Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Şarkı Dinlemek

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
DAVA Çevrimdışı

DAVA

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
Bazı insanlar, şarkının her çeşidini şu ayete dayanarak, haram kılıyorlar.
"İnsanlardan bazıları bilgisizce Allah'ın yolundan saptırmak ve alay edinmek için boş haberleri satın alıyorlar" ( Lokman: 31/6. )
Bu ayette geçen "Lehve'l-hadis" kelimelerinin, bazı sahabelerin "şarkı" olarak tefsir ettiğini söylüyorlar. Ayrıca onlar, "Boş sözler işittiklerinde ondan yüz çevirirler" ayetini de delil olarak ileri sürüyorlar. Onlara göre "şarkı"da bir çeşit boş sözdür. Şarkı konusunda sizin görüşünüz nedir? Ayetleri bu konuda delil göstermek doğrumudur? Lütfen bu mühim konuda bize fetva verin, çünkü bu konuda oldukça kargaşa var hem de bu konu detaylı olarak açıklanmaya muhtaçtır. Teşekkür ederiz. Allah mükafatınızı versin. (Amin).

Cevap:

Şarkı meselesi (müzikli veya müziksiz) ilk dönemlerden itibaren İslam fukahasının tartıştığı meselelerden olmuştur. Konunun bazı yönlerinde ittifak, bazı yönlerinde de ihtilaf edilmiştir.
Fakihler; fuhşu, kötülüğü, günah işlemeyi teşvik eden şarkıların haram olduğu" görüşünde ittifak etmişlerdir. Eğer sözler çirkinse şarkıda çirkin kabul edilir. İslami edebe aykırı her söz haramdır. Bu durumu şarkının namesinin, bestesinin veya icrasının güzel olması değiştirmez.
Tabi bunun dışında meşru olan sevinç, eğlence günlerinde, müzik dinlemenin sakıncası olmadığında da görüş birliği vardır. Bu meşru günler, örneğin, düğün töreni, bayram günleri, kaybolan birinin gelmesi vb. Bu konuda hadisler vardır.
Ancak ulema, yukarıdaki hususların dışında kalan durumlarda şarkı dinleme konusunda ihtilaf etmiştir. Kimi müzikli olsun müziksiz olsun caizdir demiş, kimi de ister müzikli, ister müziksiz olsun kesinlikle haramdır, demiştir.
Fakat bizim tercih ettiğimiz ve aklımıza yatan görüş odur ki; şarkı haddi zatında helaldir. Çünkü aksine kesin ayet ve hadis bulunmadıkça eşyada asıl olan helalliktir. Şarkının haramlığı hakkında varid olan deliller açıktır ama, sahih değildir. Ya da sahihtir fakat açık değildir. Sorunuzda zikrettiğiniz iki ayet bu kabildendir (Sahihtir, açık, net değildir).
Birinci ayete gelince, Sahabe ve tabiinden bir kısmı şarkının haramiyetine bununla delil getirmişlerdir, ancak bize bu konuda yani, onların tefsirine karşılık, yarayacak en güzel cevap, İmam Ubni Hazm'in Muhali ası'ndan yaptığımız nakildir. O der ki, "Birkaç sebepten dolayı bu ayetle kimse delil getiremez.
1) Resulullahtan başka kimse bu ayetle delil getiremez.
2) Delil getirenlere, getirmeyen sahabi ve tabiin ihtilaf etmiştir.
