Çözüldü Namazı Kaçıracağını Bilerek Uyumak Caiz midir?

İsl4mist Çevrimiçi

İsl4mist

Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleyküm Rahmetullah,

Sorum şudur yılın bazı dönemleri bazı gerekçeler sebebiyle ( Sınavlar, İşler vs.) uyku düzenim bozuluyor ( Bazen de daha rahat oluyor diye bilerek geceleri uyanık olmaya kendim karar veriyorum). Mesela sınavlara çalıştığım bilgiler ile sıcağı sıcağına girmek için, ve geceleri daha rahat çalışılıyor diye, 12-1 gibi uyanırım taki sabah misal 11 deki sınavıma kadar sonra gelirim saat 12-1 olmuştur ondan sonra da uyurum. Durum böyle olunca ikindi ve akşam namazım kaçıyor, bu namazlarının kaçacağının farkındayım fakat uykum geliyor, uyuyunca da kalkamıyorum namaz vakitlerinde. Namaz vakitleri girmeden kaçıracağını bilerek uyumanın hükmü nedir?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh;

kişi hangi sebeble olursa olsun, uyumaya başlarken, namaza kalkamayacağını kat'i olarak biliyor; buna rağmen ne alarm kuruyor ne de namaza uyandırması için bir kimseye haber vermiyor ve kalkmamayı göze alıyor ise yaptığı bilerek namazı terk etmektir ve haramdır. Üstelik bunu anlattığınız gibi dünyevi meseleleri önceleyip, bir de gündüz vakti uyuyarak namazları kaçırmasına sebeb olacağını bile bile düzenini buna göre ayarlıyorsa katmerli haramdır! Bu şekilde yatmak câiz değildir.