Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Nesei - Dua Kitabı

E Çevrimdışı

Ebu Bekir

Üye
İslam-TR Üyesi
ALLAH’A SIĞINMA KİTABI (Bölümleri)

5333- Muaz b. Abdullah (r.a) babasından rivâyet ederek şöyle demiştir: Karanlık bir gecede yağmurdan ıslandık. Bize namaz kıldırması için Rasûlullah (s.a.v)’i bekledik -veya benzeri sözler söyledi- o sırada Rasûlullah (s.a.v) bize namaz kıldırmak üzere gelerek: “Oku” dedi. Ben de: “Ne okuyayım?” deyince Peygamber (s.a.v): “Her akşam ve sabah üçer defa “Kulhüvallahü ehad” sûresiyle Nâs ve Felâk sûrelerini oku, seni her türlü tehlike ve zarardan korumaya yeterli olur” buyurdu. (Ebû Davud, Edeb: 110; Tirmizî, Dua: 115)



5334- Abdullah b. Hubeyb (r.a) babasından rivâyet ederek şöyle demiştir: “Mekke yolunda Rasûlullah (s.a.v) ile beraberdi m. Bir ara ondan ayrıldım yanına yaklaşınca, bana: “Oku” dedi. Ben de: “Ne okuyayım” dedim. Tekrar: “Oku” buyurdu. Ben de: “Ne okuyayım” dedim. Bu sefer: “Nâs ve Felâk sûrelerini sonuna kadar okuduktan sonra: “İnsanlar bu iki sûreden daha değerli bir şeyle Allah’a sığınmazlar” buyurdu. (Ebû Davud, Edeb: 110; Tirmizî, Dua: 115)



5335- Ukbe b. Amir el Cüheni (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir savaşta Rasûlullah (s.a.v)’in devesini çekiyordum bir ara bana: “Ey Ukbe oku” dedi. Ne demek istediğini anlayamadığım için sözüne kulak verdim sonra tekrar: “Ey Ukbe oku” buyurdu. Yine anlayamadım ve tekrar kulak verdim üçüncü sefer yine “Oku” buyurdu. Bu sefer ben: “Ne okuyayım?” dedim. Şöyle buyurdu: “İhlâs sûresini sonuna kadar okudu sonra Felâk sûresini sonuna kadar okudu ben de kendisiyl e birlikte okudum sonra Nâs sûresini okudu ben de kendisiyl e birlikte sonuna kadar okudum sonra şöyle buyurdu: “Hiç kimse bu sûreler gibisiyle Allah’a sığınmadı.” (Tirmizî, Fedailü’l Kur’an: 12; Dârimi, Fedailü’l Kur’an: 25)



5336- Ukbe b. Amir el Cühenî (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) bana: “Oku” dedi. Ben de: “Ne okuyayım?” dedim. Bana: “İhlas, Felâk ve Nâs sûrelerini oku” dedi. Rasûlullah (s.a.v) kendisi bizzat okudu sonra da şöyle buyurdu: “İnsanlar bu sûreler gibisiyle Allah’a sığınmadı veya insanlar bu sûreler gibi değerli hiçbir sûre ile Allah’a sığınmadılar.” (Tirmizî, Fedailü’l Kur’an: 12; Dârimi, Fedailü’l Kur’an: 25)



5337- İbn Âbis el Cühenî (r.a) anlatıyor: Rasûlullah (s.a.v) ona: “Ey Âbis sana Allah’a sığınanların okuyacağı en değerli bir şeyi söyleyeyim mi?” -veya haber vereyim mi- buyurdu. Ben de: “Evet haber ver Ey Allah'ın Rasûlü!” dedim. O da şöyle buyurdu: “Nâs ve Felâk denilen iki sûredir.” (Müsned: 14901)



5338- Ukbe b. Âmir (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)’e beyaz bir katır hediye edilmişti ona bindi, ben de katırı çekip götürüyordum. Rasûlullah (s.a.v) bana: “Oku” dedi. Ben de: “Ne okuyayım?” dedim. O da: “Felâk sûresini” dedi ve tekrar tekrar okuyarak bana öğretti. Bu sûreyi pek önemsemediğimi anlayınca “Galiba küçük gördün” dedi. Bundan sonra ben de bu sûreye çok önem verdim. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)



5339- Ukbe b. Âmir (r.a)’den rivâyete göre, bizzat kendisi “Muavvizet eyn sûreleri hangi sûrelerdir?” diye sordum da: “Rasûlullah (s.a.v) bize imam oldu ve sabah namazında o sûrelerle bize namaz kıldırdı” dedi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)



5340- Ukbe (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v), Nâs ve Felâk sûrelerini okuyarak sabah namazını kıldırdı. (Tirmizî, Fedailü’l: Kur’an: 12; Dârimi, Fedailü’l Kur’an: 12)



5341- Ukbe b. Âmir (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir yolculukt a Rasûlullah (s.a.v)’in katırını çekiyordum. Rasûlullah (s.a.v) bana: “Ey Ukbe! Sana okunan en hayırlı iki sûre öğreteyim mi?” buyurdu ve bana Nâs ve Felâk sûrelerini öğretti. O iki sûreye pek değer vermediğimi anlayınca sabah namazı için mola verdiğimiz bir yerde o iki sûre ile sabah namazını kıldırdı. Namaz bitince bana dönerek: “Ey Ukbe nasıl buldun?” buyurdu. (Tirmizî, Fedailü’l: Kur’an: 12; Dârimi, Fedailü’l Kur’an: 12)



5342- Ukbe b. Âmir (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir yolculukt a Rasûlullah (s.a.v)’in binitinin çekip götürüyordum. Bir ara Rasûlullah (s.a.v) bana: “Ey Ukbe biraz da sen binmeyece k misin?” buyurdu. Ben de hürmetimden dolayı ve saygısızlık olur diye Rasûlullah (s.a.v)’in binitine binmekten çekindim. Biraz sonra, yine: “Binmeyece k misin? Ey Ukbe” deyince, itaatsizl ik olur korkusuyl a çekindim. Kendisi indi ben bindim. Biraz bindikten sonra indim. Rasûlullah (s.a.v) bindi ve şöyle buyurdu: “İnsanların okuduğu iki hayırlı sûreyi öğreteyim mi?” Böylece Nâs ve Felâk sûrelerini bana okudu namaz vakti olunca öne geçip imam oldu ve bu iki sûre ile namaz kıldırdı. Ve bana dönerek “Ey Ukbe nasıl buldun? Bu iki sûreyi her uykuya yatacağında ve kalkınca oku” buyurdu. (Tirmizî, Fedailü’l: Kur’an: 12; Dârimi, Fedailü’l Kur’an: 12)



5343- Ukbe b. Âmir (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) ile birlikte yürüyordum. Bir ara bana: “Ey Ukbe oku” dedi. Ben de: “Ne okuyayım Allah'ın Rasûlü!” dedim. Biraz sustu. Sonra yine: “Ey Ukbe oku!” dedi. Ben: “Ne okuyayım Ey Allah'ın Rasûlü” dedim. Yine biraz sustu. Bu sefer ben: “Allah’ım onu tekrar ettir diye dua ettim. Rasûlullah (s.a.v) hemen: “Ukbe oku” dedi. Ben de: “Ne okuyayım? Ey Allah'ın Rasûlü!” dedim. “Felâk sûresini oku” buyurdu. Ben de sonuna kadar okudum. Daha sonra: “Yine oku” buyurdu. Ben de: “Ne okuyayım Ey Allah'ın Rasûlü deyince, “Nâs sûresini oku” dedi. Ben de sonuna kadar okudum sonra Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Hiçbir kimse bu sûrelerin bir benzeriyl e ne Allah’tan bir dilek dilemiştir. Ne de bir şeyden Allah’a sığınmıştır.” (Tirmizî, Fedailü’l: Kur’an: 12; Dârimi, Fedailü’l Kur’an: 12)



5344- Ukbe b. Âmir (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)’in yanına geldim binitinin üzerindeydi. Elimi ayağının üzerine koydum ve: “Bana Hûd ve Yûsuf sûrelerini okut” dedim. Bunun üzerine: “Allah katında Felâk sûresinden daha tesirli bir sûre okuyamazsın” buyurdu. (Tirmizî, Fedailü’l: Kur’an: 12; Dârimi, Fedailü’l Kur’an: 12)



5345- Ukbe b. Âmir (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Bu güne kadar eşi benzeri görülmedik ayetler bana indirildi diyerek Nâs ve Felâk sûrelerini sonuna kadar okudu.” (Tirmizî, Fedailü’l: Kur’an: 12; Dârimi, Fedailü’l Kur’an: 12)



5346- Câbir b. Abdullah (r.a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) bana: “Oku Câbir” dedi. Ben de: “Ne okuyayım anam babam senin yoluna feda olsun” dedim. Bunun üzerine bana: “Felâk ve Nâs sûrelerini oku” dedi. Ben de onları okudum. Bunun üzerine bana: “Bunları okumaya devam et bu sûreler gibisini okuyamazsın” buyurdu. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)



