Soru Not Alma Adabı Nasıl Olmalı?

Mustafa bin Yılmaz Çevrimdışı

Mustafa bin Yılmaz

''Selef,selef ve selef...''
İslam-TR Üyesi
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve bereketuhu.

Okumayı çok sevmekteyim ve okuduğum kitablari aklıma yazmak istiyorum. Daha önce okuduğum bölümü okur kafamdam özetini birine anlatır gibi anlatırdım. Ancak bu şekilde yapmanın çok fazla faydasını göremedim. Zaman içinde unutuluyor. Bir kaç video izledim ki not almanın en önemli kural olduğu yazıyordu.

Okuyacağım kitabda artık not alarak ilerlemek ve bunları ezberlemek vs istiyorum ki konu aklıma girsin, yarın bir gün uygun ortamda anlatabilirim istiyorum. Bu konuda ilim talebesi veya ehli olan kardeşler nasıl bir metot kullanıyor?

مراد Çevrimdışı

مراد

Üye
İslam-TR Üyesi
Yusuf Kaplan Kitap Okuma Yöntemi

4 kurşun kalemle okuma tekniği olarak da bilinen ve Yusuf Kaplan tarafından geliştirilen yöntem, renklerle hafızayı tetiklemeyi amaçlıyor. Tükenmez kalem ve ispirtolu kalem gibi mürekkepli kalemlerle kitap okunmasına karşı olan Yusuf Kaplan renkli kurşun kalemleri tavsiye ediyor. Mürekkepli kalemi şiddetin simgesi olarak gören eğitimci kurşun kalemi tevazu simgesi olarak tanımlıyor.

Yeşil, kırmızı, mavi ve siyah kurşun kalem kullanılan okuma yönteminde her renk farklı bir işleve sahip. İlk olarak yeşil kurşun kalemle, okunan kitaptaki kilit kavramların altı çiziliyor. Bir sayfada yer alan ve anlamaya yardımcı olan kavramlar yeşil renkli kurşun kalemle işaretleniyor.

Kırmızı ile önemli satırların altı çiziliyor. Satırların altı çizilirken daha önemli olan kısımlar kalem bastırılarak koyu şekilde çizilmesini ve geri kalan kısmın daha hafif çizilmesini de not düşüyor.

Üçüncü aşamada mavi ile atlanmaması gereken yerler sayfa kenarlarından işaretleniyor ya da çiziliyor.

Siyah ile kitabın boş kalan sağ ve sol boşluklarına ana başlıklar çıkarılıyor. Yine siyah kurşun kalemle sayfadaki en önemli cümle sayfanın üstündeki boş alana yazılıyor. Böylece zihinde kilit kavramsal harita oluşturuluyor.

Yusuf Kaplan Kitap Okuma Yönteminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Birinci bölüm bittiğinde hemen ikinci bölüme geçilmemeli. Yeşille çizilen kilit kavramları 15-20 saniye kadar gözden geçirilmeli. Ardından kırmızıyla çizilen yerleri 10-15 dakika okuyun. Üçüncüsü alıntılanan en önemli cümleler okunmalı. Bu adımların ardından sonraki bölüme geçiliyor.

Görsel kültürle insanlar algılama yetilerini kullandıkları çağımızda yazılı kültür ikinci plana atılmış durumda. Yusuf Kaplan Okuma tekniği yazılı kültürün içinde görsel kültürü eritmeyi hedefliyor. Her sayfada bu dört renk kullanıldığında görsel bir tablo oluşturularak estetik zevk alınması da sağlanıyor.

Kurşun kalemle okuma tekniğine benzer bir okuma yöntemi üzerinde yapılan araştırma etkilerini gösteriyor. Bu araştırmada renkli kurşun kalemlerle okunan metinlerin algılanma oranı %78 iken tek renk kalem kullanılarak yapılan okumalarda bu oran %8-12 seviyesine düşüyor.

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve bereketuhu.

Okumayı çok sevmekteyim ve okuduğum kitablari aklıma yazmak istiyorum. Daha önce okuduğum bölümü okur kafamdam özetini birine anlatır gibi anlatırdım. Ancak bu şekilde yapmanın çok fazla faydasını göremedim. Zaman içinde unutuluyor. Bir kaç video izledim ki not almanın en önemli kural olduğu yazıyordu.

Okuyacağım kitabda artık not alarak ilerlemek ve bunları ezberlemek vs istiyorum ki konu aklıma girsin, yarın bir gün uygun ortamda anlatabilirim istiyorum. Bu konuda ilim talebesi veya ehli olan kardeşler nasıl bir metot kullanıyor?
Ve aleykum selamu ve rahmetullahi ve berakatuhu ahi,

Doğrusu bu konuda pek tecrübeli değilim, nitekim kendimi bildim bileli ben sadece "anlamı kavramaya" meyilliyimdir ve kim söylemiş, ne zaman söylemiş, hangi kitapta geçiyor vs hiç aklımda kalmaz. Bunun ardında "önemli olan anlamaktır" kararım vardı, ki bu sebeple beynim tüm yan detayları daha kaydetmeden siliyordu.

Benzer bir durumu insanlarla tanıştığımda da yaşarım, yeni tanıdığım birini "en az 3 kez görmeden" yolda görsem tanımam. Bunun ardındaki kararım da "muhtemelen bu kişiyi tekrar görmeyeceğim, zihnimde tutmaya gerek yok".

