Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Namazdan Sonra Camide Tesbihat Yapmak Doğru mu?

I Çevrimdışı

ibni abbas

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Camide namazdan sonra müezzin eşliğinde 33 er defa sübhanallah,elhamdülillah ve Allahu ekber diyoruz.Sonra da müezzin bildiğimiz o tesbihi açıktan okuyor ve biz susuyoruz.

Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyuruyor:
Kim her namazın ardından otuz üç defa Allah’ı tesbih eder (sübhânallah der), otuz üç defa Allah’ı hamd eder (elhamdülillâh der), otuz üç defa Allah’ı tekbir eder (Allahu Ekber der) ve yüzü tamamlamak için de, lâ ilâhe illâllahü vahdehü lâ şerîke leh, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr derse, günahları deniz köpüğü kadar çok olsa bile bağışlanır. (Müslim-Nesâî)

Peygamberimiz kim bunları derse günahları deniz köpüğü kadar olsa bile bağışlanır diyor.Biz 33 defa söylenmesi gereken tesbihleri söylüyoruz;ama 100.tesbihi biz değil müezzin söylüyor.Şimdi biz bu durumda bu hadisle amel etmiş oluyor muyuz?Oluyorsak hadisi kafamıza göre uygulamış olmuyor muyuz?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Namazda imama uyup kıldığımız gibi tesbihatta da muezzine uymamızdır. Bu yüzden muezzin eşliğinde tesbih çekmek bidattir. Tesbihatleri herkes kendisi zikreder.
Muezzin adı üzerinde ezan okuyan demektir. Ezan kamet okur o kadar. Sahabe Bilal-i Habeşi'nin komutlarıyla tesbih çekmezdi. Hatta tesbih nafile (sünnet)'tir. Rasulullah sünneti (tesbihi) bırakın , namazın sünnetini dahi topluluğun içince, mescidde kılmazdı. Farz namaz için cemaate katılırdı.
Bugün bizlerinde farz ve nafile (sünnet) namazların arasında fasıla vermemiz güzel olandır. Bu fasıla gerekirse selamdan sonra konuşmak, odadan mescidden dışarı çıkıp girmek veya biraz oturup bekledikten sonra kılınması sunnet ile farzın arasının açılması güzel olan uygulamalardandır.


Namazdan Sonra Toplu Şekilde Yapılan Tesbihatın Hükmü Nedir ?

https://www.islam-tr.org/konu/namazdan-sonra-toplu-sekilde-yapilan-tesbihatin-hukmu-nedir.7835/

Farz Namazın Arkasından Yapılacak Tesbihat Ve Duânın Delili Nedir?
https://www.islam-tr.org/konu/farz-...ilacak-tesbihat-ve-duanin-delili-nedir.25448/
 
I Çevrimdışı

ibni abbas

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Hocam meseleye bidat gözüyle bakmayalım,bidat tamam ama bu konumuz dışında olsun.Peygamberimiz kim o tesbihleri söylerse günahları bağışlanır diyor biz 100.tesbihi söylemiyoruz.Bu durumda o hadisteki müjdeye nail olabilir miyiz?

Yani toplu zikir bidat buna sözüm yok.Meseleye dediğim gözden bakarsak durum ne olur?Yani bidatı bir kenara bıraksak bu seferde hadise uymamış olduğumuz için sıkıntı oluyor.Çünkü 100.tesbihi müezzin söylüyor,biz susuyoruz.

Meseleyi bu açıdan izah edebilir misiniz?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Kardeşim; namazdan sonraki sunnet olan tesbihat ile günümüz kıldırgaçlarının ofislerinde muezzinler eşliğinde tatbik edilen tesbihat arasındaki fark sadece topluca emir komuta halinde ve 100. tesbihatıyla sınırlı da değildir. Bunun haricinde daha selam vermekle başlayan bazı uygulamalara da mudahale söz konusudur.
Rasulullah'ın ve ashabın uygulamasını tahrif ve tağyir edilerek kalabalıkların birbirlerine bakıp sunnet belliyerek vecd ve feyiz halinde uygulaması bile bile yapılması halinde sevab beklenirken gunaha girilecektir. Çünkü her bid'at bir sunneti öldürür!