1- İTAAT ETMEYEN KALBTEN ALLAH’A SIĞINMAK



5347- Abdullah b. Amr (r.a)’dan rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) dört şeyden Allah’a sığınırdı: “Faydasız ilimden, itaat etmeyen kalbten, kabul olunmayan duadan doymayan (aç gözlü) nefisten.” (Ebû Davud, Salat: 367; İbn Mâce, Fedailü’l Kur’an: 18)



2- KALBİN KÖTÜLÜKLERE KAYMASIND AN ALLAH’A SIĞINMAK



5348- Ömer (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v): “Korkaklıktan, cimrilikt en, kalbin kötülüklere kaymasından ve kabir azabından Allah’a sığınırdı.” (Müslim, Mesacid: 25; Ebû Davud, Salat: 184)



3- GÖZ VE KULAĞIN ŞERRİNDEN DE ALLAH’A SIĞINILIR



5349- Şekel b. Humeyd (r.a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)’in yanına vardım ve: “Ey Allah'ın Peygamber i nelerden ve nasıl Allah’a sığınacağımı bana öğret” dedim. Elimi tuttu ve: “Allah’ım kulağımın şerrinden, gözümün şerrinden, dilimin şerrinden, kalbimin şerrinden ve menimin şerrinden Sana sığınırım de” buyurdu. Ben de öylece ezberleyi verdim. Sa’d der ki: Meni erkeklik suyu demektir. (Tirmizî, Deavat: 75; Ebû Davud, Salat: 367)



4- KORKAKLIK TAN ALLAH’A SIĞINMAK



5350- Mus’ab b. Sa’d (r.a) babasından nakledere k şöyle diyor: Rasûlullah (s.a.v)’in öğrettiği şu beş şeyi dua ederken babam bize öğretmişti. Rasûlullah (s.a.v) büyük dua eder ve böyle derdi: “Allah’ım! Cimrilikt en Sana sığınırım, korkaklıktan Sana sığınırım, ihtiyarlığın rezillik dönemine düşmekten, dünya ve fitneleri nden Sana sığınırım, kabir azabından da Sana sığınırım.” (Buhârî, Deavat: 36; Tirmizî, Deavat: 75)



5- CİMRİLİKTEN ALLAH’A SIĞINMAK



5351- İbn Mes’ud (r.a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) beş şeyden Allah’a sığınırdı: “Cimrilik, korkaklık, ömrün sonlarında kötü duruma düşmekten, kalbin batıl şeylere kaymasından ve kabir azabından.” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)



5352- Amr b. Meymun el Evdî (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Said, öğretmenlerin çocukları okutup bellettik leri gibi oğullarına aşağıdaki duayı belletir ve Rasûlullah (s.a.v) her namazın sonunda bunlardan Allah’a sığınırdı: “Allah’ım! Cimrilikt en Sana sığınırım, korkaklıktan Sana sığınırım, ömrün sonlarında rezil duruma düşmekten Sana sığınırım, dünyaya aldanmakt an Sana sığınırım, kabir azabından Sana sığınırım.” Bu hadisi Mus’ab’a söyledim o da tasdik etti. (Müslim, Zikir ve Dua: 15; Tirmizî, Dua: 71)



5353- Enes (r.a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Acizlikte n, tembellik ten, cimrilikt en, ihtiyarlıktan, kabir azabından, hayatın ve ölümün fitnesind en Sana sığınırım.” (Tirmizî, Deavat: 75; Buhârî, Deavat: 36)



6- GAM KEDER VE ÜZÜNTÜDEN ALLAH’A SIĞINMAK



5354- Enes b. Malik (r.a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)’in devamlı okuduğu duaları vardı bu dua da onlardandır: “Allah’ım! Gam ve kederden, acizlikte n, tembellik ten, cimrilikt en, korkaklıktan ve insanların zulmünden Sana sığınırım.” (Tirmizî, Deavat: 75; Buhârî, Deavat: 36)



5355- Enes b. Malik (r.a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)’in devam edip terk etmediği dualar vardır şu duada onlardandır: “Allah’ım! Gam ve kederden, acizlikte n, tembellik ten, cimrilikt en, korkaklıktan, borçtan ve insanların zulümlerinden Sana sığınırım.” (Tirmizî, Deavat: 75; Buhârî, Deavat: 36)



5356- Enes (r.a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Tembellik ten Sana sığınırım, ihtiyarlıktan Sana sığınırım, korkaklıktan, cimrilikt en, deccal fitnesind en ve kabir azabından Sana sığınırım.” (Tirmizî, Deavat: 75; Buhârî, Deavat: 36)



5357- Enes (r.a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Acizlikte n, tembellik ten, ihtiyarlıktan, cimrilikt en, korkaklıktan, kabir azabından ve hayatın ve ölümün fitneleri nden Sana sığınırım.” (Tirmizî, Deavat: 75; Buhârî, Deavat: 36)



7- ÜZÜNTÜDEN ALLAH’A SIĞINMAK



5358- Enes b. Malik (r.a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) dua ederken şöyle derdi: “Allah’ım! Gam ve üzüntüden, acizlikte n, tembellik ten, cimrilikt en, korkaklıktan, borç sıkıntısından ve insanların zulümlerinden Sana sığınırım.” (Tirmizî, Deavat: 75; Buhârî, Deavat: 36)



8- BORÇTAN VE GÜNAHTAN ALLAH’A SIĞINMAK



5359- Âişe (r.anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) günaha girmekten ve borçtan Allah’a çok sığınırdı. Dedim ki: “Ey Allah'ın Rasûlü! Borçtan ne kadar çok Allah’a sığınıyorsun?” Bunun üzerine: “Borçlanan kimse konuşur durur ve yalan söyler; söz verir, yerine getirmez” buyurdu. (Tirmizî, Deavat: 75; Buhârî, Deavat: 36)



9- KULAK VE GÖZÜN ŞERRİNDEN ALLAH’A SIĞINMAK



5360- Şekel b. Humeyd (r.a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)’in yanına geldim ve şöyle dedim: “Ey Allah'ın Peygamber i! Nelerden Allah’a sığınacağımı bana öğret.” Elimden tuttu ve: “Allah’ım! Kulağımın şerrinden, gözümün şerrinden, dilimin şerrinden, kalbimin şerrinden, menimin şerrinden Sana sığınırım de” buyurdu. Ben de bunları ezberledi m. Sa’d diyor ki: Meni erkelik suyu demektir. (Tirmizî, Deavat: 74; Ebû Davud, Salat: 367)



10- GÖZÜN ŞERRİNDEN ALLAH’A SIĞINILIR



5361- Şekel b. Humeyd (r.a) babasından rivâyetle şöyle demiştir: “Ey Allah'ın Rasûlü! Bana faydası olacak bir dua öğretir misin?” dedim. O da: “Allah’ım! Bana afiyet ver, gözümün şerrinden, kulağımın şerrinden, dilimin şerrinden, kalbimin şerrinden, menimin şerrinden Sana sığınırım. (Yani tenasül organımın şerrinden) de” buyurdu. (Tirmizî, Deavat: 74; Ebû Davud, Salat: 367)



11- TEMBELLİKTEN ALLAH’A SIĞINMAK



5362- Humeyd (r.a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Enes b. Malik’e kabir azabından ve deccaldan sordular. O da: Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: “Allah’ım! Tembellik ten, ihtiyarlıktan, korkaklıktan, cimrilikt en, deccal fitnesind en ve kabir azabından Sana sığınırım” derdi, diye cevap verdi. (Müslim, Zikir Dua: 15; Tirmizî, Deavat: 71)



12- ACİZLİKTEN ALLAH’A SIĞINMAK



5363- Zeyd b. Erkam (r.a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Ben size Rasûlullah (s.a.v)’in öğrettiğinden başka bir şey öğretmiyorum, Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Acizlikte n, tembellik ten, cimrilikt en, korkaklıktan, ihtiyarlıktan, kabir azabından Sana sığınırım. Allah’ım! Nefsime, Allah’a karşı sorumlulu k bilinci nasib et ve nefsimi günahlardan temizle onu en iyi temizleye cek olan Sensin. Onun velisi ve dostu Sensin. Allah’ım! Sana itaat etmeyecek kalbten, aç gözlülükten, faydasız ilimden ve kabul olunmayan duadan Sana sığınırım” buyurdu. (Müslim, Zikir Dua: 18)



5364- Enes (r.a)’ten rivâyete göre, Peygamber (s.a.v): “Allah’ım! Acizlikte n, tembellik ten, cimrilikt en, korkaklıktan, ihtiyarlıktan, kabir azabından, hayatın ve ölümün fitneleri nden Sana sığınırım” buyurdu. (Müslim, Zikir Dua: 15; Tirmizî, Deavat: 74)



13- ZİLLETE DÜŞMEKTEN ALLAH’A SIĞINMAK



5365- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Fakirlikt en Sana sığınırım, darlık ve zilletten Sana sığınırım, zulüm etmekten ve zulme uğramaktan da Sana sığınırım.” (İbn Mâce, Dua: 78; Ebû Davud, Salat: 367)



