Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Tahâvi Akâidi Bâbertî Şerhi

Tahâvi Akâidi Bâbertî Şerhi

Öğrenen Müslüman Çevrimdışı

Öğrenen Müslüman

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Öğrenen Müslüman adli kardeşimiz yeni bir kitap ekledi:

Tahâvi Akâidi Bâbertî Şerhi - el-Akīdetü’t-Tahâviyye'nin İmam Bâbertî Şerhi

Akide: İmam Tâhâvi
Şerh: İmam Bâbertî
Tahsis: Molla İbrahim Serin
Mütercim: İzzet Karasakal

Fıkıh, hadis, kelâm ilimlerine, ayrıca Arap dili ve edebiyatına bu alanlarda eser verecek kadar vâkıf olan Bâbertî, aralarında Seyyid Şerif el-Cürcânî, Molla Fenârî ve Bedreddin Simâvî gibi tanınmış âlimlerin de bulunduğu birçok talebe yetiştirmiştir. Hanefî mezhebinin muhakkik âlimleri arasında önemli bir yere sahip bulunan ve kaleme aldığı beş ayrı risâlede bu mezhebin tercih ve taklit edilmesi...

Bu kitap hakkında daha fazla bilgi almak için tıkla ...

el-Buveyti Çevrimdışı

el-Buveyti

Üye
İslam-TR Üyesi
Bir şey anlamadım kitabı indirmeye çalıştım indirmedi.
Böyle bir yazı çıkıyor:
"İndirmek için bu kaynağı beğenmeniz gerekir"

Peki neden?

ع Çevrimdışı

علي حمزة

Üye
İslam-TR Üyesi
Eskiden bu şerhi ben siteye eklemiştim ama pişmanım o zamanlar tam olarak Selef Akidesini anlayamamıştım. Konusu açılmışken bunu yazmak istedim. Bunun yerine sitede olan birçok Selef Eserinden Muteber olanlarını kullanabilirsiniz. Eğer Kitabçılardan alacaksanız da Kitabus Sunne AbdUllah b. Ahmed b. Hanbel, zındıklara ve cehmiyyeye Reddiye İmam Ahmed b. Hanbel (RahimehUllah) ait olan vb Akide Eserleri kullanabilirsiniz.

Son düzenleme:
Culeybib Horasani Çevrimiçi

Culeybib Horasani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Naçizane anladığım:İmam tahavinin akide kitabın damı sıkıntı var?
Kitabın şerhindemi sıkıntı var?
Sizi pişman eden sebebi açarsanız bizlerde faydalanmış oluruz.

ع Çevrimdışı

علي حمزة

Üye
İslam-TR Üyesi
şerhinde sorun var. Selefin yolu daha doğru olduğunu söyleyip maturudiliğin daha sağlam olduğunu söylemekte ve maturudiliğe göre anlatmakta. ancak tahavinin başka şerhlerini bilmiyorum. yani burda tahavi hakkında bilgim yok babertinin şerhi hakkında bilgim var.

sonradan ek

ebu hanife hakkında bazı Nakiller var örn İman artıp azalması hususundaki muhalefeti gibi. Malik Şafii Hanbel in aksine daha başka sözler söylemesi var. tahavi deki metinde de buna benzer sözler varmış. İbn Ebil İzz şerhinde bu durumdan bahsedilmiş. bazı kişiler ebu hanifeyi şuan bahsedemeyeceğim durumlardan dolayı Tekfir ederken kimisi ise bu durumların Naklin ulaşmadığından dolayı öyle söylediği için Tekfir etmemekte. en doğrusunu Allah bilir.

Tekfir Edenler veya Cerh Edenlerin Delilleri
IMG_20250227_164100.jpg
IMG_20250227_164116.jpg
IMG_20250227_164131.jpg

Tekfir Etmeyenlerin Delilleri İse Bu Sitede Var

Son düzenleme:
ع Çevrimdışı

علي حمزة

Üye
İslam-TR Üyesi
Pişman eden husus bidati yaymak. O zamanlar tamamen Selefin yolundayım diyemezdim arada sofilerle filan da konuşuyordum. (Şuan da diyemeyiz Selef nasıldı biz nasılız, Allah hepimize Hidayet etsin, Allah bizleri Selefin yoluna iletip sabit kılsın ve bizleri Selefi Salih İtikadı üzere öldürsün ve Cennetinde bizleri buluştursun.) onlar Selefin Akide Eserlerinin Senedleri zayıf diyorlardı. bana bunu önermişlerdi. daha sonradan öyle bir zayıflığın olmadığını öğrendim.

