Güncelleme: 13:13, 25 Mart 2013 Pazartesi
İsrail baskına değil hatalarına özür diliyor Jerussalem Post gazetesi, Erdoğan'ın özür algısının gerçeklerle örtüşmediğini ve özür metnindeki birçok şeyin atlandığını iddia etti.Dünya Bülteni / Haber Merkezi Mavi Marmara saldırısından 3 yıl sonra, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Türkiye halkı adına Başbakan Erdoğan'dan özür diledi.
Ancak bu özrün neleri kapsadığı ve özür dilemeye sebep olan şeyin ne olduğu, hatanın sınırlarını tam olarak nelerin teşkil ettiği hala belirsiz.
İsrail'de yayınlanan Jerussalem Post gazetesinden Herb Keinon'un bugün yayınladığı analizine göre, Erdoğan'ın özür olarak algıladığı ve kurguladığı şema, gerçeklerle örtüşmüyor.
Erdoğan'ın özür konusunda tüm taleplerinin karşılandığını söylemesi ve tatmin olduğu açıklaması yapmasına rağmen özürde bazı nüanslar atlanıyor.
GEMİYİ BASTIĞI İÇİN ÖZÜR DİLEMEDİ
Keinon'a göre, özür sadece operasyonel hataları kapsıyor. Yani İsrail tarafı operasyon sırasında hata yaptığını ve birilerinin ölümünden sorumlu olduğunu kabul ediyor. Ancak saldırı hakkını kendisinde görmesinden dolayı kendisinde bir hata görmüyor ve özür bunu kapsamıyor.
Keinon, bu zafer algısını ve yanılsamayı yazısının devamında Hamas'ın ve Hizbullah'ın da taşıdığını iddia ediyor.
Keinon özür metnindeki "Mavi Marmara hadisesinin trajik sonucuna İsrail'in isteyerek yol açılmadığını ve İsrail'in, can kaybı ve yaralanmalardan üzüntü duyduğunu belirtmiştir. İsrail tarafından hadiseyle ilgili olarak yürütülen ve bir dizi operasyonel hatanın yapıldığına işaret eden soruşturma ışığında, Başbakan, can kaybına veya yaralanmaya yol açan her türlü hatadan dolayı İsrail'in Türk halkından özür dilediğini kaydetmiş ve tazminat/ademi mesuliyet konusunda bir anlaşma yapılması hususunda mutabık kalmıştır." ifadesine yer vererek, Netanyahu'nun gemiyi durdurup baskın yapması ve bazı Türkleri aradığı için özür dilemediğini söylüyor..
"ABLUKA KALMAYACAK"
Keinnon, bir diğer atlanılan noktanın ise Türkiye'de tartışıldığı gibi Gazze ablukasının kaldırılması hadisesi olduğunu söylüyor. Metinde de yer aldığı üzere açıkca ablukanın kaldırılacağı söylenmiyor, aksine İsrail veTürkiye'nin durumun iyileştirilmesi için birlikte çalışma kararı aldığı belirtiliyor: "Başbakan Netanyahu ayrıca, İsrail'in, sivil halkın kullanacağı malların Gazze dâhil Filistin topraklarına girişine ilişkin kısıtlamaları esas itibariyle kaldırdığını ve sükûnet devam ettiği müddetçe bu durumun da devam edeceğini ifade etmiştir. İki lider, Filistin topraklarındaki insani durumun iyileştirilmesi için birlikte çalışmaya devam etmek konusunda mutabık kalmıştır."
Bununla birlikte İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Yaakov Amidror dün, Gazze ambargosunu kaldırma sözü vermediklerini, güvenliği tehdit edecek durumların olması halinde, ambargonun daha da sıkılaştırılabileceğini söylemişti.