3) Ayetin kesin ifadesi onların delillerini iptal etmektedir. Zira ayetle, Allah'ın yolundan saptırma ve ayetlerini hafife almak amacı ile bilgisizce boş şeyler satılanlar anlatılıyor. Gerçekte bu işi yapanların küfrüne ayet açıkça delalet etmektedir ve bunları yapanların kafir olacağında ihtilaf yoktur. Adam Allah (cc)'ın ayetleriyle dalga geçmek ve onun yolundan saptırmak amacı ile bir Kur'an satın alsa yine kafirdir. Allah'ın kötülediği kimseler bu amacı güdenlerdir. Yoksa Allah, bu ayetle boş şeyleri satın alıpta gayesi onun yolundan saptırmak olmayan, sadece nefsini eğlendirmek için yapanları kesinlikle yermemiştir. Yine aynı şekilde adam kasıtlı olarak namazı geçirmek için her ne yaparsa yapsın, ister Kur'an okusun, ister hadis okusun, ister sohbet etsin, ister müzik dinlesin, fasıktır ve Allah'a asi olmuştur. Ama yukardakilerini yapmak suretiyle, farzları kaçırmamışsa bilakis iyilik yapmış olur.
İkinci ayete gelince:
"Onlar boş şeyler duyunca onlardan yüz çevirirler.Biz bu ayetin şarkıya delil getirilmesini de kabul etmiyoruz. Çünkü ayetin zahirine baktığımız zaman, "lağv" dan maksatın sövmek, küfür etmek olduğunu görüyorsunuz. Zaten ayetin devamı da bunu kanıtlıyor: "Onlar, boş sözler dinlediği zaman ondan yüz çevirirler ve sizin işleriniz sizin, bizim işlerimiz bizim olsun, bizden size bir zarar gelmez. Bizim cahillerle işimiş yok derler." Bu ayet Furkan suresinde geçen Rahman'ın kulları ile ilgili; "Onlar, cahillerle muhatab oldukları zaman selam derler" ayetinin bir benzeridir.
Ayetle geçen "lağv"dan maksadın, şarkı olduğunu kabul etsek bile ayetin şarkıdan yüz çevirmeyi müstehab gördüğünü ve yüz çevirenleri övdüğünü görüyoruz. Ayette yüz çevirmenin illaki gerekliliğine dalalet yoktur. "Lağv" kelimesi, batıl kelimesi gibi faydasız şeyler demektir. Faydasız şeyleri dinlemek bir hakkı zayi etmediği veya farzdan geri bırakmadığı müddetçe haram değildir.
Rivayet olunur ki, şarkı dinlemeğe izin veren İbni Cerih'e sormuşlar: "Kıyamet gününde amel defterinin iyilik tarafına mı konulacak, kötülük tarafına mı?" İbni Cerih: "Ne iyilik tarafına konacak, ne de kötülük tarafına, çünkü o boşa yemin gibidir. Allahu Teala buyuruyor:
"Allah sizleri boş yeminlerinizden yargılamayacaktır" ( Bakara: 2/225. )İmam Gazali der ki: "Yemin ederek, Allah'ın ismini boş yere yani yemininde samimi olmaksızın faydasız ve şeriata muhalif olarak zikreden kişi yargılanmayacak da şiir ve şarkı dinleyen mi yargılanacak?"
Kaldı ki, her müzik boş da değildir. Müziğin boş yani lağv hükmünü alması sahibinin maksadına bağlıdır. Çünkü iyi niyet: eğlenceyi ibadet, türküyü yakınlık yapar. Ama kötü niyet, ibadeti bile isyan yapar. Örneğin, riya amacı ile yapılan ibadetlerde olduğu gibi bunların içi gösteriş dışı ibadetten ibarettir. "Şüphesiz Allah şekillerinize bakmaz aksine kalblerinize bakar."
Burada İbni Hazm'ın şarkıyı reddedenlere Muhallası'nda verdiği güzel bir reddiyyeyi nakletmek istiyorum. O derki: "Haramlığını savunanlar der ki, müzik hak mıdır değil midir? Üçüncü bir şık zaten yoktur, çünkü Allah (cc) Haktan başka herşey sapıklıktır"( Yunus: 10/32. )buyuruyor.
