Soru Sosyal Medyada Haramdan Korunma Yolları Nelerdir?

Allahu Ekber1 Çevrimdışı

Allahu Ekber1

Al-Wala' wal-Bara'
İslam-TR Üyesi
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ

Bismillahirrahmanirrahim

Esselâmu aleyküm ve rahmetullahi ve berekâtuhu,

Biliyorsunuz ki sosyal medyada harama yol açan pek çok şey var. Bizler de sosyal medyayı gerek dini paylaşımlar, gerek sohbet, gerek ulaşım, gerekse video ve benzeri amaçlarla kullanıyoruz. Ancak bu esnada harama erişimimiz, isteyerek veya istemeyerek, kolaylıkla mümkün olabiliyor.

Bu haramları en aza indirmek için telefonlarımızda yapabileceğimiz ayarlamalar veya kullanabileceğimiz uygulama ve eklentiler var mıdır? Varsa nelerdir?

Sözlerimde hata etmişsem, bilerek veya bilmeden yanlış bir şey söylemiş ya da eksik ifade kullanmışsam Allah’tan af dilerim ve siz kardeşlerimden de helallik isterim.

Allah bizleri faydalı ilim öğrenen, öğrendikleriyle amel eden, hakka tabi olan ve bâtıldan sakınan kullarından eylesin.

Vesselâm

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ

Bismillahirrahmanirrahim

Esselâmu aleyküm ve rahmetullahi ve berekâtuhu,

Biliyorsunuz ki sosyal medyada harama yol açan pek çok şey var. Bizler de sosyal medyayı gerek dini paylaşımlar, gerek sohbet, gerek ulaşım, gerekse video ve benzeri amaçlarla kullanıyoruz. Ancak bu esnada harama erişimimiz, isteyerek veya istemeyerek, kolaylıkla mümkün olabiliyor.

Bu haramları en aza indirmek için telefonlarımızda yapabileceğimiz ayarlamalar veya kullanabileceğimiz uygulama ve eklentiler var mıdır? Varsa nelerdir?

Sözlerimde hata etmişsem, bilerek veya bilmeden yanlış bir şey söylemiş ya da eksik ifade kullanmışsam Allah’tan af dilerim ve siz kardeşlerimden de helallik isterim.

Allah bizleri faydalı ilim öğrenen, öğrendikleriyle amel eden, hakka tabi olan ve bâtıldan sakınan kullarından eylesin.

Vesselâm
Abi soru olarak açsanız daha iyi olur. Soru kurallarına bakabilirsiniz.

Allahu Ekber1 Çevrimdışı

Allahu Ekber1

Al-Wala' wal-Bara'
İslam-TR Üyesi
Abi soru olarak açsanız daha iyi olur. Soru kurallarına bakabilirsiniz.
Orayı ben daha çok islami soru cevap olarak düşündüm nedense, hatalı yaptıysam yetkililer düzeltir herhalde, yeni sayılırım burada pek bilmiyorum, uyardığın için Allah (Subhânahu wa Ta‘âlâ) razı olsun.

Mustafa bin Yılmaz Çevrimdışı

Mustafa bin Yılmaz

''Selef,selef ve selef...''
İslam-TR Üyesi
Ve aleykum selam ve rahmetullahi ve bereketuhu

Bazı sosyal medya uygulamalarında kelime kilitleme işlemi oluyor. Haram olan bu kelimeyi vs kilitlediğiniz zaman karşınıza bu kelime ile etiket atılmış bir gönderi var ise gösterilmiyor. Bunun dışında elden geldikçe sosyal medya kullanımı azaltılmalı.

Allahu Ekber1 Çevrimdışı

Allahu Ekber1

Al-Wala' wal-Bara'
İslam-TR Üyesi
Ve aleykum selam ve rahmetullahi ve bereketuhu

Bazı sosyal medya uygulamalarında kelime kilitleme işlemi oluyor. Haram olan bu kelimeyi vs kilitlediğiniz zaman karşınıza bu kelime ile etiket atılmış bir gönderi var ise gösterilmiyor. Bunun dışında elden geldikçe sosyal medya kullanımı azaltılmalı.
Ne diye aratırsam bulabilirim o tarz bir uygulamayı?

