Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Sert Kişiliğimden Dolayı Çok Rahatsızım. Ne Yapmalıyım?

R Çevrimdışı

Rabbani

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu Aleykum ve rahmetullahi ve bereketuhu.

Abi bir Müslüman çok sert olabilir mi ? Örnek verelim dövüşü ve savaşı çok sevebilir mi ? Konuşurken lafları keskin (kalbi kırmayacak ve İslami ahlak'a, edebe uyacak usülde) olabilir mi ? Her an sinirlenebilir mi ? Yürüyüşünde sertlik olabilir mi ? Çok rahatsız oluyorum ancak elimde değil abi, kendimi bildim bileli böyleyim, kişiliğim mi diyelim artık her neyse. Bunun bir İslami çözümü var mıdır abi ? İlgilenirseniz, Rabbim sizi hayırla mükafatlandırsın.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Esselamu Aleykum ve rahmetullahi ve bereketuhu.

Abi bir Müslüman çok sert olabilir mi ? Örnek verelim dövüşü ve savaşı çok sevebilir mi ? Konuşurken lafları keskin (kalbi kırmayacak ve İslami ahlak'a, edebe uyacak usülde) olabilir mi ? Her an sinirlenebilir mi ? Yürüyüşünde sertlik olabilir mi ? Çok rahatsız oluyorum ancak elimde değil abi, kendimi bildim bileli böyleyim, kişiliğim mi diyelim artık her neyse. Bunun bir İslami çözümü var mıdır abi ? İlgilenirseniz, Rabbim sizi hayırla mükafatlandırsın.

Âleykum selam we rahmetullâhi we berakâtuhu kardeşim;

Rabbimiz insanları çeşitli huy, mizac ve karakterlerde yarattığından insanların standart bir yapıya sahib olmaları zaten beklenemez.


"Yine göklerin ve yerin yaratılışı ile dillerinizin ve renklerinizin farklı oluşu da O'nun âyetlerindendir. Şubhesiz ki bunda bilenler için nice ibretler vardır." (Rum 22)
Allahın, gökleri ve yeri yoktan var etmesi, konuştuğunuz dilleri ve vücut renklerinizi farklı yaratması, onun varlığını, birliğini, kuvvet ve kudretini gösteren delillerindendir. Şubhesiz ki Allahın bunları böyle yapmasında, bilenler için büyük ibret ve deliller vardır.
Ebu Musa el-Eş'arî diyor ki:
"Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Allah teala, Âdemi, bütün yeryüzünden aldığı bir avuç topraktan yarattı. Bu sebeble Âdemoğulları, yeryüzü toprağının şekillerine göre şekillendiler. Onlardan bazıları kırmızı, bazıları beyaz, bazıları siyah, bazıları bunların arasında bir renk, bazıları yumuşak, bazıları sert, bazıları âdî, bazıları iyi şekilde dünyaya getirilmişlerdir."
(Tirmizî, K. Tefsir el-Kur'an, Sure: 2, bab: 1, Hadis no: 2955; Ebu Davud, K. es-Sunne, bab: 16, Hadis no: 4693; Ahmed b. Hanbel Musned, C.4, S.323)

Bu farklılık peygamberler arasında olmasına rağmen;
"Çünkü İbrahim, çok yumuşak huylu ve çok yufka yürekli (yanık kalbli) idi." (Hud 75),

"Andolsun size içinizden öyle bir peygamber geldi ki, gayet izzetli ve şereflidir. Sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir üstünüze titrer, mu'minlere gayet merhametli ve şefkatlidir." (Tevbe 128)

"Hemen Musa öfkeli ve üzgün olarak kavmine döndü" (Ta ha 86)
"Musa da ötekine bir yumruk indirib onun ölümüne sebeb oldu." (Kasas 15)

Muhammed (s.a.v.)in ashabı arasında da farklı mizaçlar mevcut idi. Sahabenin içerisinde Ebubekir, Osman (r.anhuma) gibi yumuşak huylu sahabeler olabildiği gibi, Hamza , Ömer (r.anhuma) gibi sert mizaclı sahabeler mevcuttu.
Burada dikkat etmemiz gereken sert yapımızı düşmana, kâfirlere yönlendirmeliyizdir. Aksi taktirde şahsımızda İslam zarar görecek, insanlara itici geldiğimizden amel ve sözlerimizin tebliğdeki etkisi erozyona uğrayacaktır.

"Ey iman edenler! Sizden kim dininden dönerse, bilsin ki Allah yakında öyle bir toplum getirir ki, Allah onları sever, onlar da Allah'ı severler; mu'minlere karşı yumuşak, kâfirlere karşı da onurlu ve şiddetlidirler; Allah yolunda mucahede / cihad eder, hiçbir kınayıcının kınamasından da korkmazlar. Bu, Allah'ın bir lutfudur, onu dilediğine verir. Allah, geniş ihsan sahibidir, her şeyi çok iyi bilendir." (Maide 54)

"Onlardan sonra gelenler derler ki: "Rabbimiz, bizi ve bizden önce inanan kardeşlerimizi bağışla, kalblerimizde inananlara karşı bir kin bırakma! Rabbimiz! Sen çok şefkatli, çok merhametlisin!" (Haşr 10)


"Sen (o zaman), sırf Allah'ın rahmetiyle onlara karşı yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın, onlar senin etrafından dağılıb giderlerdi. Artık onları sen bağışla, onlar için Allah'dan mağfiret dile. (Yapacağın) işlerde onlara da danış, bir kere de azmettin mi, artık Allah'a dayan. Muhakkak ki Allah kendine dayanıb güvenenleri sever." (Âl-i İmran 159)

Ayrıca her musluman dininin tebliğcisi olduğunun her daim şuurunda olmakla beraber, muhatablarının çeşitli kültür, mizac ve akli yapılarda olabileceğinden aşırı derece sabırlı ve anlayışlı olmak zorundadır.

"Biz onlara, kendilerini imtihan etmek için dişi deveyi göndereceğiz. Onun için sen onları gözet ve sabırlı ol." (Kamer 27)

"Her kim sabreder ve suç bağışlarsa, bu hareket arzu edilen en iyi işlerdendir" (Şurâ 43)

Rasulullah (s.a.v.) "Sabır, acı bir olayın yaptığı sarsıntıya karşı ilk anda gösterilen tahammuldür" (Buhârî, Cenâiz, 32)
 
Üst Ana Sayfa Alt