Çözüldü Şirk Koşmayanın Günahlarının Bağışlanacağını Bildiren Hadisin Sıhhat ve Yorumu Nasıldır?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Y Çevrimdışı

yalandunya1990

Üye
İslam-TR Üyesi
قال الله تعالى: من علم أني ذو قدرة على مغفرة الذنوب
غفرت له ولا أبالي، ما لم يشرك بي شيئاً

Böyle bir Kutsi Hadis okudum.
Ama anlamı konusunda kafam karıştı.
Mâ lem yuşrik kısmının hadise kattığı anlam nedir?

Şirk Kosmadığı müddetçe ifadesi şirk Kosmadığı süre içinde ettiği tövbeleri/ af talebini vs kabul ederim anlamı mı veriyor yoksa şirk günahını işlerse onun şirk günahını bağışlamam anlamı mı?

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
قال الله تعالى: من عَلِمَ أني ذو قُدرةٍ على مغفرةِ الذنوبِ غفرتُ له ولا أُبالي، ما لم يُشركْ بي شيئًا
Allah Teâlâ buyurmuştur ki: “Benim günahları bağışlamaya gücümün yettiğini bilen kimseyi, Bana hiçbir şeyi ortak koşmadığı sürece bağışlarım; buna da hiç aldırmam.
(
Ahmed bin Hanbel, el-Musned, Hadis no: 21479 – 21527 (Ahmed Şâkir / Arnaût tahkikleri, lafız farklarıyla); el-Hâkim, el-Mustedrak, C.4, Sf: 262 Hâkim: “Bu hadis sahîhtir.”; el-Elbânî, Silsiletu’l-Ehâdîsi’s-Sahîha, Hadis no: 127 Hadisi sahih kabul eder)

İmam Nevevî (rahimehullah) “Bu rivayetler, Allah’ın rahmetinin genişliğine ve tevhid üzere olan kimse için ümitsizliğin haram olduğuna delildir.” (Şerhu Sahîh Muslim, C. 17)

İbn Teymiyye (rahimehullah) “Bu hadîsler, mağfiretin sebebinin kulun Allah’ı Rabb, Kâdir ve Gafûr olarak bilmesi olduğunu gösterir.” (Mecmû‘u’l-Fetâvâ, C. 7, Sf: 487)

İbn Kayyim (rahimehullah) “Kulun, Rabb'i hakkında husn-u zannı, tövbe ve istiğfarın ruhudur.” (Medâricu’s-Sâlikîn, C.1, Sf: 364)
Bu hadîs-i kudsî, tevhid üzere olan bir kul için ne kadar büyük günah işlemiş olursa olsun, Allah’ın mağfiretinden ümit kesmenin caiz olmadığını kesin biçimde ortaya koyar.

Y Çevrimdışı

yalandunya1990

Üye
İslam-TR Üyesi
Allah Teâlâ buyurmuştur ki: “Benim günahları bağışlamaya gücümün yettiğini bilen kimseyi, Bana hiçbir şeyi ortak koşmadığı sürece bağışlarım; buna da hiç aldırmam.”
Evet Türkçe manası bu.
Misal bir kişi şirk koştu ve tövbe etti bunu affetmem mı diyor yoksa hâli hazırda şirk koşmayan bir kulun diğer günahlarından tövbeyi kabul ederim mı?
Sonuçta Allah'ın günahları bağışlamaya gücünün yettiğini bilen kişi tövbe edecektir.

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Evet Türkçe manası bu.
Misal bir kişi şirk koştu ve tövbe etti bunu affetmem mı diyor yoksa hâli hazırda şirk koşmayan bir kulun diğer günahlarından tövbeyi kabul ederim mı?
Sonuçta Allah'ın günahları bağışlamaya gücünün yettiğini bilen kişi tövbe edecektir.
Kaç defa aynı meseleyi konuşuyoruz. Şirki afv etmem demiyor, Şirkten tevbe etmeden şirkiyle (şirk üzere) ölen kişinin şirki afv olmaz. Eğer ölmeden şirkinden tevbe ederse, diğer bütün günahlarını afv edebilirim diyor.
Şirk işlememişse veya şirkinden tevbe ederek o hal üzere ölürse günahlarının çokluğu önemli değil afv ederim.
Şirkiyle tevbe etmeden ölürse, günahlarını afv etmesinin bir anlamı zaten yok. Konu kilitlendi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Ana Sayfa Alt