5366- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Fakirlikt en ve darlıktan, zelil olmaktan, zulmetmek ten, zulme uğramaktan Allah’a sığının.” (İbn Mâce, Dua: 78; Ebû Davud, Salat: 367)



5367- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Darlıktan, fakirlikt en, zillete düşmekten Sana sığınırım, zulmetmek ten ve zulme uğramaktan da Sana sığınırım.” (İbn Mâce, Dua: 78; Ebû Davud, Salat: 367)



14- DARLIKTAN ALLAH’A SIĞINMAK



5368- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Fakirlikt en, darlıktan, zillete düşmekten, zulmetmek ten ve zulme uğramaktan Allah’a sığınırız.” (İbn Mâce, Dua: 78; Ebû Davud, Salat: 367)



15- FAKİRLİKTEN DE ALLAH’A SIĞINMAK



5369- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Fakirlikt en, darlıktan, zillete düşmekten, zulmetmek ten ve zulme uğramaktan Allah’a sığınırız.” (İbn Mâce, Dua: 78; Ebû Davud, Salat: 367)



5370- Ebu Bekre (r.a)’nin oğlu Müslim anlatıyor: Babam namazını bitirince şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Küfürden, fakirlikt en, kabir azabından Sana sığınırım.” Ben de aynı şekilde dua etmeye başlayınca: “Yavrum duaları nereden öğrendin?” dedi. Ben de: “Ey babacığım namazdan sonra senin böyle dua ettiğini işittim ve senden öğrendim” dedim. Bunun üzerine: “Ey yavrum bu dualara devam et çünkü Rasûlullah (s.a.v) namazlarının arkasında böyle dua ederdi” dedi. (Müsned: 19514)



16- KABİR FİTNESİNDEN DE ALLAH’A SIĞINMAK



5371- Âişe (r.anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) çoğunlukla şu sözlerle dua ederdi: “Allah’ım! Ateşin (Cehennemi n) fitnesind en ve ateşin azabından, kabir fitnesind en ve kabir azabından, Mesih deccalin fitnesini n şerrinden, fakirliğin fitnesini n şerrinden, zenginliğin fitnesini n şerrinden Sana sığınırım. Allah’ım! Hatalarımı kar ve dolu suyu ile yıka. Beyaz elbisenin kirini temizlediğin gibi kalbimi de hata ve günahlardan temizle. Benimle hatalarımın arasını doğu ile batının arasını uzaklaştırdığın gibi uzaklaştır. Allah’ım! Tembellik ten, ihtiyarlıktan, borçtan ve günaha girmekten Sana sığınırım.” (İbn Mâce, Dua: 3; Tirmizî, Salat: 367)



17- AÇ GÖZLÜLÜKTEN ALLAH’A SIĞINMAK



5372- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Allah’ım! Dört şeyden Sana sığınırım. Faydasız ilimden, itaat etmeyen kalpten, doymayan (aç gözlü) nefisten ve kabul olunmayan duadan.” (Ebû Davud, Salat: 367; İbn Mâce, Dua: 3)



18- AÇLIKTAN ALLAH’A SIĞINMAK



5373- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Açlıktan Sana sığınırım o ne kötü bir durumdur. Hainlikte n de Sana sığınırım o da ne kötü bir duygudur.” (Ebû Davud, Salat: 367; İbn Mâce, Dua: 3)



19- HAİNLİKTEN DE ALLAH’A SIĞINMALI



5374- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Açlıktan Sana sığınırım o ne kötü bir durumdur. Hainlikte n de Sana sığınırım o da ne kötü bir duygudur.” (Ebû Davud, Salat: 367)



20- ANLAŞMAZLIK, İKİ YÜZLÜLÜK VE KÖTÜ HUYDAN ALLAH’A SIĞINMAK



5375- Enes (r.a)’ten rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) bu dualarla dua ederdi: “Allah’ım! Faydasız ilimden, kabul olunmayan duadan, itaat etmeyen kalbten, doymayan (aç gözlü) nefisten Sana sığınırım der ve bu dört şeyi sayardı.” (Müsned: 13180)



5376- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Anlaşmazlıktan, iki yüzlülükten ve kötü huydan Sana sığınırım.” (Ebû Davud, Salat: 367)



21- BORÇLANMAKTAN DA ALLAH’A SIĞINILIR



5377- Âişe (r.anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v), borç edinmekte n ve günaha girmekten Allah’a çok sığınırdı. Bu yüzden kendisine: “Ey Allah'ın Rasûlü! Borçlanmaktan ve günah işlemekten Allah’a ne çok sığınıyorsun” denildi. Bunun üzerine şöyle buyurdu: “İnsan borçlanırsa konuşur durur yalan söyler, söz verir ve sözünde durmaz.” (Tirmizî, Dua: 77; İbn Mâce, Dua: 3)



22- BORÇLANMAKTAN DA ALLAH’A SIĞINMAK GEREKİR



5378- Ebu Said el Hudrî (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v)’den işittim şöyle buyurdu: “Küfürden ve borçlanmadan Allah’a sığınırım.” Bir adam dedi ki: Ey Allah’ın Rasûlü! Borçlanmayı küfürle bir mi tutuyorsu n?” O da: “Evet” buyurdu. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)



5379- Ebu Said el Hudrî (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)’den işittim şöyle buyurdu: “Küfürden ve borçlanmadan Allah’a sığınırım.” Bir adam dedi ki: Ey Allah’ın Rasûlü! Borçlanmayı küfürle bir mi tutuyorsu n?” O da: “Evet” buyurdu. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)



23- BORCA BATIP GİTMEKTEN DE ALLAH’A SIĞINILIR



5380- Amr b. Âs (r.a)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Borca batıp gitmekten ve düşmanların sevinmesi nden Sana sığınırım.” (Müsned: 6329)



24- BORCUN AĞIRLIĞINDAN (BELİMİZİ BÜKMESİNDEN) ALLAH’A SIĞINMAK



5381- Enes b. Malik (r.a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Gam ve kederden, tembellik ve cimrilikt en, korkaklıktan, borca batıp gitmekten ve insanların zulmetmes inden Sana sığınırım.” (Ebû Davud, Menasik: 24; Müslim, Zikir Dua: 15)



25- ZENGİNLİĞİN FİTNE VE ŞER OLMASINDA N DA ALLAH’A SIĞINILIR



5382- Âişe (r.anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Kabir azabından, ateşin fitnesind en, kabirin fitnesind en, mesih deccalin fitnesini n şerrinden, zenginliğin fitnesini n şerrinden, fakirliğin fitnesini n şerrinden Sana sığınırım. Allah’ım! hatalarımı kar ve dolu suyu ile yıkayıp tertemiz et. Beyaz elbiseyi kirlerden tertemiz yaptığın gibi kalbimi de hata ve günahlardan temizle. Allah’ım! Tembellik ten, ihtiyarlıktan, borçlanmaktan ve günahtan Sana sığınırım.” (Müslim, Zikir Dua: 15; İbn Mâce, Dua: 3)



26- DÜNYA VE FİTNELERİNDEN DE ALLAH’A SIĞINMAK GEREKİR



5383- Mus’ab b. Sa’d (r.a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Babam bana şu sözleri öğretir ve onları Rasûlullah (s.a.v)’den duyduğunu söylerdi: “Allah’ım! Cimrilikt en Sana sığınırım. Korkaklıktan Sana sığınırım. İhtiyarlığın kötü durumlarına düşmekten de Sana sığınırım. Dünyanın fitnesind en ve kabir azabından da Sana sığınırım.” (Müslim, Zikir Dua: 15; İbn Mâce, Dua: 3)



5384- Mus’ab b. Said ve Amr b. Meymun el Evdî (r.anhüma)’dan rivâyete göre, şöyle demişlerdir. Sa’d çocuklarına öğretmenin öğrencilerine öğrettiği gibi şu duaları öğretiyordu ve Rasûlullah (s.a.v)’in her namazdan sonra bu dualarla Allah’a sığındığını söylüyordu: “Allah’ım! Cimrilikt en Sana sığınırım, korkaklıktan Sana sığınırım, ömrün sonlarına doğru ihtiyarlığın kötü durumlarına düşmekten Sana sığınırım, dünyanın fitneleri nden ve kabir azabından da Sana sığınırım.” (Buhârî, Deavat: 36; Müslim, Zikir Dua: 15)



5385- Ömer (r.a)’den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v): “Korkaklıktan, cimrilikt en, kötü bir ömür geçirmekten, kalbin fitnesind en ve kabir azabından Allah’a sığınırdı.” (Buhârî, Deavat: 36; Müslim, Zikir Dua: 15)



5386- Amr b. Meymün (r.a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Ömer b. Hattab (r.a)’tan işittim şöyle diyordu: Rasûlullah (s.a.v), beş şeyden Allah’a sığınırdı: “Allah’ım! Korkaklıktan, cimrilikt en, kötü bir ömür geçirmekten, kalbin fitnesind en ve kabir azabından.” (Buhârî, Deavat: 36; Müslim, Zikir Dua: 15)



