Çözüldü Taliban'ın Akidesinin Sorunlu Olduğu İddiasına Ne Cevap Verebiliriz?

Horasan Fedaisi Çevrimdışı

Horasan Fedaisi

Hayye ale'l-cihad
İslam-TR Üyesi
Talibanda tasavvuf etkisi olduğu ve bunun akidelerine ciddi manada sıkıntılı tesiri olduğu söyleniyor.
Taliban'ın akidesi hakkında pek araştırma yapmadım. Rabıta, ölüden medet ummak vs cinsinden amelleri var mı veya akideleri hakkında sorunlu bir şey biliniyor mu (Ehl-i tevil olmaları vs dışında)


...

Biraz araştırdım bu tür bidatlerden berilermiş
 
Son düzenleme:
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Taliban’ın akidesinin (inanç esaslarının) sorunlu olduğu iddiasına karşı cevab verirken, delillere dayalı bir yaklaşım sergilemek gerekir.
Bu tür iddialar genellikle şu temel noktalara dayanır:

Taliban kendisinin, Hanefi - Maturidi akidesini esas aldıklarını, dolayısıyla fıkıhta da Hanefi mezhebine mensub olduklarını ifade etmektedir. Eğer bir grup, Ehl-i Sünnet’in temel akaid prensiplerine bağlıysa, Ona “akidesi bozuk” demek zulûm ve iftira olur .

Taliban’a yönelik akidevi eleştiriler ve iddiaları dile getirenler, ya modernist akımlar ya da farklı mezheb ve fırkalara (Harici veya kendilerinde Haricilikten cûzler barındıran) mensub kimselerdir. Delil sunmadan, sadece falancaların akidesinde sıkıntı var demek yine zulum ve adaletsizlikle beraber iftira da olur.


Taliban'ın Tasavvufî Eğilim ve Türbeler Meselesi
Taliban’ın bazı unsurlarının, tasavvufî eğilimleri olduğu yönünde eleştiriler yapılmaktadır. Ancak tasavvufun her türünü topyekun bidat veya yanlış akide olarak görmek insaflı ve uygun bir görüş değildir. Eğer bir mezheb veya grup, şeriata aykırı bir inanış ve pratiğe sahibse, bu açık delillerle isbatlanarak ortaya konulmalıdır. Mutlaka yaşadığımız coğrafyada tasavvufçu olduklarını söyleyen toplulukların gerek akidelerinde gerek amellerinde sıkıntılar barındırmaktadır fakat bunu bilip görmedikleri, sadece Hanefi mezhebinden tasavvuf kültürü barındıranların olmasından dolayı tümden öteleyici şekilde aynı kefeye koymak câiz olmaz.

Taliban'ın Kâbir ve Türbecilik Meselesi
Taliban zaman zaman kâbir inşası ve türbelere yönelik yıkım faaliyetleriyle gündeme gelmiştir. Eğer bir grup kabirperestliği ve türbe tapınmasını engellemek için bu tür adımlar atıyorsa, bu onların akidelerinin bozuk olduğunu değil, aksine tevhide olan bağlılıklarını gösterir.

Taliban'a Haricilik ve Aşırı Tekfir Hastalığı İddiaları
Taliban, aşırı tekfir hastası veya Harici bir grup olduğu yönünde ithamlara da maruz kalmaktadır. Ancak resmi açıklamalarına bakıldığında, genel manada Ehl-i Sünnet’in tekfir konusundaki mutedil görüşlerine bağlı kaldıkları görülmektedir. Eğer bazıları “Harici” veya "aşırı tekfirci" damgası vurmak istiyorsa, Onların açıkça Müslümanları kolayca tekfir ettiğini isbat etmek gerekir.

Taliban’ın Rabıta ve Benzeri Amellere Yaklaşımı
Rabıta, Tasavvufun pek çok tarikatında murşidini hayal etmek, Onunla mânevi bağ kurarak yardım, eğitim ve feyiz almak anlamında kullanılır. Ehl-i Sunnetin anlayışına göre rabıta; içerisinde şirk unsurlar barındıran pis bir bid’at olarak görülmektedir. Taliban’ın bu konuda resmî bir rabıta uygulaması yoktur ve rabıtayı teşvik eden bir sistemleri olduğuna dair bir delil bulunmamaktadır.

Taliban’ın Ölüden Medet Ummaya (İstiğase)
Yaklaşımı
Taliban’ın kabirlere ve türbelere yönelik sert tutumu bilinmektedir. Hatta 2001’de Buda heykellerini ve bazı türbeleri yıkmaları, kabirlerden medet umma inancına karşı olduklarını göstermektedir. Kabirlerden yardım dileme (istiğase), türbelerde çaput bağlama gibi halk inançları Taliban’ın resmi ideolojisiyle bağdaşmamaktadır.

Taliban’ın
Tasavvufî Tarikatlarla İlişkileri
Taliban içinde bazı bireysel tasavvufî eğilimler olabilir, ancak bu, resmi olarak bir tarikat bağlılığı anlamına gelmez.
Afganistan’da tasavvufî yapılar tarih boyunca var olmuştur. Ancak Taliban, aşırı bir tasavvuf karşıtlığı da sergilememektedir.

Taliban, ölüden medet umma, rabıta gibi amellere sahib bir yapı değildir.
Tasavvufî eğilimleri olan bazı mensubları olabilir, ancak bu, Taliban'ın resmi akidesinin bir parçası değildir.
Kâbirlere yapılan aşırı saygıya karşı oldukları bilinmektedir.
Eğer bir grup, kabirlerden medet ummayı veya rabıtayı açıkça sistematik olarak savunuyorsa, bu iddiaların isbat edilmesi gerekir


 
Geri
Üst Ana Sayfa Alt