Bunlar:

Semure (r.anh) şöyle demiştir:
"Peygamber (s.a.v) namaz kıldırdığı zaman yüzünü bize doğru döndürürdü."
(Buharî ile Muslim ve Ebu Dâvud Bera b. Azib'den şu hadisi rivayet etmişlerdir.
Bera şöyle demiştir:
"Peygamber (s.a.v)'in arkasında namaz kıldığımız zaman onun sağ tarafında durmak isterdik, çünkü böyle olunca yüzü bize doğru dönük olurdu. "
(Neylu'l-Evtâr, II, 306)

Üç defa "Estağfırullah" veya "Estağfirullah el azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etûbu ileyh" denilir.

Sevban (r.anh)'dan rivayet edilen şu hadis-i şerifte:
Peygamber (s.a.v) selâm verince -bir rivayete göre namazını bitirince- üç kere "estağfırullah" der ve şöyle söylerdi:
"Allahumme entes selam ve minkes selam tebarekte ya zel celali vel ikram."
(Ahmed, Nesei ve Ebu Dâvud)


Farz namazdan sonra, tesbihattan önce Âyet el Kursi okumak.

Ebû Umâme (radiyallahu anh)'dan: Allah Rasulu (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdu:
"Kim her farz namazın ardından Ayete'l-kursî'yi okursa, cennete girmesine ancak ölüm mâni olur (yani öldükten sonra hemen cennete girer)."

(Cem'ul Fevaid er Rudani, Zikr ve Dualar, 9325)

Hasan bin Ali (radiyallahu anh)'dan: Allah Rasulu (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdu:
"Kim farz namazdan sonra Ayete'l- Kursî'yi okursa öbür namaza kadar o, Allah'ın zimmeti ve himayesinde olur."

(Cem'ul Fevaid er Rudani, Zikr ve Dualar, 9327 ; Taberânî, Mu'cemu'l-Kebîr; Beyhaki , Heysemi)

Taberani, bu anlama gelecek bir hadis rivayet etmiştir. Hafız Heysemî rivayetlerden birinin senedinin sağlam olduğunu belirtmiştir. (Mecmauz-Zevaid, h. no: 16922)



Sabah ve akşam namazlarından sonra Haşr suresinin son üç ayetinin okunması

Ma’kıl b. Yesâr (r.anh)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
Kim ki sabahleyin üç kere eûzu billahi’s-semîi’l-alîmi mine’ş-şeytani’r-racîm (Allah’ın rahmetinden kovulan taşlanmış şeytanın şerrinden her şeyi bilen Allah’a sığınırım) der ve Haşr Sûresinin sonundaki üç âyeti okursa, Allah o kimseye akşama kadar duâ ve istiğfar etmek üzere yetmiş bin melek vazifelendirir. O gün vâdesi yetib ölürse şehid olarak vefat eder. Kim bu ayetleri akşamleyin okursa aynı mukâfat ve dereceye ulaşır.
(Tirmizî, Fedâilu’l-Kur’ân, Bab 22, Hadis no: 2922; Kutub-i Sitte, c.4, s. 306; Musned, V/26; Darimî; Beyhakî; Taberani'de rivayet etmişlerdir. Ibn Kesîr, IV/537; Tuhfetu'l-Ahvezi, VNI/240; Fethu'l-Beyân, IX/363)
Bu hadis gârib olub, sadece bu şekliyle bilmekteyiz.

Rivayetlerin çoğunda son üç ayetten bahsedilmekle beraber, "Levenzelnâ'dan aşağısı" diyen rivayetler de vardır (Kurtubî, XVIII/1)
Bazı rivayetlerde de sadece "Haşr sûresinin sonu" denir ve ayet sayısı bildirilmez (Kurtubî, XVIII/1)
"İsm-i A'zam" Haşr Sûresinin son altı ayetindedir," rivayeti de vardır (Kurtubî, XVIII/49; Fethu'l-Beyân, IX/368 (İbn Adıy, İbn Merduye, Hatib Bagdâdî, , Beyhakî, Su'abu'l-İman, ed-Durru'l-Mensûr, 8/121; Alûsî, ilgili ayetlerin tefsiri)
Ama bu, sabah-akşam okunmasıyla alâkalı değildir. Yine "on defa e'uzü çekerek." diyen rivayet de vardır (Suyûti, Ed-Durru l-Mensûr, VIII/123; Alûsî, XXVIII/64)
 
Üst Ana Sayfa Alt