Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
VideoÖlüm Acısı; Hz.İsa'nın (a.s) Nuh'un (a.s) Oğlu Sam'ı Diriltmesi
"İsa aleyhisselâmın, Nuh aleyhisselâmın oğlu Sâm’ı dirilttiği" şeklinde meşhur olan rivayet, Kur’ân’da ve sahih hadis kitablarında geçmemektedir.
Bu tür rivayetlere tabiîn ve tebeu’t-tâbiîn döneminde bazı kıssacılar ve İsrâiliyyât rivayetlerini aktaranlar yer vermiştir.
Vehb b. Munebbih şöyle anlatır:
İsa b. Meryem bir kabre uğradı ve şöyle dedi: “Ey Rabb'im! Bu kabirde olanı benim için dirilt ki Onunla konuşayım.”
Allah da Nûh’un oğlu Sâm’ı diriltti.
İsa (a.s.) Ona sordu: “Sen kabrinde ne kadar kaldın?”
O şöyle dedi: “Dört bin yıldır kabirdeyim. Fakat ölümün acılığı hâlâ benden gitmedi.”
İsa (a.s.) sordu: “Ölümü nasıl buldun?”
Sâm şöyle dedi: “Sanki gök ve yer üzerime kapanmış gibiydi.” Sonra şöyle dedi: “Ey İsa! Eğer Allah bana tekrar kabre dönmemi emretmeseydi, ölümden sonra hayatın ağırlığına dayanamazdım.” (İbn Ebî Hâtim , Tefsîr; İbn Kesîr , Tefsîru’l-Kur’ân (Âl-i İmrân 49 tefsiri); Suyûtî — ed-Durru’l-Mensûr)
İbn Kesîr şöyle der: هَذَا مِنْ أَخْبَارِ بَنِي إِسْرَائِيلَ “Bu, Benî İsrail haberlerindendir.”
Vehb b. Munebbih şöyle anlatır:
İsa b. Meryem bir kabrin yanından geçti ve şöyle dedi: “Ey Rabb'im! Bu kabirde olanı benim için dirilt.”
Allah da Nûh’un oğlu Sâm’ı diriltti.
İsa (a.s.) Ona sordu: “Ölümü nasıl buldun?”
O şöyle dedi: “Ölümün acılığı hâlâ boğazımdadır.” (İbn Ebî Hâtim, Tefsîr, ilgili rivayet; İbn Kesîr, Tefsîru’l-Kur’ân, (Âl-i İmrân 49 mucizeleri bahsi); Suyûtî, ed-Durru’l-Mensûr)
Bu kıssa hadis kitablarında değil, tefsir ve tarih kitablarında geçer:
Bu rivayet Peygamber’e (sallallahu aleyhi ve sellem) isnad edilmez.
Vehb b. Munebbih gibi kıssa nakleden kişilerden gelir. Bu yüzden İsrailiyat kabul edilir. Sahih hadis değildir.