Video Ölüm Acısı; Hz.İsa'nın (a.s) Nuh'un (a.s) Oğlu Sam'ı Diriltmesi

İ Çevrimdışı

İki Hicretyolu

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi

Nazenin34 Çevrimdışı

Nazenin34

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Bu hadise doğru mudur

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Bu hadise doğru mudur
"İsa aleyhisselâmın, Nuh aleyhisselâmın oğlu Sâm’ı dirilttiği" şeklinde meşhur olan rivayet, Kur’ân’da ve sahih hadis kitablarında geçmemektedir.
Bu tür rivayetlere tabiîn ve tebeu’t-tâbiîn döneminde bazı kıssacılar ve İsrâiliyyât rivayetlerini aktaranlar yer vermiştir.

: قَالَ وَهْبُ بْنُ مُنَبِّهٍ
إِنَّ عِيسَى ابْنَ مَرْيَمَ مَرَّ بِقَبْرٍ، فَقَالَ: يَا رَبِّ، أَحْيِ لِي صَاحِبَ هَذَا الْقَبْرِ حَتَّى أُكَلِّمَهُ. فَأَحْيَا اللَّهُ سَامَ بْنَ نُوحٍ. فَقَالَ لَهُ عِيسَى: كَمْ لَبِثْتَ فِي قَبْرِكَ؟ قَالَ: مِنْ أَرْبَعَةِ آلَافِ سَنَةٍ، وَمَا ذَهَبَتْ عَنِّي مَرَارَةُ الْمَوْتِ بَعْدُ
قَالَ : كَيْفَ وَجَدْتَ الْمَوْتَ؟ قَالَ: كَأَنَّ السَّمَاءَ وَالْأَرْضَ انْطَبَقَتَا عَلَيَّ
ثُمَّ قَالَ: يَا عِيسَى، لَوْلَا أَنَّ اللَّهَ أَمَرَنِي أَنْ أَرْجِعَ إِلَى الْقَبْرِ لَمَا احْتَمَلْتُ الْحَيَاةَ بَعْدَ الْمَوْتِ
​
Vehb b. Munebbih şöyle anlatır:
İsa b. Meryem bir kabre uğradı ve şöyle dedi: “Ey Rabb'im! Bu kabirde olanı benim için dirilt ki Onunla konuşayım.”
Allah da Nûh’un oğlu Sâm’ı diriltti.
İsa (a.s.) Ona sordu: “Sen kabrinde ne kadar kaldın?”
O şöyle dedi: “Dört bin yıldır kabirdeyim. Fakat ölümün acılığı hâlâ benden gitmedi.”
İsa (a.s.) sordu: “Ölümü nasıl buldun?”
Sâm şöyle dedi: “Sanki gök ve yer üzerime kapanmış gibiydi.” Sonra şöyle dedi: “Ey İsa! Eğer Allah bana tekrar kabre dönmemi emretmeseydi, ölümden sonra hayatın ağırlığına dayanamazdım.”
(İbn Ebî Hâtim , Tefsîr; İbn Kesîr , Tefsîru’l-Kur’ân (Âl-i İmrân 49 tefsiri); Suyûtî — ed-Durru’l-Mensûr)
İbn Kesîr şöyle der:

هَذَا مِنْ أَخْبَارِ بَنِي إِسْرَائِيلَ
“Bu, Benî İsrail haberlerindendir.”

: قَالَ وَهْبُ بْنُ مُنَبِّهٍ
إِنَّ عِيسَى ابْنَ مَرْيَمَ مَرَّ بِقَبْرٍ فَقَالَ: يَا رَبِّ أَحْيِ لِي صَاحِبَ هَذَا الْقَبْرِ. فَأَحْيَا اللَّهُ سَامَ بْنَ نُوحٍ، فَقَالَ لَهُ عِيسَى: كَيْفَ وَجَدْتَ الْمَوْتَ؟ قَالَ: مَا زَالَتْ مَرَارَتُهُ فِي حَلْقِي إِلَى الْآنَ
​
Vehb b. Munebbih şöyle anlatır:
İsa b. Meryem bir kabrin yanından geçti ve şöyle dedi: “Ey Rabb'im! Bu kabirde olanı benim için dirilt.”
Allah da Nûh’un oğlu Sâm’ı diriltti.
İsa (a.s.) Ona sordu: “Ölümü nasıl buldun?”
O şöyle dedi: “Ölümün acılığı hâlâ boğazımdadır.”
(İbn Ebî Hâtim, Tefsîr, ilgili rivayet; İbn Kesîr, Tefsîru’l-Kur’ân, (Âl-i İmrân 49 mucizeleri bahsi); Suyûtî, ed-Durru’l-Mensûr)
Bu kıssa hadis kitablarında değil, tefsir ve tarih kitablarında geçer:

Bu rivayet Peygamber’e (sallallahu aleyhi ve sellem) isnad edilmez.
Vehb b. Munebbih gibi kıssa nakleden kişilerden gelir. Bu yüzden İsrailiyat kabul edilir. Sahih hadis değildir.

İbn Kesîr bu tür rivayetler hakkında şöyle der:

وَهَذِهِ مِنْ أَخْبَارِ أَهْلِ الْكِتَابِ وَلَا يُصَدَّقُ وَلَا يُكَذَّبُ​
“Bu haberler Ehl-i Kitab rivayetlerindendir; kesin doğrulanmaz da yalanlanmaz da.” (İbn Kesîr, Tefsir)