Çözüldü Tam Hatırlayamadığım Bir Hadis Hakkında Bilgi Verir misiniz?

eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Esselamu aleyküm ve rahmatullah akhiler

Daha önce forumda okumuş olduğum bir hadisi şerif vardı.lakin bir türlü hatırlayamadım.

Konu Peygamber efendimiz bir sahabesi hakkında övgüyle bahsediyor.Baska bir sahabe de bunu merak edip.O sahabeye kendisini misafir etmesini istiyor.Hangi ameli bu övgüye Mazhar olduğunu gözlemlemek için bunu yapıyor.Onu takip ettikten sonra herhangi bir ek amel yapmadığını görünce iyice şaşırıp.durumu kendisini arz edince o sahabe ben Müslümanlar hakkında kötü zan beslemiyorum tarzın da Allahu alem bişey diyor.

Yardımcı olursanız sevinirim

Ummu Sare Çevrimdışı

Ummu Sare

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Aleykum selam ve rahmetullahi ve beraktuh

Enes b. Mâlik (r.a.)’den:
Resûlullah (s.a.v.) bir gün:

“Şimdi yanınıza Cennet ehlinden bir adam çıkacaktır.”buyurdu. Bunun üzerine Ensâr’dan bir adam çıktı.

Ertesi gün de aynı sözü söyledi, yine aynı adam çıktı.

Üçüncü gün de aynı sözü söyledi, yine o adam çıktı.

Bunu gören Abdullah b. Amr b. Âs (r.a.), o kişiyi tanımak için onun evine gitti ve misafir olmak istedi. Üç gece onun yanında kaldı. Fakat onun fazla namaz kılmadığını, gündüzleri oruç tutmadığını gördü. Yaptığı ameller sıradan bir müslümanın yaptığı kadardı. Bunun üzerine Abdullah b. Amr dedi ki:

“Ey kardeşim! Ben senin yanında kaldım ama fazla bir amelin olmadığını gördüm. Oysa Rasûlullah (s.a.v.) senin için üç defa ‘Cennetliktir’ buyurdu. Bu üstünlüğe seni ulaştıran nedir?”
Adam dedi ki:

“Benim amelim gördüğün gibidir. Ancak kalbimde hiçbir Müslümana karşı hile/kin (ġışş) taşımam. Allah’ın onlara verdiği nimetlere de haset etmem. Bunun üzerine Abdullah b. Amr şöyle dedi:

“İşte seni o makama ulaştıran budur; bu, bizim kolay kolay yapamadığımız bir şeydir.”

Kaynak
📚 Musnad Ahmed (12697)
Ayrıca: Beyhakî, Şu‘abü’l-Îmân (798); Ebû Nuaym, Hilye (1/223).

Muhakkikler (Ahmed Şâkir, Şuayb el-Arnaût) isnadını sahih kabul etmiştir.

eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
CazakAllahul hayr çok teşekkür ederim.

Evet bu hadisi şerif.