İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler
İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Çözüldü"Sizin en Akıllınız, Ölümü En Çok Hatırlayanınızdır" Hadisinin Sıhhati Nasıldır?
Ebû Hurayra (r.anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir:
Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: أَكْثِرُوا ذِكْرَ هَاذِمِ اللَّذَّاتِ “Tüm lezzetleri kesip koparanı (ölümü) çok hatırlayın yani ölümü.” (Tirmizi, Zuhd, Bab 4, Hadis no: 7; İbn Mâce, Zuhd, Bab 31, Hadis no: 4258; Nesai, Cenâiz, Bab 3, Hadis no: 1801)
Tirmizî: Bu hadis hasen gâribdir buyurmuştur. Hâkim de bu şekliyle rivayet etmiş ve bunun “sahih” olduğunu belirtmiştir. (Hâkim, 4/357); Zehebi de bu tashihi tasdik etmiştir.
"... (Abdullah) bin Ömer (Radıyallâhu anhumâ)dan; Şöyle demiştir ;
Ben, Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in beraberinde idim. Ensâr'dan bir adam Ona geldi ve Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e selâm verdikten sonra: Yâ Rasulallah! Mûminlerin hangisi daha faziletlidir? diye sordu.
Rasulu Ekram (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) : Huy bakımından en güzel olanı, buyurdu.
Adam: Peki, mûminlerin hangisi daha akıllı - şuurludur? diye sordu.
Rasulu Ekram (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) : Ölümü en çok hatırlayanı ve ölümden sonraki (hayatı) için en güzel şekilde hazırlananı. İşte onlar en akıllı - şuurlu olanlardır, buyurdu." (İbn Mâce, Zuhd, Bab 31, Hadis no: 4259)
Zevâid'de şöyle denilmiştir :
Bunun senedinde bulunan Ferve bin Kays, meçhuldur. Ondan rivayet eden (Nâfi) de öyledir ve rivayeti bâtıldır. Bunu Zeheb., Tabakatu't-Tehzib'te söylemiştir.
Ebu Hurayra (Radıyallahu anh)'in hadisini Tirmizi, Nesâi, Taberâni, el-Evsat'ta ve İbn-i Hibbân da rivayet etmişlerdir.
Bu hadîste geçen "Hâzîm" kesen, son veren demektir. Tüm zevkleri kesip onlara son verdiği için ölüme Hâzim denilmiştir. Hâzim kelimesiyle ölümün kasdedildiğine dâir hadisin sonundaki ilâve râviye aittir.
Bâzı rivayetlerde Hâzim kelimesi yerine Hadim kelimesi bulunur. Hadim yıkıcı demektir. Bu rivayetlere göre zevkler, lezzetler ve nefsi arzular bir binaya benzetilmiş, ölüm de o binayı yerle bir eden deprem gibi felâketlere benzetilmiştir.
İbn-i Ömer (Radıyallâhu anhumâ)'nın hadîsi Zevâid nevindendir. Ebû Yâlâ (Radıyallâhu anh)'ın hadisini Tirmizi, Ahmed ve Hâkim de rivayet etmişlerdir.
Keyyisi Akıllı, şuurlu ve ileri görüşlü demektir. Ekyes de ism-i tafdildir. Yâni Keyyis kelimesinin ifâde ettiği mânâdan daha kuvvetli bir mânâ ifâde eder. Bu itibarla Ekyes: En akıllı, en şuurlu ve en ileri görüşlü demektir.
Âciz: Güçsüz demektir. Burada nefsini yenmekten âciz olup nefsinin esiri durumunda olan kimse anlamında kullanılmıştır.
Bu iki hadîse göre akıllı, şuurlu ve ileri görüşlü adam o kimsedir ki, nefsini hesaba çeker, Allah'a karşı kulluk görevini yapar, ölümü sık sık hatırlar ve ölüm sonrası için gerekli hazırlığı yapar.
Âciz de o kimsedir ki nefsinin esiri olur, canı ne çekerse helâl haram demeden onu işler, Rabb'ine karşı kulluk görevini ihmal eder ve ölümden sonraki hayat için hiç bir hazırlıkta bulunmaz. Üstelik, Allah Gâfûr ve Rahîm'dir, keremi boldur. Bana ve benim amelime ihtiyaca yoktur, O, beni bağışlar gibi laflarla bir takım temennilerde bulunur.