Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Mutevatir Hadisleri İnkar Edenin Hukmu?

kanepe21 Çevrimdışı

kanepe21

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
hadisin bir çok çeşitleri var.ve bunlardan bazıları mutavatir hadis.bunların içinde yalan olması söz konusu olamaz...mutevatir hadislere inanmayanın kafir oluyormuş.buna göre kişi eğer bu mutevatir hadislere inanmadığı takdirde küfre sapar mı?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Mutevatir hadisleri inkar edenin durumu şöyledir;

Bir kısım alimlere göre; "Ehl-i sunnetin mutevatir dediği" bir hadisi, inkar eden kafir olur" derken

Cumhur'a göre ise; "ummetin mutevatir dediği" hadisi (Ehli sunnetin ve diğer fırkalar, şia, mutezile, harici vb) inkar eden kafir olur demektedir.

Rasulullah'a itaat Allah (c.c.) nin emridir. Kur'an-ı Kerim'de , Hadis-i şerifleri zikreden Rasulullahın ağzından çıkarak yazılarak bugüne ulaşmıştır.
Hadis rivayet nakletme konusunda İslam'ın Hadis usulunu ve Muhaddislerin Cerh - Tadil usulunu bilip, nasıl sorgu ile ince elemeden geçtiğini bilmeyenlerin, herhangi bir sözün uydurularak gelmesi gibi zannetmeleri normaldir. Fakat İslam alimleri, bu usulu ve zor şartlarla testten geçen ravilerin nakilleri belli özellikleri bulunması durumunda sahihlerine aldıklarından, Ummetin mutevatir dediği hadisi inkar edenin kafir olacağını bildirmişlerdir.

Mutevatir hadisde aranan şartların ve en az 4 sahabenin ve daha fazla sahabenin rivayet ettiği hadisleri inkar edenin, sahabeyi ve ummeti kendi kıt aklı ve hevasıyla yalancılıkla suçlayacağından kafir olur.
Öncelikli olarak hadis konusunu doğru (İslama uygun) anlayabilmek için Hadis usulunu okuyup, anlayıp öğrenmek şarttır.
 
Üst Ana Sayfa Alt