Bunlara cevabımız şudur. Allah (cc) muvaffak etsin Resulullah (sav) efendimiz: "Ameller ancak niyete bağlıdır, herkes için niyet ettiği şey vardır" buyuruyor. O halde şarkıyı Allah'a isyan amacı ile dinleyen fasık olur. Ama vücudu Allah'a ibadete hazırlamak amacı ile dinlemek için dinlerse bu adamda itaatkar ve iyilik sahibi olur ve onun yaptığı bu işi de haktan sayılır.
Bir adam da ne isyan, nede ibadete hazırlık için dinlemiyorsa bu da lağv olur ki, bunu da Allah (cc) affetmiştir. Örneğin; adamın keyif yapmak için bahçesine çıkması, hava almak için gezmeye çıkması elbisesini çeşitli boyalarla boyaması vs. işleri gibi.
Müziği haram görenlerin delil olarak öne sürdükleri hadislere gelince. Bunların içinde sahihlik bakımından itiraz edilmeyen, veya manası daha değişik yorumlanmayan bir hadis yoktur.
Kadı İbni Ebu Bekir Arabi der ki, "Bu konuda varid olan hadislerin hiçbiri sahih değildir." Gazali ve İbnu Nahvide Umdesi'nde böyle demiştir. İbn Hazm bu konuda rivayet edilen hadislerin hepsi uydurmadır, diyor.
Haliyle haram olması için öne sürülen delilleri çürütünce geride asli helallik kalıyor. Nasıl olmasın ki çalgının helal olduğuna dair bir sürü hadis var. Biz bunlar arasından Buhari ve Müslim'in rivayet ettiği bir hadisi zikretmekle yetineceğiz. Hz. Ebu Bekir birgün Peygamberimiz Hz. Aişe'nin odasındayken yanında iki cariye şarkı söylüyorlardı. Olaya öfkelenen Hz. Ebu Bekir, "Peygamber'in evinde neden şeytanın mızmızını çalıyorsunuz?" diye çıkıştı. Bunun üzerine Resulullah, "Bırak ey Ebu Bekir, bu günler bayram günleridir" diye karşılık verdi. Tabi bu, bayram günlerinin haricinde haramdır anlamına gelmez, böyle birşey zaten bize ulaşmamıştır. Ancak burada söylenmek istenen, bayram günleri sevinç, eğlence günleridir. Tabii bu da müzik, vs. eğlence araçlarıyla mümkündür.
Fakat bu fetvayı bitirirken dikkat edilmesi gereken bir kaç hususu hatırlatmak gerekir. Söylenen şarkıların konusu İslam adabı ve terbiyesiyle bağdaşması şarttır.
A- Mesela; İslam'ın içkiyi şeytanın pisliği kabul ettiği, kadeh tutanı, içki yapan, yaptıranı, satanı, taşıyanı ve her türlü katkıda bulunana lanetlediği ortadayken, sigaranın zararıda belli iken "Dünya sigara ve kadehtir" demek İslam'a aykırı ve haramdır. Yine mahrem tanımayan, kadının gözlerini öven şarkılar da İslam adabına muhalif ve terstir.
Çünkü Kur'an meydan okuyor.
"Mümin erkeklere söyle gözlerini haramdan korusunlar, namuslarını muhafaza etsinler" (Nur: 24/30. ) "Mümine hanımlara da söyle gözlerini haramdan korusunlar" ( Nur 31 )Hem Allah'ın Rasulu: "Ey Ali ikinci defa namahreme bakma, çünkü ikincisi aleyhinde olur" buyurmuştur. Bu deliller çoğaltılabilir.
B- Sonra şarkıyı söyleme tarzı çok önemlidir. Bazen öyle oluyor ki, şarkının sözlerinde herhangi bir tehlike olmuyor ama şarkıcının kıvrak ve kırık sesinin dinleyenlerini heyecanlandırması ve kalplerini hastalığa itmesi şarkıyı helallik dairesinden haramlık dairesine sokuyor. Örneğin dinleyenlerin çok istedikleri nağmeleri yah, yuh, yih, gibi olan şarkılar gibi burada Peygamber Efendimiz'in hanımlarına Mevla'nın emirlerim hatırlatalım: "Konuşurken sesinizi inceltmeyin, çünkü kalbinde hastalık bulunan tema edebilir" ( Ahzab: 32 )
C- Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da; İslam dini ibadet dahil herşeyin aşırısını ve israfını haram kılmıştır. Peki mubah olsa bile bütün vakitlerini eğlence ile geçirmeğe ne diyeceksin. Şüphesiz vakitleri boş şeylere harcamak kalbin büyük hedeflerden ve önemli görevlerden yoksun olduğunun delilidir. Yine kişinin sınırlı vaktinden yapması gereken başka görevleri ihmal ettiğininde delilidir. İbnu'l Mukaffi'in şu sözü ne kadar doğru ve yerindedir. Nerde bir israf gördüysem mutlaka bir görev ve hakkı zayi etmiştir.
D- Bir de dinleyen insanın bu şartlarla beraber nefsine sahip olabilmesi gerekir, çünkü şarkı veya buna benzer şeyler, insanı fitneye teşvik ediyor ve insanı nefsin bataklıklarında yüzdürüyorsa, tabii ki bundan kaçınması gerekir ve bu tarafa esen rüzgârların önünü kesip nefsi istirahat ettirmek gerekir.
Tabii şüphesiz bu kurallar sayı ve şekilleriyle şarkının konusu, söyleniş tarzı ile İslam'dan ve ahlak kurallarından uzak olanların ellerinde olması sebebiyle zamanımızda çok az tamamlanabilir.
O halde onların reklamlarına katkıda bulunmak, seslerini duyurmalarına yardımcı olmak, mü'mine asla yakışmaz, unutulmamalıdır ki onlar seslerini böylece duyuruyorlar.
Bu yüzden dinine bağlı müslümana yakışan odur ki, daima şüphelerden kaçınarak, azimetle amel edecek, haram kokusundan kurtulamamış bütün şeylerden nefsini uzak tutacak, ama kim "Ben ruhsatla amel edeceğim" derse nefsini korumak için çok araştırsın, gücü yettiği kadar günah kokularından en uzak olanını seçsin dinlemek için bu kadar tehlike varsa ya o şarkı sanatçılığının içinde bulunmak, gerçekten çok tehlikelidir. Bu işten sağlam imanla çıkmak az olan vakalar arasındadır.
Tabi bu tehlikeler erkekler içindir. Kadını hiç karıştırma. Çünkü onun için bu işler çok daha tehlikeli ve korkunçtur. Bu yüzden Allahu Teala, kadınlara giyimleriyle, kuşamlarıyla, gezişleriyle, konuşmalarıyla erkeklerden sakınmalarını emrediyor ki, erkeklerin kötü bakışlarından, eziyetlerinden korunmuş olsunlar. Bilhassa kalblerinde hastalık bulunan erkeklerden böylelikle korunmuş olsunlar. Allahu Teala bir ayeti kerimesinde şöyle buyuruyor:
"İşte böylece onlar çok zor tanınacak dolayısıyla da eziyet edilmeyecekler."
Başka bir ayette de:
"Seslerini inceltmesinler. Çünkü kalbinde hastalık bulunan kimse onları tama eder" ( Ahzab 32 ) buyruluyor.
Kadının şarkıcı olması onun fitneye düşmesine veya düşürülmesine ve uzak durması mümkün olmayan, haramlara düşmesine yol açar. Çünkü mesleği gereği protokol, konser vs. işleri için yabancı erkeklerle beraber olması gerekecektir. Kadının yabancı erkeklerle beraber olmasına İslam müsaade etmemiştir

