Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Makale SORU İŞÂRETİ

Necati Koçkesen Çevrimdışı

Necati Koçkesen

İyi Bilinen Üye
İslam-tr Yazar
SORU İŞÂRETİ

Bugünkü biz Müslümanlar için bir çok soru işâretleri vardır. Mesela:

Bir Müslüman olarak îmânî bilgilere sahip miyim? Îmânımı koruyabilmek için îmânı bozan söz ve fiilleri biliyor muyum?

Bir Müslüman olarak kıldığım namazımın sahih olabilmesi için namaz ahkâmını biliyor muyum? Buna göre, namazın farzlarını, vâciblerini, sünnetlerini, mekruhlarını, namazı bozan ve bozmayan durumları, sehiv secdesinin hangi hallerde yapılacağını biliyor muyum?

Rabbimin insanlığın hidâyeti için inzâl ettiği, dînimin kitabı olan Kur’an’ı okumasını biliyor muyum? Okuduğum âyetlerin mânâlarını anlıyor muyum? Anlamaya çalışıyor muyum? En azından namazdaki kıraat farzının yerine gelebilmesi için namazda okuyacağım kur’an’dan sûreleri veya âyetleri kabul olacak kadar okuyabiliyor muyum?

Orucla ilgili bilgilerim nasıl? Orucu bozan ve bozmayan dış şartları biliyor muyum? Dış şartları yerine getiriyorsam bile sevabını azaltacak veya yok edecek tutum ve davranışları biliyor muyum?

Zekat verecek durumda isem, zekat ilmine vâkıf mıyım? Kim, ne zaman, hangi maldan ne kadar, kime veya kimlere zekat verilir? Bunlar hakkında bilgim tam mı?

Hacca gidecek durumda isem, haccın farzlarını, vâciblerini, sünnetlerini, mekruhlarını, haccı ifsâd edecek durumları ve hac cezalarını biliyor muyum? Yoksa gelişi güzel bir hac yapıp haccımı bâtıl ederek veya bâtıl olmasa bile bir sürü cezâ ile geri mi döndüm?

Tüccar isem, ticaretim islâma uygun mu? Alış verişte harama ve helale dikkat ediyor muyum?

Fâizle aram nasıl? Onu Allah’ın haram kıldığı büyük bir günah olarak kabul edip fâizin semtinden bile geçmiyorum mu? “Yoksa hangi çağda yaşıyoruz? Bu devir faizsiz olmaz, fâiz çağın gereğidir” diyerek faizli krediler çekip iş yerleri mi açıyorum? Evler arabalar mı alıyorum?

Bekar isem; gözümü, kulağımı, dilimi, elimi, ayağımı, kalbimi haramlardan koruyabiliyor muyum? Korumak için gayret sarfediyor muyum?

Evli isem ve erkek isem; karımın hak ve hukukuna riâyet ediyor muyum? Onu Allah’ın bir emâneti olarak görüp emâneti hakkı ile koruyabiliyor muyum? Eşimin dini bilgilerini ikmâl edebildim mi? Onun dinini yaşayabilmesi için gayret sarfettim mi? Tesettürünün islama uygun olmasına dikkat ettim mi?

Eğer evli ve kadın isem; eşimin hak ve hukukuna riâyet ettim mi? İslamın çizdiği sınırlar içinde kalarak ona itaat ettim mi? Onun olmadığı yerlerde namusumu koruyabildim mi? Yoksa feminist fikirlere kapılıp, kadın erkek eşitliği vardır, kadın kendi ayağı üzerinde durabilmeli ve ekonomik bağımsızlığına kavuşmalıdır, kadın erkeğin esiri değildir, istediği ile konuşur, istediği ile gezer, tozar, yer içer mi dedim? Tesettürüm ne âlemde? Tesettürün çağ dışı olduğunu mu düşünüyorum? Tesettürü kabul etsem bile tesettürüm islama uygun mu? Yoksa kendimi tesettürlü zannederek moda akımlarına mı uyuyorum?

Eğer annem babam hayatta iseler; onlara hürmet ediyor muyum? Bakıma muhtaç iseler onların bakımlarını üstleniyor muyum? Yoksa karımın veya kendimin isteği üzerine onları bakım evlerine mi terkettim? Annemin ve babamın hayır duasını mı alıyorum yoksa onları göz yaşlarına mı boğuyorum?

