Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Ramazan'da Kafirin Oruç Tutması ve Buna Teşvik Edilmesi Caiz mi?

Sayfullah at-Turki Çevrimdışı

Sayfullah at-Turki

حَسْبُنَا ٱللَّهُ وَنِعْمَ ٱلْوَكِيل
İslam-TR Üyesi
Es selamu aleykum,

1.Ramazan ayında İslam'a yakın bir hristiyanın oruç tutması ve müslümanların bu kişiyi İslam'a ısındırmak için Ramazan sofrasına davet etmesi gibi durumlar caiz midir? Müslümanlar o kafirin ibadeti boşa gittiğini, onun için sevap yazılmayacağını biliyor ve dinler arası diyalog gibi küfür inançlara sahip değiller, müdahane yapmadan kafire kafir diyebiliyor, kafirin ibadeti kabul olmayacağını söyleyebiliyor ancak İslam'a ısındırmak için kafirin bu ibadetine engel olmuyor hatta buna teşvik ediyor.

2.Aynı şey namaz,zekat,hac için de geçerli, müslümanlara farz olan ibadetleri kafirlere (zorlamadan ve onlara müslüman muamelesi yapmadan) teşvik etmenin hükmü nedir?

3.Kafirin İslam'ın emirlerini yapmış olması onun azabını hafifletebilir mi?

4.Ramazan'da kafire iftar öncesi, iftar esnasında veya iftar sonrası yemek ve su ikram etmek caiz mi?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Es selamu aleykum,

1.Ramazan ayında İslam'a yakın bir hristiyanın oruç tutması ve müslümanların bu kişiyi İslam'a ısındırmak için Ramazan sofrasına davet etmesi gibi durumlar caiz midir?
Müslümanlar o kafirin ibadeti boşa gittiğini, onun için sevap yazılmayacağını biliyor ve dinler arası diyalog gibi küfür inançlara sahip değiller, müdahane yapmadan kafire kafir diyebiliyor, kafirin ibadeti kabul olmayacağını söyleyebiliyor ancak İslam'a ısındırmak için kafirin bu ibadetine engel olmuyor hatta buna teşvik ediyor.

2.Aynı şey namaz,zekat,hac için de geçerli, müslümanlara farz olan ibadetleri kafirlere (zorlamadan ve onlara müslüman muamelesi yapmadan) teşvik etmenin hükmü nedir?

3.Kafirin İslam'ın emirlerini yapmış olması onun azabını hafifletebilir mi?

4.Ramazan'da kafire iftar öncesi, iftar esnasında veya iftar sonrası yemek ve su ikram etmek caiz mi?

Âleykum selam we rahmetullah;


C 1 - 2 - 4- Câizdir.

C 3- أُولَئِكَ الَّذِينَ كَفَرُوا بِآيَاتِ رَبِّهِمْ وَلِقَائِهِ فَحَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ فَلَا نُقِيمُ لَهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَزْنًا
"İşte onlar, Rablerinin âyetlerini ve O'na kavuşmayı inkâr eden, bu yüzden amelleri boşa giden kimselerdir ki, biz onlar için kıyamet gününde hiçbir ölçü tutmayacağız." (Kehf 105)

Kâfirlerin amelleri iman etmediği sürece karşılığı yoktur ve ebedi cehennemliktir. Cehennemin de dereceleri vardır. Nitekim Rasulullah (s.a.v.)'in amcası Ebu Talib'in, Muhammed (s.a.v.)'e olan iyilik ve yardımlarından ötürü karşılığı olarak cehennemin en hafif azabına mustehak olacaktır. İslam'a ve muslumanlara kin ve düşmanlık yapmayan yumuşak huylu ve bazı salih amelleri olan kafirlerin yaptığı iyiliklerin azablarını hafifletebileceği umulur. Bu konuda ihtilaf vardır.

Kafir / Muşrik İken İşlenen Hayırlı Amellerin, (Kafir Olarak) Öldükten Sonra Ahirattaki Durumu

"Kâfirlerin faydalı işleri fırtınalı bir günde rüzgârın savurduğu küller gibidir. Ahirette o işlerin hiç faydası olmaz" (İbrahim 18)

"De ki: Size en çok ziyana uğrayanları haber verelim mi? Onlar dünya hayatında iyi işler yaptıklarını sandıkları halde, çabaları boşa giden kimselerdir. İşte onlar, Rablerinin âyetlerini ve Ona kavuşmayı inkâr eden, bu yüzden amelleri boşa giden kimselerdir. Onlar için, kıyamet günü, hiç bir terazi tutmayız. (İyilikleriyle kötülüklerini ölçmeyiz çünkü amelleri boşa gitmiştir, tartıya girecek makbul şeyleri kalmamıştır.)" (Kehf 103-104-105)

"Kâfirlerin iyi işleri engin çöllerde görünen seraba benzer. Susayan kimse onu uzaktan su sanır; ama yanına varınca, umduğunu bulamaz." (Nur 39)

Kadı İyaz şöyle demektedir: “Kafirlerin, amellerinden fayda görmeyecekleri, ne nimet ne de azabın hafifletilmesiyle mukafatlandırılmayacaklarına dair icma hasıl olmuştur”.

İmam Hafız Fakih Ebu Bekr el-Beyhaki de “el-Ba’s ve’n-nuşur” adlı eserinde, buna benzer görüşleri bazı alim ve kelamcılardan nakletmekte ve şöyle demektedir:
Kafirlerin, küfür üzere ölmeleri halinde, yaptıkları hayırlı amellerin boşa gideceği ile ilgili ayet ve hadisleri, sadece ateşten kurtulup cennete giremeyeceği şeklinde anlamak mümkündür. Bunun ötesinde küfrünün dışında işlemiş olduğu günahların bir cezası olarak çekeceği azab, hayattayken yaptığı hayırlı ameller sebebiyle hafifletilebilir.”



Kafir / Muşrik Olarak İşlenen Hayırlı Amellerin (müslüman Olduktan Sonra) Ahiratteki Durumu

https://www.islam-tr.org/konu/kafir...luman-olduktan-sonra-ahiratteki-durumu.23396/
 
Üst Ana Sayfa Alt