5387- Amr b. Meymün (r.a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Muhammed’in ashabı bana Rasûlullah (s.a.v)’in: “Cimrilikt en, korkaklıktan, kalbin fitnesind en ve kabir azabından Allah’a sığındığını anlattılar.” (Buhârî, Deavat: 36; Müslim, Zikir Dua: 15)



5388- Amr b. Meymün (r.a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) Allah’a sığınırdı. (Bu hadis mürseldir.) (Buhârî, Deavat: 36; Müslim, Zikir Dua: 15)



27- ZİNADAN ALLAH’A SIĞINMAK



5389- Şekel b. Humeyd (r.a) babasından rivâyet ederek şöyle demiştir: “Ey Allah'ın Rasûlü! Bana faydalana cağım bir dua öğret” dedim. O da: “Allah’ım! Kulağımın, gözümün, dilimin, kalbimin ve şehvetimin şerrinden Sana sığınırım de” buyurdu. (Tirmizî, Dua: 75; Ebû Davud, Salat: 367)



28- KÜFÜR ŞERRİNDEN ALLAH’A SIĞINMAK



5390- Ebu Said el Hudrî (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Küfürden, fakirlikt en Sana sığınırım.” Bir adam: “Küfürle fakirliği denk mi tutuyorsu n?” dedi. Rasûlullah (s.a.v)’de: “Evet” buyurdula r. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)



29- SAPIKLIKT AN (DALALETTE N) ALLAH’A SIĞINMAK



5391- Ümmü Seleme (r.anha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) evinden çıkarken şöyle dua ederdi: “Bismillah Rabbim! Ayağımın kaymasından, sapıklıktan, zulmetmek ten ve zulme uğramaktan, cahillikt en ve cahillikl e itham olunmakta n Sana sığınırım.” (Tirmizî, Dua: 33; İbn Mâce, Dua: 18)



30- DÜŞMANIN GALİB GELMESİNDEN ALLAH’A SIĞINMAK



5392- Abdullah b. Amr b. Âs (r.a)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şu sözlerle dua ederdi: “Allah’ım her türlü borç sıkıntısından, düşmanın galib gelmesind en ve düşmanların sevinmesi nden Sana sığınırım.” (Müsned: 6329)



31- DÜŞMANLARIN SEVİNMESİNDEN DE ALLAH’A SIĞINILIR



5393- Abdullah b. Amr (r.a)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şu kelimeler le Allah’a dua ederdi: “Allah’ım! Düşmanın galib gelmesind en ve düşmanların sevinmesi nden Sana sığınırım.” (Müsned: 6329)



32- AŞIRI İHTİYARLIKTAN ALLAH’A SIĞINMAK



5394- Osman b. Ebil-l Âs (r.a)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şu dualarla dua ederdi: “Allah’ım! Tembellik ten, aşırı ihtiyarlıktan, korkaklıktan, acizlikte n, hayatın ve ölümün fitneleri nden Sana sığınırım.” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)



5395- Amr b. Şuayb (r.a) babasından ve dedesinde n rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)’den işittim şöyle diyordu: “Allah’ım! tembellik ten, aşırı ihtiyarlıktan, borçtan, günaha girmekten Sana sığınırım. Mesih Deccal’in şerrinden Sana sığınırım. Kabir azabından Sana sığınırım, Cehennem azabından Sana sığınırım.” (Müsned: 6446)



33- KÖTÜ KADERDEN ALLAH’A SIĞINMAK



5396- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şu üç şeyden Allah’a sığınırdı: “Sapıklığın aşağılığına düşmekten, düşmanların sevinmesi nden, kötü kaderden ve belanın sıkıntısından Sana sığınırım.” Süfyan der ki: Burada üçü geçen dua konusunun dördüncüsünü ezberleye medim. (Buhârî, Deavat: 56; Müslim, Zikir Dua: 16)



34- SAPIKLIĞIN AŞAĞILIĞINDAN ALLAH’A SIĞINMAK



5397- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v): “Kötü kaderden, düşmanların sevinmele rinden, sapıklığın aşağılığından ve belanın sıkıntısından Allah’a sığınırdı.” (Buhârî, Deavat: 56; Müslim, Dua Zikir: 16)



35- DELİLİKTEN DE ALLAH’A SIĞINILIR



5398- Enes (r.a)’ten rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Delilikte n, cüzzam hastalığından, alaca hastalığından ve her türlü kötü hastalıktan Sana sığınırım.” (Ebû Davud, Salat: 367; Müsned: 12534)



36- İNSAN CİNLERİN GÖZ DEĞMESİNDEN SIĞINMAK



5399- Ebu Said (r.a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) “İnsanların ve cinlerin nazarından (Göz değmesinden) Allah’a sığınırdı. Felâk ve Nâs sûreleri indirilin ce diğer sığınma dualarını terk edip bu ikisini okumaya başladı.” (Tirmizî, Tıb: 16; İbn Mâce, Tıb: 34)



37- YAŞLILIĞIN ŞERRİNDEN ALLAH’A SIĞINMAK



5400- Enes (r.a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şu sözlerle Allah’a sığınırdı: “Allah’ım! Tembellik ten, düşkün ihtiyarlıktan, korkaklıktan, cimrilikt en, yaşlılığın kötü durumlarından, Deccal fitnesind en ve kabir azabından Sana sığınırım.” (Müslim, Zikir Dua: 15; Tirmizî, Dua: 71)



38- KÖTÜ ÖMÜR SÜRMEKTEN ALLAH’A SIĞINMAK



5401- Mus’ab b. Sa’d (r.a), babasından nakledere k şöyle demiştir: Babam Rasûlullah (s.a.v)’in sığındığı beş şeyi bize öğretirdi ve şöyle derdi: “Allah’ım! Cimrilikt en Sana sığınırım, korkaklıktan Sana sığınırım, ömrün son anlarındaki fena hallerind en Sana sığınırım ve kabir azabından da Sana sığınırım.” (Buhârî, Deavat: 37; Müslim, Zikir Dua: 18)



39- KÖTÜ BİR HAYAT SÜRMEKTEN ALLAH’A SIĞINMAK



5402- Amr b. Meymün (r.a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Ömer ile birlikte haccetmiştim. Müzdelifede ondan şu hadisi işittim: Dikkat et Rasûlullah (s.a.v) şu beş şeyden Allah’a sığınırdı: “Allah’ım! Cimrilikt en Sana sığınırım, korkaklıktan Sana sığınırım, kötü bir hayat sürmekten Sana sığınırım, kalbin fitnesind en Sana sığınırım ve kabir azabından da Sana sığınırım.” (Buhârî, Deavat: 37; Müslim, Zikir Dua: 18)



40- DOĞRU YOLA GİRDİKTEN SONRA KÖTÜ YOLA DÜŞMEKTEN ALLAH’A SIĞINMAK



5403- Abdullah b. Sercis (r.a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) yolculuğa çıkarken şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Yolculuğun yorgunluk ve sıkıntılarından, kötü bir şekilde dönmekten; iyi durum ve hallerden kötü hallere ve durumlara düşmekten, mazlumun bedduasından, mal ve aileye gelecek kötü görüntülerden de Sana sığınırım.” (İbn Mâce, Dua: 20; Tirmizî, Deavat: 42)



5404- Abdullah b. Sercis (r.a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) yolculuğa çıkarken şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Yolculuğun yorgunluk ve sıkıntılarından, kötü bir şekilde dönmekten; iyi durum ve hallerden kötü hallere ve durumlara düşmekten, mazlumun bedduasından, mal ve aileye gelecek kötü görüntülerden de Sana sığınırım.” (İbn Mâce, Dua: 20; Tirmizî, Deavat: 42)



41- MAZLUMUN BEDDUASIN DAN SIĞINMAK



5405- Abdullah b. Sercis (r.a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) yolculuğa çıkarken şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Yolculuğun yorgunluk ve sıkıntılarından, kötü bir şekilde dönmekten; iyi durum ve hallerden kötü hallere ve durumlara düşmekten, mazlumun bedduasından, mal ve aileye gelecek kötü görüntülerden de Sana sığınırım.” (İbn Mâce, Dua: 20; Tirmizî, Deavat: 42)



42- ÜZÜNTÜLÜ HALLERE DÜŞMEKTEN SIĞINMAK



5406- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) yolculuğa çıkacağında binite bindi parmağını kaldırdı ve şöyle dedi -Şu’be de parmağını kaldırarak tarif etti- “Allah’ım! Yolculukt a tek yoldaş Sensin aile ve malı emanet edecek tek vekil sensin. Allah’ım! Yolculuğun yorgunluk larından ve sıkıntılı hallerind en ve kötü sonuçlarla dönmekten Sana sığınırım.” (Tirmizî, Deavat: 42)