Kaynak:

Prof . Dr. Yusuf El- Kardavi Çağdaş Meselelere Fetvalar, Tahir Yayıncılık, İstanbul, 1994: 2/405-411
 
K Çevrimdışı

kelime-i şehadet

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
''çalgının helal olduğuna dair bir sürü hadis var''


Bu hadislerden biri şu olabilir mi mesela?

(Bir zaman gelecek, zina, içki ve mizmarı [çalgıyı] helal sayanlar çıkacaktır.) [Buhari]

''Kadı İbni Ebu Bekir Arabi der ki, "Bu konuda varid olan hadislerin hiçbiri sahih değildir." Gazali ve İbnu Nahvide Umdesi'nde böyle demiştir. İbn Hazm bu konuda rivayet edilen hadislerin hepsi uydurmadır, diyor.''


Yukarıdaki hadis de uydurma mıdır?


Subhanallah, ibretlik bir fetva. Bu fetva ile Rasulallah'ın gaybi bir hadisi de gerçekleşmiş, imanım da bir kat daha artmış oldu.
 
DAVA Çevrimdışı

DAVA

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
Kardesim, Sonucta ihtilaf var, O bu Verdiginiz Hadisi Serife uyduruktur dememistir, bilakis uydurulmus Hadislerinde var oldugunu bildirmektedir, hem bunu eser kaynaklari ile vermektedir, Ondan önce gelen Alimlerin görüslerini aktarmaktadir.. Cimbiz ile satirlari cikarmayi birakip genel baksak nasil olacak ?

Yasaklanmis Hadisi Serflerin var oldugu gibi, izin verilmis Hadisi Serifler Mevcut.. Anlamamiz gereken olay sudur.. Haddi asmamak ben sununla amel ediyorsam sende Amel etmek zorundasin, dememektir.. Sen A Alimin görüsünü alirsin, Ben B Alimin görüsünü alirim, Ihtilaf olan Konularda haddimizi bilmemiz gerektigini düsünüyorum... Birbirlerimizi mazur görmekteyiz..

Bu Konuda en güzel sözü gercekten Imam Gazali söylemistir.. Allah ona rahmet ettsin..

Selametle
 
K Çevrimdışı

kelime-i şehadet

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Kardeşim daha ne olsun? Adam çalgıya helal diyerek verdiğim hadisin hükmüne girmiş. Cımbızlamamın sebebi onun bu halini göstermek içindi.

İhtilaflar var. Evet yasaklayan hadisler de var, ruhsat veren hadisler de ama ben hiç teşvik eden bir hadise rastlamadım. Yani, çalgı helaldir, kullanın dinleyin diyen bir hadise rastlamadım ama adam bir sürü hadis olduğunu söylemiş. Varsa gösterin biz de bilelim.

Yazının tamamına yorum yapacak olursak, yorumları çok zorlama olmuş. Neymiş ibadete hazırlanmak için müzik dinlemekmiş;

Ama vücudu Allah'a ibadete hazırlamak amacı ile dinlemek için dinlerse bu adamda itaatkar ve iyilik sahibi olur ve onun yaptığı bu işi de haktan sayılır.

Müzikle vücud nasıl ibadete hazırlanır ki? Peygamber böyle bir uygulamada bulunmuş ya da cevaz vermiş mi? Şu yukarıda yazan şey aynı müşriklerin ıslıkla, alkışla tavaf yapmasına benziyor.

Faydasız şeyleri dinlemek bir hakkı zayi etmediği veya farzdan geri bırakmadığı müddetçe haram değildir.

Faydasız şeyler yerine faydalı şeyler yapmak daha uygun olmaz mı? Boş söz dinlemek yerine Kur'an okumak ya da ilim kitapları okumak daha uygun olmaz mı?

Müzik konusuna genel bir yorum yapacak olursam; Bence müzik insanı alkolden daha çok sarhoş edebilen bir şeydir. Aişe validemizin söylediği gibi; Şarkı söyleyen insan şarkı söylerken bir nevi şeytana dönüşüyor. Şarkı insana normalde hiç yapmayacağı şeyleri yaptırıp, hiç söylemeyeceği şeyleri söyletebiliyor.

Buna karşın müzik bence eğer hak sözlerin söylenmesine, insanlara ulaştırılıp sevdirilmesine vesile olabiliyorsa belki kabul edilebilir. Veya insanların dini duygularını tetikliyor ise (osmanlı'nın mehter marşı gibi) yine kabul edilebilir olabileceğini düşünüyorum. Bunun dışındaki müzikler ne kadar haram barındırmasa, İslam'a aykırı birşey barındırmasa dahi İslam'a katkı yapmadığı sürece bence levhel hadisten başka birşey değildir.
 
laylay Çevrimdışı

laylay

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
ihtilaflı bir konudur..her şeyi demeye müsait...
 
