Selamün aleyküm. Mevlid kandilinde İsmailağa cemaatine bağlı bir derneğe gittim. Oraya İsmailağa cemaatinden bir hoca sohbet vermeye geldi ve aşağıdaki rivayeti anlattı.
Ben anlamıyorum. Sofilerin sahih kabul ettiği hadis ile selefilerin sahih kabul ettiği hadisler niye bu kadar farklı? Birinin sahih dediğine diğeri zayıf veya uydurma diyor. Hadis usulü bilmediğim için bu durumu anlayamıyorum.
Daha sonra Facebook'ta bir selefi hocanın mevlid kandili ile ilgili kendi YouTube videosunu paylaştığını ve videonun altına kandilleri savunan birisinin yukarıdaki rivayeti yorum olarak yazdığını gördüm. Selefi hoca bu rivayetin uydurma olduğunu söyledi.Kaynaklarımızın verdiği bilgiye göre, Allah Rasûlü’nün süt annelerinden biri de tâlihli hâtun Süveybe’dir. Bu hanım, Rasûlullâh’ın düşmanı olan Ebû Leheb’in câriyesi idi.
Süveybe Hâtun, Ebû Leheb’e yeğeninin doğum müjdesini haber verince, Ebû Leheb, sırf kavmî asabiyetten dolayı bu câriyeyi âzâd etti. (Halebî, I, 138) Bu ırkî asabiyetten meydana gelen sevinç bile, Ebû Leheb’in Pazartesi geceleri azâbını hafifletmeye yetti.
Abbâs -radıyallâhu anh- şunları anlatır:
Kardeşim Ebû Leheb’i ölümünden bir sene sonra rüyamda gördüm. Kötü bir hâlde idi:
“Sana nasıl muâmele edildi?” diye sordum. Ebû Leheb:
“Muhammed’in doğumuna sevinerek Süveybe’yi âzâd ettiğim için Pazartesi günleri azâbım biraz hafifletilmektedir. O gün baş parmağımla işâret parmağım arasındaki küçük bir delikten çıkan su ile serinlemekteyim.” cevâbını verdi. (İbn-i Kesîr, el-Bidâye, Kâhire 1993, II, 277; İbn-i Sa’d, I, 108, 125.)
Ben anlamıyorum. Sofilerin sahih kabul ettiği hadis ile selefilerin sahih kabul ettiği hadisler niye bu kadar farklı? Birinin sahih dediğine diğeri zayıf veya uydurma diyor. Hadis usulü bilmediğim için bu durumu anlayamıyorum.