Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
ÇözüldüÖlümden Aşırı Korkmak Takvanın Azlığından mı? Yoksa Evhamdan mıdır?
Bir kişi sık sık ölümü hatırlıyor, bedeninde küçücük ağrı hissedince ölüm korkusuna kapılıyor ve hayata dair tüm mutlulukları yok oluyorsa bu takvadan mıdır evhamdan mıdır?
Ölümden (normalden fazla) aşırı korkmak, iman (ahirate) zayıflğından dolayı meydana gelen endişe ve panik sebebiyle meydana gelir.
Musluman kişi bu dünyayı gelib geçici kabul ederek asıl yurdun ahiratte (cennet) olduğu şûuruna kâmil mânada iman etmesi durumunda ne kadar uzun yaşasa da sonunda öleceğini ve böylece ebedi bir hayatın başlayarak iman edenlerle salih ve peygamberlerle aynı diyarda yaşamanın ölüm sadece vizesi olduğunu idrak edecektir.
6. (1970)- İbnu Mes'ûd (radıyalllâhu anh) anlatıyor: "Rasûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın yanına girmiştir. Onu bir hasır örgünün üzerinde uyumuş buldum. Hasır, (vücudunun açık olan) yan taraflarında izler bırakmıştı. "Ey Allah'ın Rasûlu dedim, sana bir yaygı te'min etsek de hasırın üstüne sersek, onun sertliğine karşı sizi korusa!"
"Ben kim, dünya kim. Dünya ile benim misâlim, bir ağacın altında gölgelenip sonra terkedip giden yolcunun misali gibidir." (Tirmizî, Zuhd 44, (2378).
Tirmizî hadisin sahih olduğunu söyledi.
Ebu Said (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Rasulullah (aleyhissalatu vesselâm) buyurdular ki: "Dünya tatlı ve hoştur. AIIah sizi ona vâris kılacak ve nasıl hareket edeceğinize bakacaktır. Öyleyse dünyadan sakının, kadından da sakının! Zira Beni İsrail'in iIk fitnesi kadın yüzünden çıkmıştır." (Muslim, Zikr, 99, (2742); Tirmizi, Fiten 26, (2192); İbn-i Mâce, Fiten 19, (4000).
Ali İbnu Ebi Tâlib (radıyalllâhu anh) buyurdular ki: "Dünya arkasını dönmüş gidiyor, âhirat ise yönelmiş geliyor. Bunlardan her ikisinin de kendine has evlatları var. Sizler âhiratin evlatları olun. Sakın dünyanın evlatları olmayın. Zira bugün amel var hesap yok, yarın ise hesap var amel yok." (Rezin tahric etmiştik. Buhâri, muallak (senetsiz) olarak kaydetmiştir. (itikâk 4); Kutub-i Sitte, 1948)