A Çevrimdışı

Askalani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيم

1 = “ … Ebu umame r.a’dan. Resulullah s.a.v buyurdu ki : Şarkı, türkü söyleyen cariyeleri alıp satmayın, onlara şarkı, türkü öğretmeyin, onlar üzerinde yapılan ticarette hayır yoktur ve onlardan elde edilen kazanç haramdır. işte bu ve benzeri şeyler hakkında şu ayet indi :

“ İnsanlardan öyleleri vardır ki, bilgisizce Allah'ın yolundan saptırmak ve onu bir eğlence konusu edinmek için “ boş sözleri “ satın alırlar. İşte onlar için rüsvay edici bir azab vardır. “

Tirmizi : 2 / 1298 – İbni Mace : 6 / 2168 – Ahmed : 5 / 264 – Beyhaki Süneni Kübra : 8 / 11222 – Taberi Tefsir : 6 / 430.s

2 = “ … Aişe r.anha’dan. O şöyle dedi : Resulullah s.a.v buyurdu ki : Şüphesiz ki Allah, şarkıcı cariye alıp satmayı, onun parasını, ona şarkı-türkü öğretmeyi, ve onu dinlemeyi haram kıldı. Sonra şu ayeti okudu :


“ İnsanlardan öyleleri vardır ki, bilgisizce Allah'ın yolundan saptırmak ve onu bir eğlence konusu edinmek için “ boş sözleri “ satın alırlar. İşte onlar için rüsvay edici bir azab vardır. “


İbnu ebid dünya - Zemmul melahi - İbnu merdeveyh.tefsir


3 = “ … Ebu Umame’den dedi ki : Rasûlullah s.a.v buyurdu ki : Şarkıcı kadınların satılması, satın alınmaları, onların ticaretinin yapılması helal değildir. Onlar karşılığında alınan bedel haramdır. - Şunları da söyledi - : Şu : “ İnsanlardan kimisi... boş sözleri satın alırlar.” Lokman : 6 ayetini sonuna kadar okuyup, bu ayet bu hususta indirildi, dedikten sonra şunları söyledi : Beni hak ile gönderene yemin olsun ki. Bir adam yüksek sesle şarkı söyledimi mutlaka yüce Allah o vakit ona omuzlarına çıkan iki şeytan gönderir. Sonra onun göğsü üzerine ayaklarını aralıksız vururlar. - Bu arada kendi göğsüne işaret etti - ta ki o susuncaya kadar.”


Taberani Kebir : VIII, 7749, 7805, 7825, 7855, 7861,7862


4 = “ … İbni Abbas r.a’dan. Dedi ki : “ İnsanlardan öyleleri vardır ki, bilgisizce Allah'ın yolundan saptırmak ve onu bir eğlence konusu edinmek için “ boş sözleri “ satın alırlar… Ayeti, şarkı ve benzeri şeyler için inmiştir. “

Beyhaki S. Kübra – İbn ebi Şeybe : 6 / 310 – Buhari edebü’l Müfred : 786.n – Taberi tefsir – 6 / 431 - el Albani : sahih der.

5 = “ … Cabir r.a’dan. Dedi ki : “ İnsanlardan öyleleri vardır ki, bilgisizce Allah'ın yolundan saptırmak ve onu bir eğlence konusu edinmek için “ boş sözleri “ satın alırlar… Ayetindeki “ lehvel hadis “ , gına - şarkı ve onu dinlemektir. “

Taberi tefsir


6 = “ … ebu Sehba el Kübra der ki : Abdullah İbni Mes’ud’a ; “ İnsanlardan öyleleri vardır ki, bilgisizce Allah'ın yolundan saptırmak ve onu bir eğlence konusu edinmek için “ boş sözleri “ satın alırlar… Ayeti hakkında sorulduğunda, İbni Mes’ud üç kere : Kendisinden başka ilah olmayan Allah’a yemin ederim ki bu, gina’dır – yani şarkı-türkü’dür. “

Beyhaki S. Kübra – Ş.İman - Taberi tefsir - İbnu ebid dünya Zemmul melahi – İbni Ebi Şeybe musannef – Hakim müstedrek

