12 kişinin öldürüldüğü Charlie Hebdo saldırısıyla ilgili Türkiye'den tepkiler geldi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Fransa'nın başkenti Paris'te yayınlanan ve Hz. Muhammed'in karikatürünü yapen Charlie Hebdo dergisine düzenlenen ve 12 kişinin öldüğü saldırı ile ilgili açıklama yaptı. Çavuşoğlu, "Türkiye olarak terörün her türlüsünü nefretle kınıyoruz. Sebebi ve amacı ne olursa olsun terörün her türlüsüne karşıyız. Yaşadığımız coğrafyada ve Avrupa'da mücadele etmemiz gereken 2 unsur var. Bunlardan bir tanesi bölgemizdeki ve tüm dünyadaki terörle mücadeledir. Terörle mücadelede ciddi bir eksiklik var. DEAŞ ile mücadelede bile kaç aydır sonuç elde edilemedi. Diğer husus ise Avrupa'da ve birçok bölgede artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve İslamofobiyadır. Artan bu akımlarla terör birbirini tetikliyor maalesef" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik: "Bütün insanlara yapılmış bir eylemdir. Kınıyorum. Görüntüleri izledik. Merkeze geliyorlar derginin merkezine. Son derece sakin bir biçimde geldiler ve saldırdılar. Bu masum insanlara yapılmış bir saldırı. Paris'in merkezinde bu kadar profesyonel bir şekildeki saldırıya dikkat çekmek lazım. Müslümanlar çok incindi ve protesto yaptılar. Bu saldırıyla bunun bağdaştırılmaması lazım. Müslümanlar bu olayı kınarlar. Hedeflenen başka şeyler var bence. Neyi hedeflediklerine bakmak lazım."
Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Emre Gönen yapılan saldırıyla ilgili olarak, “Bu dergiler Fransa’nın en can alıcı noktasıdır. Yırtıcı bir mizah yaparlar. 68’den sonra bu dergiler ortaya çıktı. Bu dergilerin varlığı Fransa’da ifade özgürlüğünü temsil eder. Bu saldırı Fransız toplumunun en acıtıcı yerine yapılmıştır. Derginin seveni kadar sevmeyeni de var” diye konuştu. Charlie Hebdo saldırısını devletlerin ifade özgürlüğüne açık bir saldırı olarak göreceğini ifade eden Gönen, “Almanya’da neo faşistler ‘İslamı sokmayacağız’ diyorlar. Bunun adını terör savaşı olarak koymak lazım” diye konuştu.
Prof. Dr. Mensur Akgün - Kültür Üniversitesi öğretim üyesi:Bu olay asıl bizi Suriye'de etkileyecek bu durum. Bu teröristler nereden gitti. Suriye'den mi gittiler, Türkiye'den mi geçtiler nereye bağlayacaklar bilmiyoruz. Ciddi bir olasılık olarak karşımızda duruyor. Bu IŞİD eylemi ise ittifak kurmaya çalışacaklar. IŞİD eylemi olması güçlü olasılık. Asıl bizi ilgilendiren tarafu Suriye kısmı olacaktır. Yeni bir politika geliştirir umarı Türkiye.
Radikal Yazarı Murat Yetkin:Bu saldırıyı nasıl yaptı, neden yaptı bunları konuşuyoruz. Şu anda Avrupa'nın 11 Eylül'ü olarak adlandırılacak bir terör saldırısıyla karşı karşıyayız. Bunun sonuçları o kadar şiddetli olabilir ki... Ortada bir de basın kuruluşuna yapılmış bir saldırı var. Öldürülenlerden ikisi de polis Ortada çok vahim bir saldırı var, vahim sonuçlara yol açabilir.
Fransa Türkiye dostluk grubu başkanı Kasım Gülpınar: Yıllardır rastlanmamış bir olay. Biraz da sükûnet lazım. Önümüzdeki günlerde bu işin açığa kavuşacağını böylece daha net değerlendirmeler yapılabileceğini düşünüyorum. Biz teröre alışkın bir ülke olduğumuz için biraz tecrübe lazım. Olayı sıcağı sıcağına değerlendirmek çok doğru olmak. Bunu biz daha önce yaşadık. Olayı sükûnetle karşılayıp bizim de değerlendirme yapmamız doğru değil. En azından kınama yapılması gerekiyordu ve yaptık. Geçtiğimiz aylarda Fransız bakanın hiç olmadığı kadar terör tehdidi ile karşı karşıyayız demişti. Kastettiği bu muydu bilmiyoruz. Olay çok sıcak ne desek yanlış anlaşılabilir. Olay çok profesyonelce görünüyor. Bunlar Fransa gibi bir ülkede kolay rastlanabilecek şeyler değil. Gelişmeleri takip etmekte fayda var.