عن عبد الله بن مسعود رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : «إنَّ لله ملائكةً سَيَّاحين في الأرضِ يُبَلِّغوني مِن أُمَّتِي السَّلامَ
[صحيح] - [رواه النسائي وأحمد والدارمي]
Abdullah b. Mesud (radıyallahu anh)'tan rivayet edildiğine göre demiştir ki:
Rasûlullah ﷺ şöyle buyurmuştur: "Yüce Allah'ın yeryüzünü dolaşan melekleri vardır. Onlar ummetimden salat ve selam getirenleri Bana iletirler.''
(Nesâî, Kitab'us Sıfat'us Salat, Bab 79, Hadis no: 1206; İbnu'l-Mubârak, Zuhd 1028; Abdurrezzak 3116; Darimi, 2/317; Bezzar 845; Zevaid 825, 826; Taberani, Mûcem e/-Kebir 10528, 10529, 10530; Hakim, Mustedrak 2/421; Ebu Nuaym, Hilye 4/200,201; Beğavi 687; Ahmed b. Hanbel 3666)
الشرح : يخبر النبي صلى الله عليه وسلم في هذا الحديث بأن لله تعالى ملائكة سيَّارين بكثرة في ساحة الأرض، فإذا سلَّم أحد من هذه الأمة على النبي صلى الله عليه وسلم فإنهم يبلغون النبيَّ صلى الله عليه وسلم السلام، يقولون: إن فلانًا سلَّم عليك
Şerhi: Nebi (s.a.v.) bu hadiste Allah Teâlâ'nın yeryüzünde dolaşan çokça meleğinin olduğunu, şâyet bu ummetten bir Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'e selam verirse muhakkak ki Onlar selamı Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'e ulaştırıyorlar. Falanca kişi Sana selam verdi diyorlar.
عن أبي هريرة رضي الله عنه قال
" قال رسولُ اللهِ ﷺ : "ما من أحدٍ يُسلِّمُ عليَّ إلا ردَّ اللهُ عليَّ روحي حتى أردَّ عليه السلامَ
Ebu Hurayra'nın bildirdiğine göre;
Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘Biri Bana selam gönderdiği zaman bu selamına karşılık vermek için Allah ruhumu Bana geri verir'' buyurmuştur.
(Ahmed b. Hanbel, Musned, Zikir, Bab 126, Hadis no: 15061; Ebû Dâvûd, Menâsik, 96)
Şeyh'ul İslam İbn Teymiyye (rahimehullah) der ki:
"Salavâtın Peygamber’e ulaşması, meleklerin ulaştırmasıyladır. Kim nerede olursa olsun, salavâtı Peygamber’e melekler taşır." (İbn Teymiyye, el-Fetâvâ el-Kubrâ, C. 2, Sf: 157)
İmam Nevevî (rahimehullah) der ki: "Bu hadisler, Rasûlullah ﷺ’e getirilen salavâtların boşa gitmediğini, aksine kendisine ulaştırıldığını, onun da bunu bildiğini isbat eder." (İmam Nevevî, el-Ezkâr, Sf: 130)
SELAMÜN ALEYKÜM... BİR HOCA ARKADAŞ ŞÖYLE BİR FİKİR BEYAN EDİYOR; RASULULLAH A (SAV) SALAVAT GETİRMEK SADECE ADI GEÇERSE GEREKLİ OLUR, MESELA MUHAMMED AHMED MAHMUD VS. GİBİ İSİMLERİYLE ANILINCA SÖYLENMESİ GEREKİR; "ADIM ANILDIĞINDA SALAVAT GETİRMEYENİN BURNU SÜRTÜLSÜN" HADİSİ DOĞRUDAN ADI...
islam-tr.org