7 = “ … Resulullah s.a.v buyurdu ki : Ümmetimden bir kısım insanlar aşağılanacak, zulme uğrayıp zillete düşeceklerdir. Sahabeler sordu :
- Ya rasulallah ! bunlar la ilahe illallah şehadetinde bulunacaklar mı ?. Resulullah s.a.v :
- Evet, ama o zaman içki içilecek, çalgı aletleri çalınacak, ipek elbiseler giyilecektir, buyurdular. “


İbni Ebi Şeybe : 5 / 164



8 = “ … Ebu Malik – el -Eş’ari’den dedi ki : Peygamber s.a.v buyurdu ki : Ümmetim arasında ferci - yani zinayı - , ipeği, şarabı ve çalgı aletlerini helal kabul edecek bir topluluk olacaktır................ Yüce Allah geceleyin onlara hükmünü vererek bir kısmını helak edecek ve diğerlerini ise kıyamet gününe kadar maymunlara ve domuzlara dönüştürecektir.”


Buhari : 12.c.5650.s


9 = “ … Enes b. Malik r.a’dan dedi ki : Rasûlullah s.a.v buyurdu ki : Dünyada da, ahirette de lanetlenmiş iki ses vardır : “ Nimet sırasında müzik sesi ve musibet sırasında da feryat sesi ”

Bezzar Müsned : I, 377, 795 – M.Zevaid : 3 / 13.4017 – Camiu’s sağir : 2 / 46 – el-Albani Sahiha : 427
10 = “ … Cabir b. Abdullah’ın, Abdu’r-Rahman b. Avf’dan diye naklettiği hadistir. O dedi ki : Rasûlullah s.a.v buyurdu ki : Ben ağlamayı yasak-lamadım. Fakat ben ahmak ve günahkar iki sesi yasakladım : Birisi oynama ve oyalanma na’mesi sırasındaki ses ve şeytan zurnaları, diğeri ise musibet halindeki ses olan yüzlere vurmak, yakaları yırtmak ve şeytan inlemesidir.”

Hakim : IV, 40 - Beyhaki : IV, 69 - Şuabu’l-İman : VII, 241, 1063.1064 - İbn Ebi’d-Dünya, Zemmu’l-Melahi : vr. 159/1- Acurri, Tahrimu’n-Nert : 201, 63 - Beğavi,Şerhu’s-Sünne : V, 430-431 - Tayalisi Müsned : 1683 - İbn Sad, Tabakat : I, 138 - İbn Ebi Şeybe, el-Musannef : III, 393 - Abd b. Humeyd Musned : III, 8, 1044

11 = “ … Abdullah b. Abbas r.a’dan dedi ki : Rasûlullah s.a.v dedi ki : Muhakkak Allah bana şarabı, kumarı, kube’yi - yani davulu zurnayı - haram kıldı, Sarhoşluk verici her şey de şüphesiz haramdır.”

Ebu Davud : 3696 – Beyhaki: X, 221 - Ahmed, Müsned : I, 274 - Ebu Ya’la, Müsned : 2729 - İbn Hibban, Sahih : 5341 – Taberani Kebir : XII,101/a-b, 12598 ve 12599


12 = “ … Abdullah b. Amr b. el-As r.a’dan rivayete göre Rasûlullah s.a.v şöyle buyurmuştur : Muhakkak aziz ve celil olan Allah içkiyi, kumarı, kubeyi – yani davulu - ve el-ğubeyrayı - yani darıdan yapılan bir içkiyi - haram kılmıştır. Sarhoşluk veren herşey de haramdır.”

Ebu Davud : 3685 - Tahavi, Şerhu Meani’l-Asar : II, 325 - Beyhaki : X, 221-222 - Ahmed : II, 158, 170), Eşribe : 207


13 = “ … Ubeydullah b. Zahr, Bekr b.Sevade’den, o Kays b. Sad’dan Peygamber s.a.v şöyle buyurmuştur : Şüphesiz şanı mübarek ve yüce olan Rabbim bana şarabı, kubeyi ( davulu ), kınnini ( tamburu ) haram kıldı. El-Ğıbeyra ( diye bilinen darıdan yapılan bir içki ) den de sakının. Çünkü o dünya içkisinin üçte biridir.”

