Çözüldü Necaşi Rivayetini Oy Vermeye Delil Getirenlere Ne Cevap Verilmelidir?

Horasan Fedaisi Çevrimdışı

Horasan Fedaisi

Hayye ale'l-cihad
İslam-TR Üyesi
Bu rivayet doğru mu ve oy vermeye delil getirilmesi, bunun taraf tutmak olarak gösterilmesi nasıl anlaşılmalıdır? Bu hususta diğer bir başlığa baktım ama çok değinilmemiş.

"Kaynaklara göre, Necâşî’ye karşı bir iç isyan çıktığında, Habeşistan’daki sahabeler onun yanında yer almak istediler.

Öne çıkan rivayet:
  • Hz. Zübeyr b. Avvâm'ın Necâşî'nin ordusunda yer aldığı ve isyancı kuvvetlere karşı ordu içinde destek verdiği rivayet edilir. Hatta Zübeyr, nehir geçilirken öncülük eden bir figür olarak anlatılır."

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aynı meseleyi daha önce sormuştun, cevablanmıştı!

Horasan Fedaisi

Hayye ale'l-cihad
İslam-TR Üyesi
Aynı meseleyi daha önce sormuştun, cevablanmıştı!

Yukarıdaki başlıkta bunun uzunca izah edildiğini görmemişim başka bir başlığa girmiştim onda kısaca değiniliyordu, bunda daha fazla bilgi var. Allah razı olsun.

Abdullah el Hanbeli Çevrimiçi

Abdullah el Hanbeli

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Sahabenin Necaşî’nin yanında yer almak istemesi, bu onların onun ordusunda bir asker gibi savaşmak istedikleri anlamına gelmez. Müslümanlar, onun emrinde değil, müttefik bir güç olarak destek vermeyi düşünmüş olabilirler. Eğer gerçekten onun askeri olarak savaşa katılmak istemiş olsalardı, bu durum Necaşî’nin yönetim sistemine doğrudan bir destek olurdu ve bu, günümüzdeki oy verme meselesiyle kıyaslanabilir. Ancak eğer niyet bir ittifak çerçevesinde, Müslümanların kendi ilkeleri doğrultusunda hareket etmekse, bu kıyas geçerli olmaz.

Buna ek olarak, söz konusu savaş sırasında Necaşî’nin Müslüman olduğu da söyleniyor. Bu durumda savaş, zaten küfür sancağı altında değil, Müslüman bir liderin önderliğinde gerçekleşmiş olur. Allahu alem.

Horasan Fedaisi

Hayye ale'l-cihad
İslam-TR Üyesi
Sahabenin Necaşî’nin yanında yer almak istemesi, bu onların onun ordusunda bir asker gibi savaşmak istedikleri anlamına gelmez. Müslümanlar, onun emrinde değil, müttefik bir güç olarak destek vermeyi düşünmüş olabilirler. Eğer gerçekten onun askeri olarak savaşa katılmak istemiş olsalardı, bu durum Necaşî’nin yönetim sistemine doğrudan bir destek olurdu ve bu, günümüzdeki oy verme meselesiyle kıyaslanabilir. Ancak eğer niyet bir ittifak çerçevesinde, Müslümanların kendi ilkeleri doğrultusunda hareket etmekse, bu kıyas geçerli olmaz.

Buna ek olarak, söz konusu savaş sırasında Necaşî’nin Müslüman olduğu da söyleniyor. Bu durumda savaş, zaten küfür sancağı altında değil, Müslüman bir liderin önderliğinde gerçekleşmiş olur. Allahu alem.

Gözcü olarak gitmişler savaşın durumunu görmek için. Böyle bir süreçte çekirdek kola alıp keyif çatacak halleri yok ki

Abdullah el Hanbeli Çevrimiçi

Abdullah el Hanbeli

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Gözcü olarak gitmişler savaşın durumunu görmek için. Böyle bir süreçte çekirdek kola alıp keyif çatacak halleri yok ki

Kardeşim, Zubeyr’in (ra) savaştığı görüşünü kabul etsen de, bunu küfrün sancağı/emri/velayeti altında yapmadığına hamlet sorundan kurtulursun. Ben de zamanında bu meseleleri çok araştırmıştım ama tağutun/kafirin ordusundan bağımsız, müstakil olarak savaştığına hamledersen sorunun çözülmüş olacak, bu oy vermeye de delil olmaz bu durumda. Bu olay en fazla müslümanlar olarak zarurette veya maslahatın olduğu yerlerde kafirlerle birlikte müttefik güç olarak beraber savaşılabileceğine delil olur. Mesela İslam Devleti var ve müslümanlara daha yakın olan kafirler, islama daha düşmanca bir tavır sergileyen başka kafirler tarafından saldırıya uğruyor, bu durumda İslam devleti maslahat görürse müdahale edebilir, Allahu alem. Bu illaki bir devlet olması da gerekmiyor, tek bir müslüman şahıs da olabilir, önemli olan kafirin sancağı/emri/velayeti altına girmemendir. Bağımsız hareket edip onun bir askeri gibi hareket etmiyorsan bu duruma göre caiz olabilir, Allahu alem. Türkiye’de de böyle bir durum olmuş olsa, müslümanlar olarak kendi sancağımız altında saldırgan düşmana karşı gerekirse başka kafirlerle birlikte hareket edebiliriz. (mürtedlerle birlikte işbirliği aslen haram olsa da zarurette mürtedlerle de işbirliğine gidilebilir ama bu vakıayı alimler değerlendirmesi lazım)