hristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden Kim Onları dost edinirse, şubhesiz O da Onlardandır..." (Maide 51)

Şeyh'ul İslam İbn Teymiyye (rahimehullah);

"ولا يجوز بيع السلاح للكفار في حال الحرب، ولا بيع ما يعينهم على قتال المسلمين؛ فإن في ذلك تقوية للكفر وإعانة على عداوة الله ورسوله"
“Savaş hâlinde kâfirlere silah satmak, ya da Müslümanlara karşı kullanılacak her şeyi Onlara satmak caiz değildir. Zira bu, küfrü güçlendirmek ve Allah’a ve Rasûlü’ne düşmanlığa yardımcı olmaktır.” (İbn Teymiyye, el-Fetâvâ el-Kubrâ, C. 5, Sf: 388)
İmam Nevevî (rahimehullah);

"ويحرم بيع ما يعلم أنه يستعمل في معصية كبيع السلاح لأهل الحرب... أو لقطاع الطريق"
“Bir günah üzere kullanılacağı bilinen şeylerin satışı haramdır. Örneğin; silahın harbî kâfirlere ya da yol kesicilere satılması gibi.” (İmam Nevevî, el-Mecmûʿ, C. 9, Sf: 63)

İbn Hacer el-Heytemî (rahimehullah);

"ويحرم بيع السلاح في الفتنة، ولأهل الحرب على المسلمين، لما فيه من الإعانة على الظلم والعدوان"
“Fitne zamanında ya da Müslümanlara karşı savaşanlara silah satmak haramdır. Çünkü bunda zulme ve saldırıya yardım vardır.” (İbn Hacer el-Heytemî, Tuhfetu’l-Muhtâc, C. 4, Sf: 238)

İbn Hazm (rahimehullah);

"ولا يجوز لمسلم أن يبيع شيئًا من سلاحٍ أو طعامٍ أو دواءٍ أو أيّ شيءٍ فيه نفع لحربيٍّ على مسلم، فإن فعل فقد خان الله ورسوله والمؤمنين"
“Bir Müslümanın, harbî bir kâfire -Müslümanlara karşı savaşta faydalı olacak– herhangi bir silah, yiyecek, ilaç ya da benzeri bir şeyi satması caiz değildir. Bunu yapan kişi Allah’a, Rasûlu’ne ve mûminlere ihanet etmiş olur.” (İbn Hazm , el-Muhallâ, C. 7, Sf: 351)

Yahudi mallarını satın almak Onların ticaretine para kazandırır. Bu para doğrudan ya da dolaylı olarak Müslümanlara karşı kullanılan savaş bütçesine gider. Bu nedenle ticaret bir çeşit yardım ve destek anlamına gelir. Bu da, "kâfire yardım etmek" yasağını doğurur.

Aslen Helal Olan (Kâfir) Malı, Cihada Destek Vermeyip de Katliamcı Yahudi ile Alış verişe Devam Etmek Bu Durumda Haram Olur mu?
Bir ürünün aslî hükmü helal olsa bile, eğer haram bir maksada hizmet ediyorsa, o malı almak da haram olur.
"Vesilelerle hüküm değişir" kaidesi

الوسائل لها أحكام المقاصد "Vesilelerin hükmü, sonuçlarına göredir."
Su helaldir, ama adam boğmak için kullanırsan haram olur yine ticaret helaldir, ama düşmana yardım için yapılırsa haram olur.

İslam Devletinde Konunun Hükmü

Eğer bir İslam devleti varsa ve bir kavimle fiilî savaş içindeyse, devletin Onlarla ticareti yasaklaması vâcib olur. Aksi hâlde, fertlerin bunu terk etmesi farz olur.

İmam Serahsî (rahimehullah);

"وإن باع من أهل الحرب ما يتقوون به على المسلمين فهو حرام"
“Eğer bir Müslüman, harbîlere (savaş hâlindeki kâfirlere), Müslümanlara karşı güç kazandıracak şeyler satarsa, bu haramdır.” (İmam Serahsî, el-Mebsût, C. 14, Sf: 39)
Ezcumle; Yahudiler, bir kısım Müslümanları katlediyorsa ve bu Yahudilerle fiilî savaş durumu var ve mağdur olan müslümanlar Yahudileri bertaraf edemiyor ve savaş devam ediyorsa;

Onlarla aslen helal olan ürünle bile alış veriş yapmak câiz değil, ürün alarak destek vermek haramdır! Bu, düşmana yardım ve Müslümanlara ihanet anlamına gelir. Bu durumda Müslümanların görevi, hem doğrudan yardım etmemek hem de ekonomik ambargo uygulamaktır.