43- KÖTÜ KOMŞUDAN ALLAH’A SIĞINMAK



5407- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Yakınınızdaki kötü komşudan Allah’a sığının. Yolculukt aki ve çöldeki komşuluk devamlı değildir değişkendir.” (Müsned: 8197)



44- İNSANLARIN ZULÜMLERİNDEN ALLAH’A SIĞINMAK



5408- Enes b. Malik (r.a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) Ebu Talha’ya bana hizmet edecek gençlerden birini bana bul dedi. Ebu Talha’da beni binitinin arkasına alarak Rasûlullah (s.a.v)’e götürdü. Rasûlullah (s.a.v)’e hizmet ediyordum . Her konakladığı yerde çoğunlukla şu duasını işitiyorum: “Allah’ım! İhtiyarlıktan, üzüntüden, acizlikte n, tembellik ten, cimrilikt en, korkaklıktan, borç sıkıntısından ve insanların yapacakla rı her türlü haksızlıklardan Sana sığınırım.” (Müslim, Zikir Dua: 15; Tirmizî, Deavat: 71)



45- DECCAL FİTNESİNDEN ALLAH’A SIĞINMAK



5409- Âişe (r.anha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) “Kabir azâbından, Deccal fitnesind en Allah’a sığınırdı ve şüphesiz kabirleri nizde sorguya çekileceksiniz” derdi. (Tirmizî, Deavat: 77; İbn Mâce, Dua: 3)



46- CEHENNEM AZABINDAN VE MESİH DECCALDEN ALLAH’A SIĞINMAK



5410- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Cehennem azabından Sana sığınırım, kabir azabından Sana sığınırım. Mesih deccalin şerrinden Sana sığınırım. Hayatın ve ölümün fitneleri nden Sana sığınırım.” (İbn Mâce, Dua: 3; Tirmizî, Deavat: 77)



5411- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Kabir azabından, Cehennem azabından Sana sığınırım. Hayatın ve ölümün fitneleri nden Sana sığınırım. Mesih Deccal’in şerrinden de Sana sığınırım.” (İbn Mâce, Dua: 3; Tirmizî, Deavat: 77)



47- İNSAN ŞEYTANLARININ ŞERRİNDEN ALLAH’A SIĞINMAK



5412- Ebu Zer (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Mescide girdim Rasûlullah (s.a.v) orada idi yanına varıp oturunca: “Ey Ebu Zer! İnsan ve cin şeytanlarının şerrinden Allah’a sığın” buyurdu. Ben de: “İnsanların da şeytanı olur mu?” dedim. “Evet” buyurdu. (Müsned: 20566)



48- HAYATIN FİTNELERİNDEN ALLAH’A SIĞINMAK



5413- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: “Kabir azabından Allah’a sığının, hayat ve ölümün fitnesind en Allah’a sığının, Mesih Deccalin fitnesind en Allah’a sığının” buyurdu. (İbn Mâce, Dua: 3; Tirmizî, Deavat: 77)



5414- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) beş şeyden Allah’a sığınırdı ve şöyle derdi: “Kabir azabından Allah’a sığının, Cehennem azabından Allah’a sığının, hayatın ve ölümün fitneleri nden Allah’a sığının, Mesih Deccal’in şerrinden de Allah’a sığının.” (İbn Mâce, Dua: 3; Tirmizî, Deavat: 77)



5415- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)’den işittim şöyle diyordu: “Kim bana itaat ederse Allah’a itaat etmiş olur. Kim de bana isyan ederse Allah’a isyan etmiş olur.” Rasûlullah (s.a.v) “Kabir azabından Allah’a sığınırdı. Cehennem azabından Allah’a sığınırdı. Hayatın ve ölümün fitneleri nden ve Mesih Deccalin fitnesind en Allah’a sığınırdı.” (İbn Mâce, Dua: 3; Tirmizî, Deavat: 77)



5416- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: “Beş şeyden Allah’a sığınınız. Cehennem azabından, kabir azabından, hayatın fitneleri nden, ölümün fitneleri nden ve Mesih Deccal’in fitnesind en.” (İbn Mâce, Dua: 3; Tirmizî, Deavat: 77)



49- ÖLÜMÜN FİTNELERİNDEN ALLAH’A SIĞINMAK



5417- İbn Abbas (r.a)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) Kur’an’dan bir sûre öğretir gibi şu duayı öğretirdi: “Şöyle deyiniz derdi: “Allah’ım! Cehennem azabından, kabir azabından, Mesih Deccal fitnesind en, hayatın ve ölümün fitneleri nden Sana sığınırım.” (İbn Mâce, Dua: 3; Tirmizî, Deavat: 77)



5418- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Allah’ın azabından, hayatın ve ölümün fitneleri nden, kabir azabından ve Mesih Deccal’in fitnesind en Allah’a sığınınız.” (İbn Mâce, Dua: 3; Tirmizî, Deavat: 77)



50- KABİR AZABINDAN ALLAH’A SIĞINMAK



5419- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Cehennem azabından Sana sığınırım, kabir azabından Sana sığınırım, Mesih Deccal’in fitnesind en Sana sığınırım, hayatın ve ölümün fitneleri nden Sana sığınırım.” (İbn Mâce, Dua: 3; Tirmizî, Deavat: 77)



51- KABİR FİTNESİNDEN ALLAH’A SIĞINMAK



5420- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)’den işittim şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Kabir fitnesind en Sana sığınırım, Deccal fitnesind en Sana sığınırım, hayatın ve ölümün fitneleri nden Sana sığınırım.” (İbn Mâce, Dua: 3; Tirmizî, Deavat: 77)



52- ALLAH’IN AZABINDAN ALLAH’A SIĞINMAK



5421- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: “Allah’ın azabından Allah’a sığınınız, kabir azabından Allah’a sığınınız, hayatın ve ölümün fitneleri nden Allah’a sığınınız, Mesih Deccal’in fitnesind en Allah’a sığınınız.” (İbn Mâce, Dua: 3; Tirmizî, Deavat: 77)



53- CEHENNEM AZABINDAN ALLAH’A SIĞINMAK



5422- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v): “Cehennem azâbından, kabir azabından ve Mesih Deccal’in şerrinden Allah’a sığınırdı.” (İbn Mâce, Dua: 3; Tirmizî, Deavat: 77)



54- CEHENNEM ATEŞİNDEN ALLAH’A SIĞINMAK



5423- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Ateş azabından Allah’a sığınınız, Kabir azabından Allah’a sığınınız, hayatın ve ölümün fitneleri nden Allah’a sığınınız ve Mesih Deccal’in şerrinden de Allah’a sığınınız.” (İbn Mâce, Dua: 3; Tirmizî, Deavat: 77)



55- KIZGIN ATEŞTEN ALLAH’A SIĞINMAK



5424- Âişe (r.anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Cebrail, Mikail ve İsrafil’in Rabbi olan Allah’ım kızgın ateşten ve kabir azabından Sana sığınırım.” (Müsned: 23188)



5425- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ebu’l Kasım (s.a.v)’den işittim şöyle dua ediyordu: “Allah’ım! Kabir fitnesind en, Deccal’in fitnesind en, hayatın ve ölümün fitneleri nden ve Cehennemi n kızgın ateşinden Sana sığınırım.” (Buhârî, Cenaiz: 88; Müsned: 7531)



5426- Enes b. Malik (r.a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Üç defa Cenneti isteyen kimseye Cennet: Allah’ım onu Cennete koy der. Kim de üç defa ateşten Allah’a sığınırsa, ateş onun için Allah’ım onu ateşten koru der.” (Tirmizî, Sıfatü’l Cenne: 26; İbn Mâce, Zühd: 39)



56- KİŞİ YAPTIĞI ŞEYLERİN ŞERRİNDEN DE ALLAH’A SIĞINIR



5427- Şeddat b. Evs (r.a)’ten rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: “İstiğfar etmenin en değerlisi kulun: Allah’ım Sensin benim Rabbim, Senden başka gerçek ilâh yok beni sen yarattın. Ben de Senin kulumun. Ben gücüm yettiğince Sana verdiğim sözüm ve Senin vaadin üzereyim. Yaptıklarımın şerrinden Sana sığınırım, işte verdiğin nimetleri nle Senin huzurunda yım. Günahımla Senin huzurunda yım. Beni affet çünkü günahları ancak Sen affedersi n” demesidir . Sabah kalkınca samimi olarak ve gerçek biçimde Allah’a inanarak kim bunu söylerse ve o gün de ölürse Cennete girer. Kim de akşam olunca samimi olarak ve gerçek biçimde Allah’a inanarak bunu söylerse Cennete girer. (Buhârî, Deavat: 13; Tirmizî, Deavat: 15)



57- KİŞİNİN YAPTIĞI VE YAPMADIĞI ŞEYLERİN ŞERRİNDEN ALLAH’A SIĞINMASI



5428- İbn Yesaf (r.a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)’in hanımı Âişe’ye: “Rasûlullah (s.a.v) vefatından önce en çok hangi duayı yapardı?” diye sordum. O da: Daha çok şu duayı yapardı dedi: “Allah’ım! Yaptıklarımın ve yapmadıklarımın şerrinden Sana sığınırım.” (Müslim, Zikir Dua: 18; Ebû Davud, Salat: 367)