Son düzenleme:
ع Çevrimdışı

علي حمزة

Üye
İslam-TR Üyesi
Bu akide kitabları yeni başlayanlar için ağır değilmi?
Ben örneğin ilk öğrenmeye başladığımda Kitabus Sunne lerin genellikle ilk kısımları var.(İmam ve Eserin tanıtımı bittikten sonra[bilgi açısından bunlar da okunabilir]) Örneğin el Kirmani Sunne deki gibi. Burda birkaç sayfa içerisinde özet olarak veriyor. Sonraki sayfalarda bunun delillerini sırasıyla konu konu gidiyor. böyle yapılırsa sorun olmaz. Ama şimdi fark ettim AbdUllah b. Ahmed b. Hanbel in Sunne gibi Kitapların yöntemi daha farklı alışamayabilir.

Son düzenleme:
Mustafa bin Yılmaz Çevrimiçi

Mustafa bin Yılmaz

''Selef,selef ve selef...''
İslam-TR Üyesi
Ben örneğin ilk öğrenmeye başladığımda Kitabus Sunne lerin genellikle ilk kısımları var.(İmam ve Eserin tanıtımı bittikten sonra[bilgi açısından bunlar da okunabilir]) Örneğin el Kirmani Sunne deki gibi. Burda birkaç sayfa içerisinde özet olarak veriyor. Sonraki sayfalarda bunun delillerini sırasıyla konu konu gidiyor. böyle yapılırsa sorun olmaz. Ama şimdi fark ettim AbdUllah b. Ahmed b. Hanbel in Sunne si gibi Kitapların yöntemi daha farklı alışamayabilir.
Şuan Türkiye de avam halka bakınca bu kitablar ağır gelir diye düşünüyorum. Hatta biraz ilmi olan içinde ağır olabilir. Bir hoca olmadan bu kitablari okumak, kişinin yanlış anlamasına yol açabilir. Allahu alem

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Tekfir Edenler veya Cerh Edenlerin Delilleri

Tekfir Etmeyenlerin Delilleri İse Bu Sitede Var
Ebu Hanife'yi eleştirmek cerh etmek ayrı bir değerlendirme, Tekfir yani KÂFİR'dir demek apayrı bir değerlendirme ve muameleyi gerektirir.
Şimdi
علي حمزة sana sorum şu; Ebu Hanife'yi kâfir mi görüyorsun?

ع Çevrimdışı

علي حمزة

Üye
İslam-TR Üyesi
Ebu Hanife'yi eleştirmek cerh etmek ayrı bir değerlendirme, Tekfir yani KÂFİR'dir demek apayrı bir değerlendirme ve muameleyi gerektirir.
Şimdi
علي حمزة sana sorum şu; Ebu Hanife'yi kâfir mi görüyorsun?
Eğer Ebu Yusuf(ki O Ebu Hanife nin öğrencisi) den gelen Nakiller Sahihse(Her yönüyle) evet (örn cehmi olarak ölmesi vb) ama Şeyh Süleyman el Ulvan ın dediği gibiyse hayır

Allah bilir demeyi ve susmayı tercih ediyorum. Çünkü iki tarafında haklı olduğu husus olabilir.

Culeybib Horasani Çevrimiçi

Culeybib Horasani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Subhallah mesele nereden nereye geldi,el insaf be arkadaş.İmam Ebu Hanife yi tekfir meselesi,defaatle sitede dillendirilmiş ve cevaplanmış diye biliyorum.
Siz neyi ispat etmeye çalışıyorsunuz,kaldıki geçmişte selef akidesini tam bilmediğinizi söylüyor sunuz,Bu gün tam ögrendiginiz akide imam Ebu Hanife yi tekfir eden metinleri paylaşmak tanmı başlıyor.

ع Çevrimdışı

علي حمزة

Üye
İslam-TR Üyesi
Subhallah mesele nereden nereye geldi,el insaf be arkadaş.İmam Ebu Hanife yi tekfir meselesi,defaatle sitede dillendirilmiş ve cevaplanmış diye biliyorum.
Siz neyi ispat etmeye çalışıyorsunuz,kaldıki geçmişte selef akidesini tam bilmediğinizi söylüyor sunuz,Bu gün tam ögrendiginiz akide imam Ebu Hanife yi tekfir eden metinleri paylaşmak tanmı başlıyor.
ben tekfir etmediğimi sustuğumu çünkü fsrklı durumlar olduğunu söyledim eğer tekfir etseydim benim bildiğim bu deyip siteden ve Süleyman el Ulvan dan bahsetmezdim bile