Üzerinde insan veya hayvan resmi bulunan elbise giymek caiz değildir!
Muhammed bin Salih el-Useymîn
Soru: Üzerinde insan veya hayvan resmi olan bir elbiseyle namaz kılınır mı?
Cevap: Üzerinde insan veya hayvan resmi olan elbiseyle namaz kılınmaz! Çünkü Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) desenli elbise ile namaz kılınmasını dahi yasaklamıştır!
Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle demiştir:
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) üzerinde desenleri bulunan bir hamisa içerisinde namaz kıldı. Namazda hamisanın desenlerine şöyle bir baktı ve namazdan çıkınca şöyle buyurdu:
“Benim şu hamisamı Ebu Cehm’e götürün ve bana Ebu Cehm’in enbicaniyesini getirin. Çünkü hamisa beni biraz önce namazda meşgul etti! Ben namazda iken onun desenlerine bakıyordum ve onun beni fitneye düşürmesinden korkarım!”
Buhari 469, Müslim 556/62, Ebu Davud 914, Nesei 770, Humeydi 172, İbni Mace 3550, İbni Hibban 2337, İbni Huzeyme 928, Abdurrezzak 1389, Beyhaki 2/423, Ahmed bin Hanbel Müsned 6/3719
İçerisinde Suret Olan Yerlerde
Namaz Kılmak Caiz Değildir!
(1) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
Ümmü Seleme ve Ümmü Habibe, Habeşistan’da gördükleri içerisinde suretler bulunan bir kiliseyi Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e zikrettiler. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de şöyle buyurdu:
“Kuşkusuz ki, onlar içlerinde salih bir kimse bulunur ve o vefat ederse kabrinin üzerine kubbe inşa ederler ve o kubbeye mezkûr suretleri yaparlar. Onlar kıyamet gününde mahlûkatın en şerlileridir!”
Müslim 528/16, Buhari 533
(2) İmam Buhari (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
Ömer (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Bizler içerisinde heykeller bulunan kiliselerinize o suretler/resimler sebebiyle asla girmeyiz!”
Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma), havrada namaz kılardı. Ancak içerisinde heykeller bulunan havralar bundan müstesna oralarda namaz kılmazdı!
Buhari 1/632, İbni Hacer Fethu’l-Bari 533
İbni Hacer (Rahmetullahi Aleyh) bu hadislerin şerhinde şöyle dedi:
“Bu hadiste kişinin suret/resim sebebiyle kilisede namaz kılarak orayı mescid edinmesi yasaklanmıştır!”
İbni Hacer Fethu’l-Bari 1/633
Bu hadislerin manası; İçerisinde suret/resim bulunan mabetlerde namaz kılmanın yasaklığına delalet etmesidir. Allah’a ibadet edilen mabetlerde suret/resim bulunması sebebiyle namaz kılmak yasaksa hiç gerek olmadığı halde ev ve benzeri yerlerde bulunan suretler/resimler sebebiyle namaz kılınması yasaktır!
Bu gün Müslümanların hali, evlerinin, iş yerlerinin duvarlarını babalarının, dedelerinin yahut şeyhlerinin resimleriyle süsleyerek geçmişteki cahiliye insanlarının haline dönüşmüştür!
O resimleri duvarlarına asanlar güya onların hatıralarını canlı tutmayı istemektedirler! Onlardan birine:
Kardeşim, dinimiz sureti yasaklamıştır! Neden bu suretleri buralara asıyorsun!? desen, din bilgini kesilir ve:
“Ben ona tapmıyorum, ben sadece onun hatırasını canlı tutmak istiyorum ve benzeri mazeretlerle sana nasihat etmeye başlar!”
Bununla beraber bilmez ki, Nuh (Aleyhisselam)’ın kavmindeki ilk putçuluğun çıkış kaynağı bu suretleri/resimleri duvarlara asmaktır!
Bu meseleyi iyice anlamak isteyen kişi, Buhari ve ibni Kesir (Rahmetullahi Aleyh)’in tefsirinde ki, Nuh Suresinin tefsirini okusun! O zaman ne demek istediğimizi daha iyi anlar!
Esselamun aleykum
Sahih hadisler internnet sitesinde bir kaç farklı konudan alınmıştır.