Bir insan öldüğü zaman,ya cennetlik veya cehennemlik olarak ölür.Yani İMTİHANI bitmiştir.Kendinden sonra gelenlerde KENDİ İMTİHANLARI için cehd ederler..
necm süresi 39 ayette rabbimiz rahman KİŞİYE KENDİ ELİNİN KAZANCININ DIŞINDA BİR ŞEY YOKTUR.beyanıda bu yönde muhkem bi ayettir...Haşr süresi 10 ayetteki bize ve bizden önceki MÜSLÜMANLARA RAHMET ET beyanıda kabir ziyaretlerinde bulunan müslümanların ÖLÜMÜ Bİ YANDAN TEFEKKÜR EDERKEN bi taraftanda SADECE MÜSLÜMANLARA RAHMET İSTEMELERİDİR...Ayrıca haşr 10 farkındaysanız MÜSLÜMANLARA ibaresi vardır yani BU GÜN BEN MÜSLÜMANIM VEYA KABİRLERDE KİMİN MÜSLÜMAN KİMİN MÜSLÜMAN OLMADIĞI BİLİNMEDİĞİ İÇİNDE bu vurgu yani MÜSLÜMANLARA RAHMET ET DİYE Bİ DUADA BULUNULMASI İSTENMİŞTİRKİ müslüman olan biri İTİKADİ OLARAK MÜSLÜMAN OLMAYANA MAĞFİRET [RAHMET,AF] isteyemez bunuda RASULULLAHIN İbni hişamın siyerinde geçen,Annem için Allahtan mağfiret dilemek için izin istedim izin vermedi,yalnız KABİR ZİYARETİNE İZİN VERDİ bilgiside mevcut ve bu hadisi ebuhureyreden naklediliyor...
Evet gelelim ÖLÜNÜN ORUC BAHSİNE ÖLEN BİRİNİN NİYE ORUC BORCU OLSUN Kİ SORULMASI GEREK SORU BU VE CEVAP BULUNMASI GEREKENDE...şimdi oruçla ilgili ayetlere bakalım rabbimiz bize nasıl bi beyan veriyor..
bakara süresi..
183- Ey iman edenler, sizden öncekilere yazıldığı gibi, oruç, size de yazıldı (farz kılındı). Umulur ki sakınırsınız
.
184- (Oruç) Sayılı günlerdir. Artık sizden kim hasta ya da yolculukta olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde (tutsun). Zor dayanabilenlerin üzerinde bir yoksulu doyuracak kadar fidye (vardır). Kim gönülden bir hayır yaparsa bu da kendisi için hayırlıdır. Oruç tutmanız, -eğer bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır.
185- Ramazan ayı... İnsanlar için hidayet olan ve doğru yolu ve (hak ile batılı birbirinden) ayıran apaçık belgeleri (kapsayan) Kur'an onda indirilmiştir. Öyleyse sizden kim bu aya şahid olursa artık onu tutsun. Kim hasta ya da yolculukta olursa, tutmadığı günler sayısınca diğer günlerde (tutsun). Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. (Bu kolaylık) sayıyı tamamlamanız ve sizi doğru yola (hidayete) ulaştırmasına karşılık Allah'ı büyük tanımanız içindir. Umulur ki şükredersiniz.
aslında rabbimiz biz kullarına kolaylık sağlarken neden bizler zorluğa kaçar veya kaldıramıyacağımız yükün altına kendimizi koyarız..örneğin ben ramazanda on gün hastalandım ve dah sonrada öldüm kimsede benim yerime tutmadı ne olacak o zaman O ZAMAN ULAŞMADIĞIM İÇİN ZATEN MESUL OLMAM Kİ,HA ÖLMEDİM DAHA SONRADA KEYFİ TUTMADIM ozamanda ayetin dedği gibi Allahın ihtarını dinlememiş ve UMULUR Kİ SAKINIRSINIZI DİKKATE ALMAYIP SAKINMAMIŞLIĞIMIN CEZASINI EBEDİ CEHENNEMDE KALMAK OLARAK ÇEKİLİR...arkadaşım kişi kendisi KEYFİ OLARAK TUTMASA BU NASIL Bİ İMTİHAN Kİ BÖYLE BAŞKASI BAŞKASININ YERİNE İMTİHANINI TAMAMLIYOR ORUCUNU BAŞKASI YERİNE NASIL TUTAR....RABBİMİZ HER İNSANA KENDİ AMELİNİ BOYNUNA DOLAMIŞIZ DEMİYOR MU,,..
YUKARDA AÇIKLAMA YAPAN ARKADAŞLAR FARKLI DÜŞÜNE BİLİRLER BENİMLE FARKLI Bİ AMELDE BULUNA BİLİRLER,Ama islamda birbirinin fikrine musamaha vardır ama müslüman sadece İSLAMA UYAN FİKİRLERE SAYGI DUYAR.Ben uzağım böyle bi anlayıştan teşekkürler şimdiden...