5429- İbn Yesaf (r.a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Âişe’ye “Rasûlullah (s.a.v)’in en çok yaptığı dua hangisiyd i?” diye soruldu. O da: Çoğunlukla şu duayı yapardı dedi: “Allah’ım! Yaptıklarımın şerrinden ve yapmadıklarımın şerrinden Sana sığınırım?” (Müslim, Zikir Dua: 18; Ebû Davud, Salat: 367)



5430- Ferve b. Nevfel (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Mü’minlerin annesi Âişe’ye Rasûlullah (s.a.v)’in yaptığı dualardan sordum, o da şöyle dedi: “Allah’ım! Yaptıklarımın şerrinden ve yapmadıklarımın şerrinden Sana sığınırım.” (Müslim, Zikir Dua: 18; Ebû Davud, Salat: 367)



5431- Âişe (r.anha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Yaptıklarımın ve yapmadıklarımın şerrinden Sana sığınırım.” (Müslim, Zikir Dua: 18; Ebû Davud, Salat: 367)



58- KİŞİ TERKETTİĞİ ŞEYLERİN ŞERRİNDEN ALLAH’A SIĞINIR



5432- Ferve b. Nevfel (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Âişe’ye Rasûlullah (s.a.v) hangi duayı yapardı diye sordum o da şöyle dedi: Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Yaptığım şeylerin şerrinden ve yapmadıklarımın şerrinden Sana sığınırım.” (Müslim, Zikir Dua: 18; Ebû Davud, Salat: 367)



5433- Ferve b. Nevfel (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Âişe’ye Rasûlullah (s.a.v) hangi duayı yapardı? diye sordum. O da şöyle dedi: Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Yaptığım şeylerin şerrinden ve yapmadıklarımın şerrinden Sana sığınırım.” (Müslim, Zikir Dua: 18; Ebû Davud, Salat: 367)



59- YERE BATMAKTAN ALLAH’A SIĞINMAK



5434- İbn Ömer (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)’den işittim şöyle diyordu: “Allah’ım! Yerin dibine batırılmaktan Sana sığınırım.” Cübeyr diyor ki: Uğtale = Yerin dibine batmak demektir. Ubâde diyor ki: Bu söz Peygamber (s.a.v)’in sözü mü yoksa Cübeyr’in sözümü bilmiyoru m. (Müsned: 4554)



5435- İbn Ömer (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! -Ravi duasını aktardı ve sonunda şöyle dedi- “Yerin altına çekilip yerle bir olmaktan Allah’a sığınırım.” (Müsned: 4554)



60- YÜKSEKTEN DÜŞMEK VE ENKAZ ALTINDA KALMAKTAN ALLAH’A SIĞINMAK



5436- Ebu’l Yesar (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Yüksekten düşmekten, yıkıntı altında kalmaktan, suda boğulmaktan, yangından Sana sığınırım. Son nefesimde şeytanın gelip beni aldatmasından senin yolunda savaşırken düşmandan kaçarken ölmekten ve zehirli hayvanların sokarak öldürmelerinden Sana sığınırım.” (Ebû Davud, Salat: 367; Müsned: 14975)



5437- Ebu’l Yesar (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! İhtiyarlığın düşkünlüğünden, yüksek yerden düşmekten, yıkıntı altında kalmaktan, gam ve kederden, yangından, suda boğulmaktan Sana sığınırım. Ölüm anında şeytanın gelip beni aldatmasından, Senin yolunda savaşırken düşmandan kaçarken öldürülmekten ve zehirli hayvanların sokmasıyla ölmekten Sana sığınırım.” (Ebû Davud, Salat: 367; Müsned: 14975)



5438- Ebu’l Esved es Sülemî (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Yıkıntı altında kalmaktan Sana sığınırım, yüksek yerden düşmekten Sana sığınırım. Suda boğulmaktan ve yangından Sana sığınırım. Ölüm anında şeytanın gelip beni aldatmasından. Senin yolunda savaşırken düşmandan kaçarken öldürülmekten ve zehirli hayvanların sokmasıyla öldürülmekten Sana sığınırım.” (Ebû Davud, Salat: 367; Müsned: 14975)



61- ALLAH’IN GAZABINDA N RIZASINA SIĞINMAK



5439- Âişe (r.anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir gece yatağımda Rasûlullah (s.a.v)’i aradım bulamayınca elimi yatağın başucundan çıkarıp dokundum, elim ayaklarının altına dokundu meğer ki secde de imiş secde de şöyle dua ediyordu: “Azabından affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım. Senden Sana sığınırım” (Ebû Davud, Salat: 152; Tirmizî, Deavat: 73)



62- KIYAMET GÜNÜ YERİN DARLIĞINDAN ALLAH’A SIĞINMAK



5440- Asım b. Humeyd (r.a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Âişe’ye: “Rasûlullah (s.a.v) gece namazına ne ile başlardı?” diye sordum. O da şöyle dedi: “Bana hiç kimsenin sormadığı bir şeyi sordun: “Rasûlullah (s.a.v) on kere tekbir getirir, on kere tesbihte bulunur, on kere istiğfar eder ve şöyle duasına devam ederdi: Allah’ım! Beni bağışla, bana hidayet ver, beni rızıklandır, bana afiyet ver der ve kıyamet gününde yerin darlığından da Allah’a sığınırdı.” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)



63- KABUL OLUNMAYAN DUADAN ALLAH’A SIĞINMAK



5441- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Faydasız ilimden, korkmayan kalbten, doymayan aç gözlü nefisten ve kabul olunmayan duadan Sana sığınırım.” (İbn Mâce, Dua: 3; Ebû Davud, Salat: 367)



5442- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Faydasız ilimden, korkmayan kalbten, doymayan aç gözlü nefisten ve kabul olunmayan duadan Sana sığınırım.” (İbn Mâce, Dua: 3; Ebû Davud, Salat: 367)



64- KABUL EDİLMEYEN DUADAN ALLAH’A SIĞINMAK



5443- Abdullah b. Haris (r.a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Zeyd b. Erkam’a: “Rasûlullah (s.a.v)’den duyduğun bir şeyleri söyle” denildiğinde şöyle dedi. Size Rasûlullah (s.a.v)’in söylediğinden başka bir şey söylemiyorum. O bize şöyle dua etmemizi emrederdi: “Allah’ım! Acizlikte n, tembellik ten, cimrilikt en, korkaklıktan, ihtiyarlığın bunaklığından, kabir azabından Sana sığınırım. Allah’ım! Nefsime takva bilinci -Sana karşı sorumlulu k bilinci- ver, nefsimi günahlardan temizle. Sen temizleye nlerin en hayırlısısın sen o nefsin dostu ve mevlasısın. Allah’ım! Doymayan aç gözlü nefisten, korkmayan kalbten, faydasız ilimden ve kabul olunmayan duadan Sana sığınırım.” (Buhârî, Deavat: 38; Müslim, Zikir Dua: 18)



5444- Ümmü Seleme (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) evinden çıkacağında şöyle dua ederdi: “Bismillah Rabbim ayağımın kaymasından, Sapıtmaktan, zulmetmek ten ve zulme uğramaktan, cahillik etmekten ve cahillikl e itham olunmakta n Sana sığınırım.” (Ebû Davud, Edeb: 112; Tirmizî, Deavat: 35)



---------------------

17- KİTAB-ÜL İSTİSKA (YAĞMUR DUASI BÖLÜMLERİ) 1



1- İMAM YAĞMUR DUASINA NE ZAMAN ÇIKAR?. 1



2- YAĞMUR DUASI İÇİN İMAMIN MİHRABA GEÇMESİ 1



3- YAĞMUR DUASINA ÇIKAN İMAM İÇİN MÜSTEHAP OLANLAR.. 1



4- YAĞMUR DUASINDA İMAM MİNBERE OTURUR MU?. 2



5- YAĞMUR DUASI ESNASINDA İMAM SIRTINI CEMAATE DÖNER.. 2



6- ELBİSELER YAĞMUR DUASINDA TERS ÇEVRİLİR Mİ?. 2



7- ELBİSELER NE ZAMAN TERS ÇEVRİLİR?. 2



8- YAĞMUR DUASI ESNASINDA ELLER, KALDIRILA RAK DUA EDİLİR.. 2



9- YAĞMUR DUASINDA ELLER NASIL KALDIRILA RAK DUA EDİLİR?. 2



10- YAĞMUR İSTEME DUASI 3



11- DUADAN SONRA NAMAZ KILMAK.. 3



12- YAĞMUR DUASI NAMAZI KAÇ REKATTIR. . 3



13- YAĞMUR DUASINDA KILINAN NAMAZ NASIL KILINIR?. 4



14- İSTİSKA NAMAZINDA SESLİ Mİ OKUNUR?. 4



15- YAĞMUR YAĞARKEN NE DEMELİ?. 4



16- YILDIZLAR DAN BİR ŞEY BEKLENİR Mİ?. 4



17- YAĞMUR ZARAR VERİRSE DURMASI İÇİN DUA EDİLİR.. 4



18- YAĞMURLARIN KESİLMESİ İÇİN DUA EDERKEN DE ELLER KALDIRILI R MI?. 5







17- KİTAB-ÜL İSTİSKA (YAĞMUR DUASI BÖLÜMLERİ)



1- İMAM YAĞMUR DUASINA NE ZAMAN ÇIKAR?