Eğer baba veya anne isem; çocuklarıma güzel bir isim koydum mu? Onlar yedi yaşına geldiklerinde onlara namazlarını ve diğer dinî bilgilerini öğrettim mi? Onların namaz kılmalarını mutlaka sağladım mı? Onların dünyalıklarını mâmur etmeye çalışırken âhiretlerini de mâmur ettim mi? Yoksa hele dünyalarını bir mâmur edeyim, âhiretleri ile ilgili şeylere ilerde bakarız diyerek âhiretle ilgili durumlarını savsakladım mı? Onları anne babalarına, dinlerine, Müslümanlara, çevresine ve insanlığa hayırlı birer evlat olarak yetiştirebildim mi?

Eğer âlimsem; ilmimle amel edebiliyor muyum? İlmimin zekatını ödemek için bildiğim ilimleri başkalarına da öğretiyor muyum? İnsanlara emri bil ma’rûf, nehyi anil münker görevimi yerine getirebiliyor muyum? Yoksa ne büyük âlim, ne çok öğrencisi var, ne çok kitabı var diye caka mı satıyorum? Televizyonlara çıkıp dîni anlatıyorum zannederek milyonlar kazanıp dînimi bir geçim kaynağı edinerek din tüccarlığı mı yapıyorum?

Komşu isem komşuluk haklarına riâyet edebiliyor muyum? Yoksa komşularımın yaka silktiği birisi miyim?

İslamın hâkim olmadığı bir yerde yaşıyorsam, islamın yeniden hâkim olması için neler yapıyorum? Cemaat olabiliyor muyum? Küfür düzenlerinden teberrî edip onlardan uzak duruyor muyum? Yoksa islama hizmet edeceğim iddiası ile küfür düzenlerinin içinde yer alıp üstelik o küfür düzenlerine methiyeler dizip küfür düzenlerinin birer savunucusu hâline gelerek dinimden de mi oldum?

Evet, sorular, sorular.

Bu sorulara vereceğimiz doğru cevaplar bizim nasıl bir mü’min ve ne kadar Müslüman olduğumuzu belirleyecektir.

Ben bu soruları kendim için cevaplamak istediğimde vallâhi çok korktum. Ya siz?
 
Alketa Çevrimdışı

Alketa

2024 Resmi Kitap Sponsoru
İslam-TR Üyesi
Allah razı olsun Necati hocam,
Bilmiyorum yazilariniza yapilan yorumlari okuyor musunuz ama benim de bir iki sorum olacak.

Bu soruları hangi kimliğimiz cevaplayacak.?

Musluman camia olarak o kadar çok maske takıyoruz ki, hangi benliğimiz bu sorulara en durustce cevap verecek?

Sosyal medyanin yetiştirdiği ve bizi yüzeysel bilgi ağında minnak bilir kisilere,
sözde allamelere evirdiği icin
Okları kendimize değil, karşımizdaki insanlara soruyoruz ya da söylüyoruz.

Cunku biz zaten bir tıkla, insan yığını içinde kendi varlığımızı pekiştirmek icin korkmak ne kelime tabiiii biliyoruz deriz.

Internet sahnesine girişte 2 bolum vardir hocam bilirsiniz
1- sahneye oynamak..
-evet hocam cok eksigimiz var demek ama kabul etmemek zira reel davranişlarimiz aksini soyler

2-öz benliğimiz bunu bilir mazaretler silsilesi icinde kendine yeni bir yer bulur ve ama lar ortaya çıkar,
Biliyor gibi yapar farkindaligini susturur cunku birey yine kendi varligini ortaya koymak ister ve bunu kullanir vs

Bu sorulara cevap vermeden evvel

Muslumanlar nasıl iyileştirilir hocam?
Biz kendimizi nasil iyileştirebiliriz ?

Sizin kendinize sormaktan korkutuğunuz sorulari, okuyucu bunun uzerinde en fazla 48 saat düşünecek ve unutacak.

Evvelden biri vefat ettiğinde gunlerce tv bile acilmazdi.
Simdi cenazeye gidip pide yeniliyor, aksam ekran başına geçiliyor cekirdek citleniyor.

Bu hız bu kalbi ölülük bizi sarmışken toparlanmaya nerden baslamali?

Bu zamanin kurtuluşu cemaatlilik değil bireysel takılmak mi nedir hocam?
 
Üst Ana Sayfa Alt