Tevhid, zifiri karanlığı çığlık çığlığa aydınlığa kavuşturan yegane yoldu. Tevhid olmazsa, insan hayvandan bile aşağıydı. Tüm Rasullerin ortak ve tek davetiydi tevhid. Sahabe çocuklarına ilk olarak "Amentu billah, kefertu bit'tağut" yani Allah'a iman ettim, tağutu reddettim kelimesini öğretirmiş beyinlerine kaza kaza.
İşte bu tevhiddir. Herşeyden önce tağutu reddetmek ve Allah'a iman etmek gelirdi. Hal böyle olunca müşrikler sinirden kuduruyorlardı. Biliyorlardı çünkü Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) farklıydı. O Lailaheillallah diyordu ama aynı zamanda yaşıyordu tüm zerreleriyle. Bu yüzden rahatsız oluyorlardı, çok rahatsız oluyorlardı. Sadece Lailaheillallah de kafi ama bunu yaşamana izin vermeyiz diyorlardı. Ve Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) haykırıyordu tüm benliği ile "Allah'tan başka hiç bir ilah yoktur!"
Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) Allah tek İlah'tır diyordu. O'ndan başkasına boyun eğmez, O'nun hükümlerini kabul eder, hiçbir beşeri gücü, kanunu kabul etmeyiz diyordu. Bunu bilin ve buna göre yaşayın. Allah ne derse o olurdu. Mekke'nin büyüklerinin koyduğu kurallar, yasalar değil, Allah'ın koyduğu kurallar, yasalar bana hükmeder diyordu. Bu dünya Rabbim'in, ben Rabbim'inim ve dünyaya da bana da hükmedecek O'dur diye fısıldıyordu küfrün kirli kulağına. Yaşayan buna göre yaşasın, ölen buna göre ölsün diyordu. Ve işte o zaman baş gösteriyordu zulümat. Mekke zulüm kokuyordu ama Mekke'nin çocukları Allah'a teslim olmuşlardı. Mekke'nin değerli insanları teslimiyeti öğrenmişlerdi.
Garib kalmıştı yüce insanlar, yalnız kalmışlardı ama Allah vardı buna iman ediyorlardı ve bu yüzden güzel kalbleri sükun bulmuştu acılar içinde. Mallarını kaybediyorlardı hemen ardından yüreklerini okşayan ayetler iniyordu bir bir. Babalarını kaybediyorlardı, annelerini, çocuklarını, kardeşlerini, mevkiilerini, evlerini, yol arkadaşlarını ama Allah Rasulu vardı yanlarında. Ve sabredin diyordu, sizi bekleyen mükemelliyatın hüküm sürdüğü cennetler var, eğer sabreder ve iman ederseniz.
İşte böyleydi gariblik.. Asırlar geçti ve gariblik burdayım dedi yeniden ve davam tevhid diyen garib kaldı sevdikleri arasında. Acılar daha da güçlü kılıyordu onları, imtihan imtihan günahlardan arınma biriktiriyordu amel defterleri, eğer iman eder ve sabrederlerse..