Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
ÇözüldüTaksicinin Birahaneye Adam Taşımasının Hükmü Nedir?
Taksicilik yapan bir musluman, içki / haram içeceğini - işleyeceğini kesin olarak bildiği bir kimseyi oraya gitmesi, gitmeye yardım etmesi (velev ki ucret karşılığında olsun) câiz değildir.
"Ey iman edenler! Allah'ın nişânelerine, hürmet edilen aya, hediye olan kurbanlığa, gerdanlıklar takılan hayvanlara, Rab'lerinden bol nimet ve rıza taleb ederek Beyt-i Haram'a gelenlere sakın hürmetsizlik etmeyin. İhramdan çıktığınız zaman avlanabilirsiniz. Sizi Mescid-i Haram'dan menettiği için bir topluluğa olan kininiz, aşırı gitmenize sebeb olmasın; iyilikte ve fenalıktan sakınmakta yardımlaşın, günah işlemek ve aşırı gitmekte yardımlaşmayın. Allah'dan sakının, Allah'ın cezası şiddetlidir." (Mâide 2)
Enes (radıyallahu anh)’den rivayet edildiğine göre;
Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: “Din kardeşin zalim de mazlum da olsa ona yardım et.”
Bir adam: – Ya Rasûlallah! Kardeşim mazlumsa ona yardım edeyim. Ama zâlimse nasıl yardım edeyim, söyler misiniz? dedi.
Peygamberimiz: – “Onu zulûmden alıkoyar, zulmûne engel olursun. Şubhesiz ki bu ona yardım etmektir” buyurdu. (Buhârî, Mezalim, 4; İkrah, 7; Tirmizî, Fiten, 68)
Enes (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Rasulullah (aleyhissalatu vesselam) hamrla / içkiyle ilgili olarak on kişiye lanet etti: "(Hammaddesinden şarap yapmak maksadıyla) sıkana ve sıktırana, içene ve sâkilik yapana, (imalathâneden veya depodan, toptancıdan perakendeciye kadar) taşıyana ve taşıtana, satana ve satın alana, bağışlayana, bunun parasını yiyene." (Tirmizi, Bûyu, 58)