Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Sohbet Esnasında Peygamber Efendimizin Adını Her Duymada Salavat Getirmek Şart mı?

emrekara369 Çevrimdışı

emrekara369

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Peygamber efendimiz (s.a.v) in her adı anıldığında salavat getirmeli miyiz? Mesela bir sohbet ortamında sürekli geçerse salavat getirmeli miyiz?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
"Şubhesiz Allah ve melekleri Peygambere salat ederler. Ey iman edenler! Siz de O’na tam bir teslimiyetle salat ve selam edin!.." (Ahzab 56)

Ali (r.anh)'den kaydedilen bir rivâyette "Rasulullah (s.a.v.) buyurdular ki:
"Gerçek cimri, yanında zikrim geçtiği halde bana salâvat okumayandır." (Tirmizî, Salât 357, (484), Da'avat 110, (3540)

Yanında ben zikr olunduğum zaman üzerime salât etmiyen kişinin burnu yere sürtülsün.” (Tirmizî, daavat, 100; Musned, 2, 254)


Kıyamet gününde bana halkın en yakın olanları ve şefaatime hak kazananları, bana en çok salâvat getirenleridir.” (Tirmizî, vitr, 21)

Yukarıdaki ayete göre ömürde bir defa salavat getirmek farz, sonraları her ilk duyuşta vâcib, aynı yerde tekrarlanmalarda ise sünnet olduğu ifade edilmiştir. Kişinin hayatında bir defa söylenmesinin farz olduğu konusunda ittifak vardır. Ancak bundan ömürde bir defa söyledikten sonra, her ilk duyuşta vâcib diyenler olduğu gibi sünnet diyenler de vardır. Buna göre bir mecliste hatib salavat getirmişse dinleyiciler getirmese günah işlemiş olurlar denilmez.

Hutbe esnasında hatibin haddinden fazla salât-u selâm okumaması ve bilhassa hutbe dinleyen cemaatın salât-u selâm getirmeyip susması tercih edilmiştir. Çünkü Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadis-i şerifinde;

"İmam hutbe okurken (yanındaki arkadaşına) "sus" dedin mi, boş konuşmuş (Cumuanın sevabını kaçırmış) olursun." (Buhârî, Cumua, 36) buyurdu. İmam hutbedeyken , cemaat hiç bir şey okumayacak, salât-u selâm dahi getirmeyecek, namazdaymış gibi bir halde oturub dinleyecektir.

Rasulullah (s.a.v.)'in ismi çok kez geçtiğinde, her seferinde salavat getirmek şart değildir; başta bir defa getirmek yeterlidir.
Duada Peygamberimiz (s.a.v.)'in ismi geçtiğinde, dua ederken salavat getirmek şart değildir.



İlgili Konular:

Salavat, Sadece Rasulullah'ın (s.a.v.) Adı Anıldığında mı Zikredilir?

Çözüldü - Salavat, Sadece Rasulullah'ın (s.a.v.) Adı Anıldığında Mı Zikredilir?
 
Son düzenleme:
Üst Ana Sayfa Alt