Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Nefse Karşı Cihad

S Çevrimdışı

selefi

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
İnsanın nefsi, kendisine en büyük düşmandır. Çünkü nefis; rahat, kolay ve Allah-u Teâlâ'nın haram kıldığı şeyleri yapmak ister. Allah-u Teâlâ'nın farzları ise ağır gelir. Allah-u Teâlâ, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'e indirdiği ilk ayetlerde şöyle buyurmuştur:

"Muhakkak ki biz, sana ağır bir söz vahyedeceğiz." (Müzzemmil: 5)

Allah-u Teâlâ'nın kullarından istediği ve onlara yüklediği sorumluluklar, kulun gücü dahilindedir.

Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:

"Allah hiç kimseye gücünün üstünde bir yük yüklemez." (Bakara: 286)

Böyle iken kişinin, Allah-u Teâlâ'nın emirlerini bilmesine veya kendisine hatırlatılmasına rağmen:

"Bunlar bana zor" veya "ağır geliyor" ya da "yapamıyorum" demesi veya gereğince amel etmemesi, onun nefsine uyduğunu ve nefsine yenik düştüğünü gösterir. Söz veya ameliyle, Allah-u Teâlâ'nın haramlarını terkedemediğini ve emirlerini yerine getiremediğini ifade eden kişiler ne kadar:

"Ben gerektiğinde silahlı cihada katılırım", "cihaddan kaçmam" ve buna benzer sözler söyleseler de bunların hepsi laftır, gerçeği ifade etmez. Böylelerinin sözlerine güvenilerek asla yola çıkılmaz. Allah-u Teâlâ'nın hükümlerine inandığı halde bunları yerine getirmeyen kimseler, nefislerine yenilmişlerdir. Bunlarda kabul var, red yok, fakat tatbikat da yoktur.

Evet! Mü’min zaman zaman nefsine yenik düşebilir. Fakat, kendisine geldiğinde, bir daha yenik düşmemek için azimle karar almalı ve bunun için çaba sarfetmelidir.


Nefse karşı cihadın dört mertebesi vardır.

1 - Hidayeti ve hak dini öğrenmek için nefisle cihad etmek.

Bu cihad gerçekleşmedikçe, nefis için ne dünyada ne de ahirette mutluluk vardır. Her iki mutluluk da hak dini çok iyi öğrenmeye bağlıdır.

2 - Öğrenilen hak dinle amel etmek için nefisle cihad etmek.

Çünkü kendisiyle amel edilmeyen ilim kişiye zarar vermese bile hiçbir fayda da sağlamaz.

3 - Öğrenilen ilimle amel ettikten sonra, o ilmi bilmeyenlere öğretmek için nefse karşı cihad etmek.

Zira öğrenilen ilim, bilmeyenlere öğretilmediği taktirde, bu ilim kişiye hiçbir fayda sağlamaz ve onu Allah’ın azabından kurtarmaz.

Allah-u Teâlâ bu konuda şöyle buyurmaktadır:

"Biz, kitabta açıkça belirttikten sonra indirdiğimiz açık delilleri ve hidayeti gizleyenler var ya, işte onlara hem Allah lanet eder, hem de bütün lanet ediciler lanet eder." (Bakara: 159)

4 - İslam tebliğ edilirken karşılaşılan eziyetlere tahammül ve sabretme ve bunlara Allah için dayanma konusunda nefisle cihad etmek.
 
I Çevrimdışı

"iNŞiRaH"

Guest
Allah c.c. razı olsunn inşaallahh..
 
C Çevrimdışı

cevan_pedayi2

Üye
İslam-TR Üyesi
"Biz, kitabta açıkça belirttikten sonra indirdiğimiz açık delilleri ve hidayeti gizleyenler var ya, işte onlara hem ALLAH lanet eder, hem de bütün lanet ediciler lanet eder." (Bakara: 159)

4 - İslam tebliğ edilirken karşılaşılan eziyetlere tahammül ve sabretme ve bunlara ALLAH için dayanma konusunda nefisle cihad etmek.
allah razı olsun kardeşimden işte ilimsiz yapılan ameller nekadar bo bunları bilmek ibadetin ta kendisidir bilib yabmak ve onda sabredib mücadele etmek allahu ekber bu bir nevi kılavuz olur bizlere elh.
 
Üst Ana Sayfa Alt