İbn Ebi Şeybe, Musannef : VIII, 197, 4132 - Ahmed : III,422 - Taberani Kebir : XVIII, 352, 897


14 = “ … İmran bin Husayn r.a dan. Resulullah s.a.v buyurdular ki :
- Bu ümmette yere batma, kılık değişme ve taşlanma olacaktır. Bunun üzerine Müslümanlardan bir kimse :
- Ya rasullallah ! bu ne zaman olacaktır, dedi. Allah resulü s.a.v :
- Şarkıcı kızlar ve çalgı aletleri türediği ve içkiler içildiği zaman, buyurdular. “


Tirmizi : 4 / 2309.n



15 = “ … Ebu Malik el eşari r.a’dan dedi ki : Rasûlullah s.a.v buyurdu ki : benim ümmetimden bazı insanlar içki içip ona, adından başka isim takacaklar. Baş uclarında çalgılar çalınacak ve kadınlar kızlar şarkı-türkü söyleyecekler. Allah onları yere batırsın ve onlardan maymunlar ve domuzlar yapsın. “

İbni Mace : 10 / 4020.n



16 = “ … Ebes ibni Malik r.a’dan. Rasûlullah s.a.v buyurdu ki : benim ümmetim içerisinde yere batırılma, Denizde boğulma ve hayvana çevrilmeler olacaktır. Bu, onların içki içtiklerinde, şarkıcı kadınlar edindiklerinde ve çalgı aletleri çaldıklarında olacaktır. “


İbn Ebu Dünya – Sahihu’l Cami’ : 5 /107-5343.n – el Albani “ sahih “ demiştir.



17 = “ … Muaviye r.a’dan. Dedi ki : Rasûlullah s.a.v ölünün arkasından bağırıp çağırarak ağlamayı, tasvirleri – yani suret ve heykel şeklinde olan her şeyi – yırtıcı hayvanların derilerini kullanmayı, açılıp saçılmayı, şarkı türkü söylemeyi, altın takınmayı ve ipek elbise giyinmeyi yasaklamıştır. “


Ahmed -Sahihu’l Cami’ : 6 / 59



18 = “ … Abdullah bin Dinar’dan rivayet edildiğine göre o şöyle demiştir : Abdullah ibn Ömer ile çarşıya çıkmıştım. Türkü söyleyen bir cariye rastgeldi. Bununüzerine dedi ki : gerçekten şeytan eğer bir kimseyi terk edecek olsaydı, bu kızcağızı terk ederdi. “


Buhari edebü’l müfred : 2 / 784.n
 
!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
Senelerdir tartışılan konulardan. Herkes birşeyler yazmakta. Ben ise susmaktayım.Ancak şunu belirtmek isterimki birşey yazarken dünyada tek mesele o mesele gibi karşıdaki (haklı-haksız) kişiyi kırmayın-rencide edecek sözlerden uzak durun.

Konuya başka bir açıdan seslenmek istiyorum.

Sanırım ne hoca ne de konuyu ekleyen kardeş çalgılı derken kastı -taverna,tarkan,hip hop müzikleri isyankar arabesk müzikler- bu değildir. Kasıtları dine ısındıran ilahiler olsa gerek. Birçok kardeşimiz şehitler kervanı dinlerken, dursun alinin,mustafa cihad olması gerek vs bunları dinlerken kalplerindeki imanın arttığını söylemektedirler.

Elbette güzel olan takva olan kuran'ı kerim dinlemekttir. Hatta gönlüm isterdi ki cihad marşlarını (müziksiz çalgısız cihad marşlarını kastediyorum) bile dinlemeyip sadece ve sadece kuran'ı kerim dinleyebilsek ne güzel olurdu.

Malesef üzülerek söylemekteyim ki bugun ister çalgılı ister çalgısız toptan insanlar onları dinleyip kuranı kerimi arka plana atmaktadırlar. Bizler bırakalım çalgıyı malgıyı kuran'ı kerimi ön planda tutalım.

Bugün çalgılı müzikte illede şu şekilde olması gerek diyenleri kuranı kerim dinlerken kuranı yayarken görmek dileğiyle konuyu kilitliyorum...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Ana Sayfa Alt