1487- Enes b. Malik (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Peygamber (s.a.v)’e bir adam gelerek: Ey Allah’ın Rasûlü! hayvanlar mahvoldu, yollar kesildi, Allah’a dua et dedi. Rasûlullah (s.a.v)’de dua etti ve o cumadan öteki cumaya kadar yağmur yağdı. Bu sefer bir adam daha gelerek: Ey Allah’ın Rasûlü! aşırı yağmur yağmasından dolayı evler yıkıldı, yollar yürünemeyecek duruma geldi, hayvanlar mahvoldu diye yakındı. Bu sefer Peygamber (s.a.v) şöyle dua etti: “Allah’ım! Bu yağmuru dağların başına, tepelere ve vadilere ormanlara götür. Elbisenin çıktığı gibi yağmuru da Medine’nin başından al götür.” (Müslim, İstiska: 1; Ebû Davud, Salat: 260)



2- YAĞMUR DUASI İÇİN İMAMIN MİHRABA GEÇMESİ



1488- Ezanın okunma şeklini rüyasında gören Abdullah b. Zeyd (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s.a.v) yağmur duası için mescide çıktı, kıbleye döndü, elbisesin i ters çevirdi ve iki rekat namaz kıldı.” (Buhârî, İstiska: 1)



3- YAĞMUR DUASINA ÇIKAN İMAM İÇİN MÜSTEHAP OLANLAR



1489- Hişam b. İshak b. Abdullah b. Kinane (r.a), babasından nakledere k şöyle diyor: Filan kimse beni, Rasûlullah (s.a.v)’in yağmur duası namazı hakkında bilgi edinmem için İbn Abbas’a göndermişti. O da şu bilgileri verdi. Rasûlullah (s.a.v) yalvarara k, alçak gönüllü, üstü başı perişan vaziyette yağmur duasına çıktı. Hutbesi sizin yaptığınız bu hutbe gibi değildi. Hutbeden sonra iki rekat namaz kıldırdı. (Tirmizî, Sefer: 395; Müslim, İstiska: 1)



1490- Abdullah b. Zeyd (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) yağmur duası için çıkarken üzerinde desenli siyah bir elbisesi vardı. (Ebû Davud, Salat: 258; Muvatta', İstiska: 1)



4- YAĞMUR DUASINDA İMAM MİNBERE OTURUR MU?



1491- Hişam b. İshak b. Abdullah b. Kinane (r.a), babasından naklediyo r ve diyor ki: İbn Abbas’a Rasûlullah (s.a.v)’in yağmur duası için nasıl namaz kıldığını sordum. Şöyle cevap verdi: “Rasûlullah (s.a.v)’in yağmur duasına çıkarken üstü başı perişan bir vaziyette, alçak gönüllü, yalvarara k çıkar minbere oturur ve hutbe okurdu, fakat bu hutbesi sizin hutbeniz gibi değildi. Onun hutbesi dua, yalvarış ve tekbir getirmekt en ibaretti, namazı da bayram namazı gibi iki rekat olarak kılardı.” (Tirmizî, Sefer: 395; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 153)



5- YAĞMUR DUASI ESNASINDA İMAM SIRTINI CEMAATE DÖNER



1492- Abbad b. Temim (r.a)’e amcası şunları anlattı: “Rasûlullah (s.a.v) ile birlikte yağmur duasına çıkmıştım. Rasûlullah (s.a.v) elbisesin i ters çevirdi. Arkasını da cemaate dönerek dua etti. Sonra iki rekat namaz kıldı ve namazında sesli okudu.” (İbn Mâce, İkametü’s Salat: 153; Ebû Davud, Salat: 258)



6- ELBİSELER YAĞMUR DUASINDA TERS ÇEVRİLİR Mİ?



1493- Abbad b. Temim (r.a), amcasından naklediyo r: “Peygamber (s.a.v) yağmur duası için çıkmıştı ve iki rekat namaz kıldı ve elbisesin i de ters çevirdi.” (İbn Mâce, İkametü’s Salat: 153; Ebû Davud, Salat: 258)



7- ELBİSELER NE ZAMAN TERS ÇEVRİLİR?



1494- Abdullah b. Zeyd (r.a) şöyle demiştir: “Rasûlullah (s.a.v) yağmur duası için çıkmıştı. Kıbleye yöneldiğinde elbisesin i ters çevirmişti.” (Buhârî, İstiska: 1; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 153)



8- YAĞMUR DUASI ESNASINDA ELLER, KALDIRILA RAK DUA EDİLİR



1495- Abbad b. Temim (r.a), amcasından naklediyo r: “Rasûlullah (s.a.v)’i yağmur duasında gördüm, kıbleye döndü elbisesin i ters çevirdi ve ellerini kaldırarak dua etti.” (Ebû Davud, Salat: 257; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 153)



9- YAĞMUR DUASINDA ELLER NASIL KALDIRILA RAK DUA EDİLİR?



1496- Enes (r.a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s.a.v) yağmur duası dışında hiçbir duada ellerini kaldırmazdı. Burada da koltuklarının beyazlığı görünecek şekilde kaldırdı.” (Buhârî, İstiska: 21; Dârimi, Salat: 189)



1497- Âb-ıl Lahm (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ben Rasûlullah (s.a.v)’i Ahcar-üz Zeyd denilen yerde ellerini kaldırmış durumda yağmur duası yaptığını gördüm.” (Buhârî, İstiska: 21; Dârimi, Salat: 189)



1498- Enes b. Malik (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Cuma günü mescidde idik, Rasûlullah (s.a.v)’de hutbe okuyordu. Bir adam kalkarak şöyle dedi: “Ey Allah’ın Rasûlü! yollarda hareket kalmadı, kimse gelip gitmiyor, hayvanlarımız helak oldu, memlekett e kuraklık baş gösterdi, yağmur yağdırması için Allah’a dua et.” Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v) ellerini yüzü hizasına kadar kaldırarak şöyle dua etti: “Allah’ım, bize yağmur ver” Allah’a yemin olsun ki; daha Peygamber (s.a.v), minberden inmeden bol yağmura kavuştuk, o günden diğer Cumaya kadar yağmur yağmıştı. Ertesi Cuma bir adam daha kalktı -o adam mıydı bilmiyoru m- Ey Allah’ın Rasûlü! yollardan sular dolayısı ile yürünmüyor, mallarımız çok sudan dolayı mahvoldu. Yağmuru durdurması için Allah’a dua et dedi. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v): “Allah’ım, bizim üzerimize değil çevremize gönder, dağlara, ormanlara yağdır” buyurdu. Enes diyor ki: Allah’a yemin olsun ki Rasûlullah (s.a.v) böyle dua eder etmez bulutlar parçalandı ve bulut görünmez oldu. (Muvatta', İstiska: 1; Ebû Davud, Salat: 260)



10- YAĞMUR İSTEME DUASI



1499- Enes b. Malik (r.a)’ten rivâyete göre, Peygamber (s.a.v): “Allah’ım, bize yağmur ver” diye dua etti. (Müslim, İstiska: 2; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 154)



1500- Enes (r.a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) Cuma günü hutbe okurken bir kısım kimseler kalkıp şöyle bağırdılar. Ey Allah’ın Peygamber i! yağmurlar kesildi, hayvanlar helak oldu, bize yağmur vermesi için Allah’a dua et. Bunun üzerine Peygamber imiz (s.a.v): “Allah’ım bize yağmur ver. Allah’ım bize yağmur ver” diye dua etti. Enes diyor ki: Allah’a yemin ederim ki gökyüzünde hiçbir bulut yok iken bir bulut meydana geldi, etrafa dağılarak çoğaldı ve ondan yağmur yağdı. Rasûlullah (s.a.v) minberden inerek Cuma namazını kıldırdı ve insanlar dağıldılar, yağmur ertesi cumaya kadar devam etti. Ertesi Cuma Peygamber (s.a.v) tekrar hutbeye çıktığında bir kısım kimseler bağırarak: “Ey Allah’ın Peygamber i! binalar yıkıldı, yollar yağmurdan geçilmez oldu. Allah’a dua et de yağmuru kessin” dediler. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v) tebessüm ederek şöyle dua etti: “Allah’ım bize değil çevremize ver” Medine’ye yağmur yağışı kesildi ve çevreye yağıyor, Medine’ye bir damla bile düşmüyordu. Medine ortada bir daire gibi kalmış çevreye yağıyordu. (Buhârî, İstiska: 5; Muvatta', İstiska: 2)



1501- Enes b. Malik (r.a) anlatıyor: Rasûlullah (s.a.v) Mescidde ayakta hutbe okurken bir adam geldi. Rasûlullah (s.a.v)’e yönelerek ayakta şöyle dedi: “Ey Allah’ın Rasûlü! kuraklıktan hayvanlarımız helak oldu, yollarda hareket kalmadı, kimse gelip gitmiyor, yağmur vermesi için Allah’a dua et. Rasûlullah (s.a.v) ellerini kaldırarak şöyle devam etti: “Allah’ım! bize hayırlı yağmurlar ver. Allah’ım, bize hayırlı yağmurlar ver.” Enes diyor ki: Allah’a yemin olsun ki gökyüzünde ne bir bulut ne de buluttan bir parça vardı. Sel’ dağı ile aramızda hiçbir ev yoktu ki bulutları görmemize engel olsun. Semada kalkan gibi bulutlar meydana geldi, tam ortalanınca etrafa dağıldılar ve yağmaya başladı. Enes diyor ki: Allah’a yemin olsun ki bir hafta boyu güneşi göremedik.