Düzeltme: pardon yanlış anlamışım herhalde, direk kullandığın uygulama içinden bir özellik demek istemişsiniz galiba.

Allahu Ekber1 Çevrimdışı

Allahu Ekber1

Al-Wala' wal-Bara'
İslam-TR Üyesi
Tora Bora'ya Çevrimdışı

Tora Bora'ya

Muhibbân-ı Tayyare
İslam-TR Üyesi
Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhu akhi. Şahsen sosyal medya hesaplarımı kapattım çünkü sosyal medya her açıdan dikenli bir yol gibi. Haram içeriklerle birlikte aynı zamanda ciddi bir zamanı da zayi ediyor. Burdan devam : )

Allahu Ekber1 Çevrimdışı

Allahu Ekber1

Al-Wala' wal-Bara'
İslam-TR Üyesi
Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhu akhi. Şahsen sosyal medya hesaplarımı kapattım çünkü sosyal medya her açıdan dikenli bir yol gibi. Haram içeriklerle birlikte aynı zamanda ciddi bir zamanı da zayi ediyor. Burdan devam : )
MaashaAllah, bende sildim denilebilir sosyal medya uygulamarını youtube v.b şeyler kaldı ancak onlarda bile harama içerik gelebiliyor karşımıza, amacım bunu en düşük hale çekmek biiznillah.

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
MaashaAllah, bende sildim denilebilir sosyal medya uygulamarını youtube v.b şeyler kaldı ancak onlarda bile harama içerik gelebiliyor karşımıza, amacım bunu en düşük hale çekmek biiznillah.
Abi önüne haram çıkmasında bir problem olacağını düşünmüyorum. Markette bir şey alırken bile yanlışıkla kadın eline değiyoruz. Haramı geçersen ecir de kazanabilirsin Allahu alem

Allahu Ekber1 Çevrimdışı

Allahu Ekber1

Al-Wala' wal-Bara'
İslam-TR Üyesi
Abi önüne haram çıkmasında bir problem olacağını düşünmüyorum. Markette bir şey alırken bile yanlışıkla kadın eline değiyoruz. Haramı geçersen ecir de kazanabilirsin Allahu alem
Allah (Subhânahu wa Ta‘âlâ) bizi haramlardan korusun, haram bie şey görüp o harama zincirleme devam etme tehlikesi de olabilir Allahu Alem.

Tora Bora'ya Çevrimdışı

Tora Bora'ya

Muhibbân-ı Tayyare
İslam-TR Üyesi
Ahir zaman fitne döneminde yaşıyoruz. Bu dönemde 2 gün bile iman üzere kalan insan Allaha sonsuz hamd etmelidir. Duanız için ecmain
Gözümüzü son nefese dikmeli ve o an imanlı hatta şehit olmaya nefsimizi sabitlemeliyiz. Yaşayanın fitnesinden emin olunmaz iki gün imanlı olduk, Allah'a hamd edeceğiz. Bu doğru. Kötülükler nefsimizden hayr Rabbimizdendir. Ama bu imanı son nefese kadar da sürdürebilmek için dua edeceğiz.
"...Ey kullarım! Hepiniz dalalettesiniz. Ancak benim hidayet ettiğim müstesna. Benden hidayet isteyin, size hidayet edeyim..." Sahih hadis, Müslim 2577/55

Evet, ahir zaman zordur ama mubalağa etmek manasız ve yanlıştır. Allah'tan isteyeceğiz şüphesiz onu zorlayan bir güç yoktur bilakis bize zor gelen imtihanların yaratıcısı da O'dur.

Ebu Hureyre -radıyallahu anh'den merfu olarak rivayet olundu ki: «Sizden biriniz (dua ettiği zaman duada); "Allah’ım! Dilersen beni bağışla! Allah’ım! Dilersen bana rahmet et!" demesin. İstediği şeyde kesinlik göstersin! "Allah'ım, dilersen bana ver!" demesin. Çünkü Allah’ı zorlayacak yoktur.» Müslim’in rivayetinde ise şu şekildedir: «İsteğini kesin ve kararlı bir şekilde yapsın ve isteğini (rağbetini) büyültsün. Çünkü verdiği hiçbir şey Allah’a büyük gelmez.»
[Sahih Hadis] - [Muttefekun Aleyh]

Geri
Üst Ana Sayfa Alt