Kısaca, detayların "daha zihnime girmeden görmezden gelinişini" taa gençlik yıllarımdan kendim seçmişim, ve bu uzun yıllardır benimle birlikte olan bir hâl olduğu halde, ben bu hâlimi "kalbin akletmesi" konusunu anladıktan sonra fark ettim. Yani kendi seçimlerimin sonucunu yaşamışım açıkça.

Bunları anlattım, ki çoğumuzda bu veya benzer kısıtlayıcı kararlar vardır ve bunlar biraz iç gözlemle fark edilebilir. İlk iş bu tür kısıtlayıcı kararınız varsa onları tesbit edin.

İkincil olarak ise, kendimizi ikna etmemizi önerdiğim bir pozitif çerçeve var; zor görünüyor ama deneyin, belki faydasını görürsünüz:

Hani bazı insanlarda duyarız: "Bir gördüğümü bir daha unutmam", "Bir okuduğumu bir daha unutmam." vb şekilde. Fotoğrafik hafıza mı deniyor bilmiyorum. İşte, kendimizi Allah için bu hale getirmeye niyetlenir isek, hafızada açılma olacağını umarım inşaAllah.

Not: Eskiden herhangi 6 haneli bir şifreyi 2 kerede aktarabilirdim. Sonrasında ise "Yapabilirim" diye diye tek seferde aktarabilir olmuştum elhamdülillah. Bu duruma bir örnek bu.

Yalnız, bunu geçmiş zaman olarak konuşuyorum, çünkü istediğimde başarabiliyor oluşumun mutluluğu bana yetmişti ve bu hâlim sabitlemeden bu alanda çalışmayı bıraktım. Hâliyle o da eski haline geri döndü )

Kısaca devamen çalışmak şart.

Mustafa bin Yılmaz

İslam-TR Üyesi
Allah'ın izni ile bir davetçi olacağımız için konuşulan meselede hangi alim ne demiş, nasıl bir hüküm çıkarmış, neleri delil olarak getirmiş, hangi imam bu görüşte vs bunları bilmek gerekiyor. Bundan dolayı önemli olduğu kanaatindeyim ki bu mesajdan beridir bu metodu uyguluyorum. Elhamdülillah faydasını gördüm. Not ve tekrar..

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Allah'ın izni ile bir davetçi olacağımız için konuşulan meselede hangi alim ne demiş, nasıl bir hüküm çıkarmış, neleri delil olarak getirmiş, hangi imam bu görüşte vs bunları bilmek gerekiyor. Bundan dolayı önemli olduğu kanaatindeyim ki bu mesajdan beridir bu metodu uyguluyorum. Elhamdülillah faydasını gördüm. Not ve tekrar..
Aynen ahi, sizin seçtiğiniz bu alan için ezber çok önemli. Benim kendimde verdiğim örnek "bir karara göre, zihnin nasıl bazı şeyleri işlemeyi değiştirdiğini" anlatmak içindi. Sizdeki bu hedef ve istek, Allah'ın izni ile zihninizi bu yönde geliştirecektir, ki elhamdülillah gelişim yolu da açılmış görünüyor.

Bu arada bir başkasında, yani sizdeki hedef ve isteğin olmadığı birinde "bu not ve tekrarlar" bu denli işe yaramayabilir doğrusu. Bu elhamdülillah niyetin ve azmin güzelliğinden ötürü diyorum ben. Rabbim daha da iyi etsin, sizi İslam'da öncülerden kılsın dilerim ahi.

Mustafa bin Yılmaz

İslam-TR Üyesi
Allahu Ekber

Amin ecmain, sondaki mesaj tüylerimi dikeltti, tebessüm ettirdi. Cezekallahu hayr.

İmam Ebu Hanife 4 saat ders çalışıp 8 saat tekrar yaparmış. İlim ehlinde bizim için güzel örnekler var.

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Allahu Ekber

Amin ecmain, sondaki mesaj tüylerimi dikeltti, tebessüm ettirdi. Cezekallahu hayr.

İmam Ebu Hanife 4 saat ders çalışıp 8 saat tekrar yaparmış. İlim ehlinde bizim için güzel örnekler var.
Aynen ahi. Tekrarın önemine çok büyük işaret bu, zihnin bilinen ustalaşma prensibi ile aynı yönde...

Bu arada ve entum fe cezâkumullâhu hayran ahi.

Alketa Çevrimdışı

Alketa

1 Milyoncu : )
İslam-TR Üyesi
Herkesin kendine gore bir yontemi var. 1 ortali ince defterlerim var. Genelde 2 renkli tukenmez kalem kullanirim bende.biriyle yazar digeri ile cok onemli bir detaysa yanina yildiz yaparim. Elin hafizasi var cidden ve yazili not / ozet ve not alirken tekrar yapmak direkt hafizaya aliyor. Ama tabi yukarda bahsedilen tekrar olayi muhim yoksa unutuyorsun.
bu konuda usengec oldugum icin tekrar pek yapmiyorum acikcasi. Detaylari unutabiliyorum ama okunan metin hakkinda genel bir bilgi hafizada kaliyor.

Yusuf kaplan gibi 4 kursun kalem olayina girsem cicek bocek cizmeye baslarim ben. O da kendince oyle bir yontem bulmus.