Ertesi Cuma mescidin aynı kapısından bir adam girdi, Rasûlullah (s.a.v) ayakta hutbe okuyordu o kimse ayakta Peygamber e dönerek: “Ey Allah’ın Rasûlü! salat ve selâm senin üzerine olsun, iş sana düşüyor. Mallarımız helak oldu, yollar sulardan yürünmez oldu, yağmuru kesmesi için Allah’a dua et” dedi.



Rasûlullah (s.a.v) elini kaldırdı ve şöyle dua etti: “Allah’ım bize değil çevremize ver. Allah’ım bu yağmuru dağlara, tepelere, vadilere ve ormanlara ver.” Enes diyor ki: Bulutlar hemen dağıldı mescidden çıkıp güneşte yürüdük. Şerik diyor ki: Enes’e sordum, “O adam önceki yağmur isteyen adam mıydı?” O da: “Hayır” diye cevap verdi. (Muvatta', İstiska: 2; Ebû Davud, Salat: 260)



11- DUADAN SONRA NAMAZ KILMAK



1502- Rasûlullah (s.a.v)’in ashabından Abbad b. Temim (r.a), amcasından amcasından ajbajnbaa naklediyo r ve diyor ki: Rasûlullah (s.a.v) bir gün yağmur duasına çıktı, insanlara sırtını dönmüş (bir vaziyette) yüzü kıbleye doğru idi, elbisesin i ters giymiş vaziyette dua etti sonra iki rekat namaz kıldı. Ravilerde n İbn ebî Zi’b: “Her iki rekatte de zammı sûre okudu” dedi. (Ebû Davud, Salat: 259; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 153)



12- YAĞMUR DUASI NAMAZI KAÇ REKATTIR



1503- Abdullah b. Zeyd (r.a)’ten rivâyete göre: “Peygamber (s.a.v) yağmur duası için çıktı, kıbleye yönelerek iki rekat namaz kıldı.” (Buhârî, İstiska: 1; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 153)



13- YAĞMUR DUASINDA KILINAN NAMAZ NASIL KILINIR?



1504- Hişam b. İshak b. Abdullah b. Kinane (r.a), babasından nakledere k şöyle diyor: Valilerde n biri beni İbn Abbas’a yağmur duası hakkında bilgi almaya gönderdi. İbn Abbas: “Niçin kendisi sormuyor da seni gönderiyor” diyerek şöyle anlattı: “Rasûlullah (s.a.v), alçak gönüllü olarak, üstü başı perişan bir durumda, huşu içerisinde, yalvarara k yağmur duasına çıktı. Bayram namazları gibi iki rekat namaz kıldırdı. Sizin bugünkü hutbeleri niz gibi olmayan bir hutbe yaptı.” (İbn Mâce, İkametü’s Salat: 153; Tirmizî, Sefer: 395)



14- İSTİSKA NAMAZINDA SESLİ Mİ OKUNUR?



1505- Abbad b. Temim amcasından naklediyo r: “Rasûlullah (s.a.v) yağmur duası için çıkmıştı, iki rekat namaz kıldı ve okuyuşunu sesli yaptı.” (Ebû Davud, Salat: 259; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 153)



15- YAĞMUR YAĞARKEN NE DEMELİ?



1506- Aişe (r.anha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) yağmur yağdığında: “Allah’ım! Bu yağmuru bize faydalı kıl.” derdi. (Buhârî, istiska: 22; Müslim, İstiska: 2)



16- YILDIZLAR DAN BİR ŞEY BEKLENİR Mİ?



1507- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Aziz ve Celil olan Allah şöyle buyurdu: “Kullarıma verdiğim nimetlerl e bazı kullarım küfre düşerler. Onlar bu nimeti bize yıldız gönderdi derler.” (Müslim, İman: 32; Müsned: 9085)



1508- Zeyd b. Halid el Cühenî (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s.a.v) zamanında yağmur yağmıştı bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Rabbinizi n bu gece ne dediğini duymadınız mı? Kullarıma her nimet verişimde mutlaka bir gurubu o nimet yüzünden küfre girerler ve şöyle derler: Bu yağmuru bize falan yıldız gönderdi derler. Ve kafir olmuş olurlar. Ama bana inanan ve verdiğim yağmurdan dolayı bana hamd edenler işte onlar bana iman edip yıldızlarda yağmur verme gücü olmadığını ikrar edenlerdi r. Kim bize yıldız yağmur verdi derse işte o beni inkar edip yıldızın yağmur yağdırma gücü olduğuna iman eden kafir kimsedir.” (Müslim, İman: 32; Muvatta', İstiska: 2)



1509- Ebu Said el Hudrî (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Aziz ve Celil olan Allah, beş yıl yağmur yağdırmasaydı ve beş yıl sonra yağdırdığında insanlard an bir kısmı micdah yıldızı bize yağmur yağdırdı diyerek kafir olurlar.” (Dârimi, Rıkak: 49; Müsned: 10620)



17- YAĞMUR ZARAR VERİRSE DURMASI İÇİN DUA EDİLİR



1510- Enes (r.a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir yıl kuraklık olmuştu. Cuma günü bir Müslüman, Peygamber (s.a.v) giderek: “Ey Allah’ın Rasûlü! Yağmurlar yağmaz oldu, topraklar kuraklıktan yarıldı, hayvanlar mahvoldu” diye yakındı. Peygamber (s.a.v) hemen ellerini kaldırdı -gökte hiçbir bulut görmüyorduk- koltuk altlarının beyazlığını bile gördüm. Allah’tan yağmur istedi. Enes diyor ki: “Biz daha cumayı kılmadan evleri yakın olan gençler bile evlerine nasıl döneceklerini düşünmeye başladılar. Yağmur tam bir hafta boyu yağdı.” Ertesi Cuma cemaat: “Ey Allah’ın Rasûlü! çok yağmurdan dolayı evler yıkıldı binitler bile yola çıkamaz hale geldi” dediler. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v): İnsan oğlunun ne çabuk usanıp bıktığını görerek tebessüm etti ve ellerini kaldırarak şöyle dua etti: “Allah’ım, bize değil çevremize…” bunun üzerine Medine’den yağmur derhal kesildi. (Muvatta', İstiska: 2; Buhârî, İstiska: 9)



18- YAĞMURLARIN KESİLMESİ İÇİN DUA EDERKEN DE ELLER KALDIRILI R MI?



1511- Enes b. Malik (r.a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) zamanında bir sene kuraklık olmuştu. Rasûlullah (s.a.v), Cuma günü minberde hutbe okurken bir bedevi kalkarak: “Ey Allah’ın Rasûlü! mallarımız helak oldu, çoluk çocuk aç kaldılar. Allah’a dua et de yağmur yağdırsın.” Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v) ellerine kaldırdı, gök yüzünde hiçbir bulut yoktu. Canım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki daha Rasûlullah (s.a.v) ellerini indirmede n dağlar gibi bulutlar ortaya çıkıverdi. Rasûlullah (s.a.v) minberden inmeden sakalından yağmur damlalarının aktığını gördüm. O gün, ertesi gün ve ertesi Cumaya kadar yağmur yağmaya devam etti. Ertesi Cuma aynı bedevi -veya bir başkası- tekrar ayağa kalkarak: “Ey Allah’ın Rasûlü! binalar yıkıldı, mallarımız sular altında kaldı, bizim için Allah’a dua et de yağmur kesilsin” dedi. Peygamber (s.a.v) ellerini kaldırarak şöyle dua etti: “Allah’ım, bize değil çevremize…” eliyle ne tarafı işaret ediyorsa o tarafın bulutları açılıyordu. öyle oldu ki Medine bir torba gibi ortada kaldı, yağmur çevreye yağdı, vadiler sellerle dolup taştı. Etraftan gelenler bol yağmur ve bereket haberleri yle geldiler. (Buhârî, İstiska: 21; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 154)
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt