Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Esselamu Aleykum ve Rahmetullahi ve Berakatuh. Hocam bu konu hakkinda kulaktan dolma konuşanlar oluyor. Mubahliga veya haramliğa dair sahih bir nakil var midir? Cezakallahu hayran kesira.
Kişi farz olan ibadetlerini (namaz gibi) ve evinin iaşesini ihmal etmedikden sonra oruc vaktinin çoğunu yatarak geçirmiş, güneşin altında oturarak geçirmiş ecri değişmez, orucun sıhhatini etkilemez. Allah (c.c.) kulunun acı çekmesinden haz almaz. Tâbi ki kişi uyanık olarak gündüzün ibadetlerini yapıb, Kur'an tilaveti, rızkı için çalışması daha güzeldir. Çünkü Ramadan Ay'ında okunan Kur'an-ı Kerim ve yapılan hayr'ın (sadaka vs.) ecri kat kat fazlalaştırılmıştır. Fakat bu durum, haram ve ihmal işlemedikten sonra oruçlu olarak uyumanın haramlığına sebeb değildir. Aksine mubahdır.
: عن عبد الله بن أبي أوفى رضي الله عنه أن النبي صلى الله عليه وسلم قال
نوم الصائم عبادة ، وصمته تسبيح ، ودعاؤه مستجاب ، وعمله مضاعف
Abdullah b. Ebi Evfa - Abdullah b Amr b. As'dan rivâyetle:
Rasulullah şöyle buyurdu: “Oruçlunun uykusu ibadettir, sukunluğu tesbihdir, amelleri katlanır, duası mustecabdır, günahları bağışlanır.” (Kenzu’l-Ummal, 3:327; Beyhakî, Şuabu'l-İman, 3/415, 1437, Hadis no: 3968, 23562; Deylemî, Hadis No: 23631; Muhammed Nasr El-Albani, Silsiletu'l-Ahadisi'd-Daifa, Hadis no: 4696 bunu zikretmiş ve Zayıftır demiştir.) Zayıf rivâyet : Zeynu’l-Irakî, bu iki rivayetin de zayıf olduğunu söylemiştir. Irakî, Tahricu ahadis’l-İhya, -İhya ile birlikte-1/238)
Oruçlu iken şu kadar süre uyunabilir, fazlası haramdır diye bir nas yoktur. Bununla beraber uykuya düşkünlük ve aşırı uyumak hoş görülmeyip, yerilmişse de, Ramadan orucunun açlık ve sıcağa bağlı olarak dayanabilmek, gece ibadetlerine güç katabilmek için de uyunabilir.